Monday 10 July 2023

PUI DESPICAT SI APLATIZAT LA GRATAR

Refer to English translation for non-Romanian speakers.

De ce “pui crapat”? Raspunsul este unul simplu: puiul aplatizat se coace uniform si mai repede decat cel intreg. In plus, intreaga suprafata acoperita de piele este sus si se rumeneste foarte fain. La puiul intreg mai trebuie sa-l rotesti astfel incat sa se rumeneasca si pe spate, sa nu ramana pielea doar fiarta. De asemenea, carnea nu se aseaza direct in tava de copt ci pe un gratar care sa o inalte deasupra sucurilor din tava. Astfel puiul se rumeneste si in partea inferioara.


Preparare: 15 minute / Timp pentru gatit: 45 minute / Portii: 4.

Ingrediente

 6 catei de usturoi, necuratat de coaja

 150 g unt, maruntit, la temperature camerei

 Sare de mare, pentru asezonare

 Piper negru proaspat mascinat, pentru asezonare

 un pui de cca 1.6-1.8 kg, despicat si aplatizat (*)

 3 cepe rosii, necuratate de coaja, taiate rondele groase de 2 cm

 2 linguri de oregano uscat, maruntit

 2 lingurite de boia de ardei afumata

 3 linguri de ulei de masline extravirgin

 1 salata icemerg, mica, curatata si taiata in 8 pe lungime

 1 lamaie, taiata pe lungime in segmente

 Rondele de cartofi, de maxim 1 cm grosime, pentru chipsuri 

Instructiuni

1. Preincalziti un gratar cu capac, sau cuptorul la 220°C cu ventilatie fortata (240°C conventional). Se zdrobesc cateii de ustroi prin presare cu lama unui cutit lat. Se pune usturoiul intr-un bol impreuna cu untul, se asezoneaza c usare si piper si se amesteca pana se obtine o pasta omogena.  

2. Se usuca puiul cu prosoape de hartie. Se introduce putin unt cu usuroi sub pielea de pe piept. Se maseaza puiul cu restul de unt, pe ambele parti.

3. Se pun rondelele de cartofi intr-o tava. Deasupra lor se aseaza un gratar metalic pe care se pun rondelele de ceapa. Se aseaza puiul cu pielea in sus pe patul de ceapa. Se presara cu oregano si boia de ardei afumata, si se stropeste cu plingura de ulei de masline. Se asezoneaza cu sare si piper.

4. Se gateste pe gratarul acoperit sal in cuptor timp de 45 minute, sau pana cand sa rumenit la exterior si s-a gatit la interior.

5. Intre timp se aseaza salata pe un platou, sau fund de lemn. Se stropeste cu suc de lamaie prospat stors si 1 lingura de ulei de masline. Se asezoneaza cu sare si piper.

6. Se taie puiul in bucati si se aseaza linga salata, impeuna cu rondelele de ceapa. Se serveste imediat, alaturi de chipsurile de cartofi.

Sfaturi

- Cum se despica puiul: se toaletateaza puiul prin smulgerea eventualelor resturi de fulgi si indepartarea glandei de la tartita. Se sterge bine cu servete de hartie ca sa aiba pielea cat mai uscata. Se intoarce cu spatele in sus si lse taie de-a lungul coloanei vertebrale (sirei spinarii) folosin o foarfeca speciala pentru pui (puteti folosi si un cutit bine ascutit sau un cleste pentru trandafiri). Se trage usor de marginile taieturii si se intoarce puiul cu fata in sus. Se apasa usor in zona unde se termina pieptul (intre cele doua pulpe) si se aplatizeaza. Vezi How to Butterfly a Chicken | Food Network.

ENGLISH TRANSLATION

BARBECUED BUTTERFLIED CHICKEN

You’ll forget fast food after creating homemade chicken and chips with onion rings. PS, cut your lettuce into wedges for a very cool look.

Butterflying exposes more of the bird to the heat source; so it cooks amount 25 minute faster.

Preparation Time: 15 mins / Cooking Time: 45 mins / Serving 4 (as a main)


Ingredients

 6 cloves garlic, unpeeled

 150g butter, chopped, at room temperature

 Sea-salt flakes, to season

 Freshly ground black pepper, to season

 1.6-1.8kg free-range chicken, butterflied

 3 red onions, skin on, sliced in 2cm-thick rings

 2 Tbsp dried Greek oregano, picked from the bunch, crumbled

 2 tsp smoky paprika

 3 Tbsp extra virgin olive oil

 1 small iceberg lettuce, trimmed, cut into 8 wedges

 1 lemon, cut into wedges

 Oven-baked chips, to serve 

Directions

1. Preheat a hooded barbecue on high, or an oven to 220°C fan-forced (240°C conventional). Using the back of a large knife, smash the unpeeled cloves of garlic in their skin. Put garlic in a bowl with butter, then season and mix until well combined.

2. Pat chicken dry with paper towel. Use a sharp knife to slice along the chicken bones on the legs and wing joints. Gently stuff a little of the garlic butter mixture under the skin of breasts. Rub rest of the butter mixture all over chicken.

3. Put onion rings on the base of a large oven tray in a single layer. Put chicken on top, skin side up. Sprinkle over oregano and paprika, drizzle with 1 tablespoon of the olive oil and season.

4. Cook in preheated oven or hooded barbecue for 45 minutes or until cooked when tested (juices will run clear when cooked; if juices are red, continue cooking). Set aside to rest for 5 minutes before cutting into serving pieces. (If using a barbecue, cook on a wire rack to elevate off the immediate heat of the barbecue hotplate.)

5. Meanwhile, arrange lettuce on one side of a large platter or board. Squeeze lemon juice from the lemon wedges over lettuce and drizzle remaining oil over the top. Season.

6. Arrange carved chicken pieces and onions on the platter next to the lettuce, and drizzle warm chicken-tray juices over lettuce, onion and chicken. Serve immediately with chips.

COOK’S TIP

Butterflied chicken cooks faster and more evenly. Here's how it's done.

How to Butterfly a Chicken | Food Network


No comments:

Post a Comment