Refer to English translation for non-Romanian speakers.
De ce “pui crapat”? Raspunsul este unul simplu: puiul aplatizat se coace uniform si mai repede decat cel intreg. In plus, intreaga suprafata acoperita de piele este sus si se rumeneste foarte fain. La puiul intreg mai trebuie sa-l rotesti astfel incat sa se rumeneasca si pe spate, sa nu ramana pielea doar fiarta. De asemenea, carnea nu se aseaza direct in tava de copt ci pe un gratar care sa o inalte deasupra sucurilor din tava. Astfel puiul se rumeneste si in partea inferioara.
Preparare: 15 minute / Timp pentru gatit: 45 minute / Portii: 4.
Ingrediente
6 catei de usturoi, necuratat de
coaja
150 g unt, maruntit, la temperature
camerei
Sare de mare, pentru asezonare
Piper negru proaspat mascinat, pentru asezonare
un
pui de cca 1.6-1.8 kg, despicat si aplatizat (*)
3 cepe rosii, necuratate de coaja, taiate rondele groase de 2 cm
2 linguri de oregano uscat, maruntit
2 lingurite
de boia de ardei afumata
3 linguri
de ulei de masline extravirgin
1 salata
icemerg, mica, curatata si taiata in 8 pe lungime
1 lamaie,
taiata pe lungime in segmente
Rondele de cartofi, de maxim 1 cm grosime, pentru chipsuri
Instructiuni
1. Preincalziti
un gratar cu capac, sau cuptorul la 220°C cu ventilatie fortata (240°C
conventional). Se zdrobesc cateii de ustroi prin presare cu lama unui cutit
lat. Se pune usturoiul intr-un bol impreuna cu untul, se asezoneaza c usare si
piper si se amesteca pana se obtine o pasta omogena.
2. Se usuca puiul
cu prosoape de hartie. Se introduce putin unt cu usuroi sub pielea de pe piept.
Se maseaza puiul cu restul de unt, pe ambele parti.
3. Se pun
rondelele de cartofi intr-o tava. Deasupra lor se aseaza un gratar metalic pe care se pun rondelele de ceapa.
Se aseaza puiul cu pielea in sus pe patul de ceapa. Se presara cu oregano si boia de ardei afumata, si se stropeste cu plingura
de ulei de masline. Se asezoneaza cu sare si piper.
4. Se gateste pe
gratarul acoperit sal in cuptor timp de 45 minute, sau pana cand sa rumenit la
exterior si s-a gatit la interior.
5. Intre timp se
aseaza salata pe un platou, sau fund de lemn. Se stropeste cu suc de lamaie
prospat stors si 1 lingura de ulei de masline. Se asezoneaza cu sare si piper.
6. Se taie puiul
in bucati si se aseaza linga salata, impeuna cu rondelele de ceapa. Se serveste
imediat, alaturi de chipsurile de cartofi.
Sfaturi
- Cum se despica
puiul: se toaletateaza puiul prin smulgerea eventualelor resturi de fulgi si
indepartarea glandei de la tartita. Se sterge bine cu servete de hartie ca sa
aiba pielea cat mai uscata. Se intoarce cu spatele in sus si lse taie de-a
lungul coloanei vertebrale (sirei spinarii) folosin o foarfeca speciala pentru
pui (puteti folosi si un cutit bine ascutit sau un cleste pentru trandafiri).
Se trage usor de marginile taieturii si se intoarce puiul cu fata in sus. Se apasa
usor in zona unde se termina pieptul (intre cele doua pulpe) si se aplatizeaza.
Vezi How to Butterfly a Chicken | Food Network.
ENGLISH TRANSLATION
BARBECUED BUTTERFLIED CHICKEN
You’ll forget fast food after creating homemade chicken
and chips with onion rings. PS, cut your lettuce into wedges for a very cool
look.
Butterflying exposes more of the bird to the heat source;
so it cooks amount 25 minute faster.
Preparation Time: 15 mins / Cooking
Time: 45 mins / Serving 4 (as a main)
Ingredients
150g butter,
chopped, at room temperature
Sea-salt flakes, to season
Freshly ground black pepper, to season
1.6-1.8kg free-range chicken, butterflied
3 red onions, skin on, sliced in 2cm-thick
rings
2 Tbsp dried Greek oregano, picked from the
bunch, crumbled
2 tsp smoky paprika
3 Tbsp extra virgin olive oil
1 small iceberg lettuce, trimmed, cut into 8
wedges
1 lemon, cut into wedges
Oven-baked chips, to serve
Directions
2. Pat chicken dry
with paper towel. Use a sharp knife to slice along the chicken bones on the
legs and wing joints. Gently stuff a little of the garlic butter mixture under
the skin of breasts. Rub rest of the butter mixture all over chicken.
3. Put onion rings
on the base of a large oven tray in a single layer. Put chicken on top, skin
side up. Sprinkle over oregano and paprika, drizzle with 1 tablespoon of the
olive oil and season.
4. Cook in
preheated oven or hooded barbecue for 45 minutes or until cooked when tested
(juices will run clear when cooked; if juices are red, continue cooking). Set
aside to rest for 5 minutes before cutting into serving pieces. (If using a
barbecue, cook on a wire rack to elevate off the immediate heat of the barbecue
hotplate.)
5. Meanwhile,
arrange lettuce on one side of a large platter or board. Squeeze lemon juice
from the lemon wedges over lettuce and drizzle remaining oil over the top.
Season.
6. Arrange carved
chicken pieces and onions on the platter next to the lettuce, and drizzle warm
chicken-tray juices over lettuce, onion and chicken. Serve immediately with
chips.
COOK’S TIP
Butterflied chicken cooks faster and more evenly. Here's how
it's done.
How to
Butterfly a Chicken | Food Network
No comments:
Post a Comment