Saturday 31 December 2022

BATOANE CU ALUAT RAS SI MERISOARE

 Batoanele cu merisoare sunt prajiturele usor de preparat, ideale pentru gustarea de la cafea sau ceai. Poti folosi atat merisoare confiate, cat si proaspete, si mai poti adauga si alte fructe uscate.



Preparare: 25 minutes / Timp pentru gatit: 55 minute / Portii: 15


Nutritie

PE PORTIE: 199 kcal, 4.3 g proteine, 8.9 g grasimi (2.3 g grasimi saturate), 26.7 g carbohidrati, 2.1 g fibre, 83.8 mg sodiu

Ingrediente

 2 vani de merisoare proaspete

 coaja rasa si sucul de la ½ de portocala

 6 linguri de zahar tos

 1 ½ lingura de amidon

 2 lingurite de extract de migdale

 ¼ lingurita de scortisoara macinata

 Pentru blat:

 1 ½ cana de faina de grau

 1 ½ cana si jumatate de faina de migdale

 ½ cana de zahar tos

 1 lingurita de praf de copt

 ¼ lingurita sare

 ¼ lingurita de nucsoara macinata

coaja rasa de la o jumatate de portrocala

4 liguri de unt rece, taiat in cubulate

albusul de la doua oua mari

1 ½ lingurita de extract de vanilie

2 licurite de zahar pudra (optional)

Instructiuni

1. Preîncălziți cuptorul la 190.556 °C. Tapetați o tavă de copt de cca 26 x 35 cm cu hârtie de copt, lăsând-o sa atrane in exterior pe părțile lungi. (vă va ajuta să ridicați blatul din tava.)

 2. Pentru a pregăti umplutura: combinați merișoarele, coaja de portocale, sucul de portocale, 6 linguri de zahăr tos, amidonul de porumb, extractul de migdale și scorțișoara într-un castron mic; se amesteca bine. Se lasa deoparte.

3. Pentru a pregăti blatul: se cerne faina de grau si cea de migdale in cuva unui robot de bucatarie. Sa aduga 1/2 cană zahăr tos, praful de copt, sarea, nucșoara și coaja de portocală. Se adauga cubuletele de unt scoase din frigider, se se pulseaza cu robotul de bucatarie cateva ture, pana cand compozitia are aspectul unei gramezi de nisip.

4. Frimiturile acestea se leaga incorporand albusurile batute lejer impreuna cu extractul de vanilie. Se aduna presand usor tot aluatul intr-o bila, se infoliaza si se da larece 30 de minute.

5. Se pune deoparte ½ de cana de aluat. Se intinde prin presare usoara restul de aluat in tava de copt.

6. Se amesteca in mixtura de merisoare si se distribuie peste suprafata blatului. Se rade deasupra, pe razatoarea mare, aluatul pus deoparte.

7. Se coace cca 40 de minute, sau pana cand partea de deasupra incepe sa se rumeneasca. Se scoate tava din cuptor si se aseaza pe un gratar metallic, unde se lasa sa se raceasca timp de 15 minute. Se scoate prajitura din tava, se indeparteaza hartia de copt si se taie in 15 batoane. Se lasa sa se raceasca complet si se presara cu zahar pudra inainte de servire.

 

Se pot pastra in frigider timp de 1 zi sau in congelator pana la 4 luni.


No comments:

Post a Comment