Un pui la cuptor este preparatul care ne adună pe toți, cu mare bucurie, în jurul mesei aranjate frumos. Rumen și rotunjor, îți ia ochii iar aroma de pui fript reprezintă întotdeauna garanția unei mese delicioase! Niciodată nu putem zice că știm destule rețete pentru friptura de pui, întotdeauna e loc de ceva nou.
A. Puiul să fie adus la
temperatura ambientală, scos din frigider cu minimum 2 ore înaintea gătirii.
B. Termostatul cuptorului să
funcționeze corect. Prin asta vreau să spun că, dacă setăm o anumită
temperatură a cuptorului, să avem siguranța că în cuptor este chiar acea
temperatură. Ca să fim siguri că avem un cuptor bine calibrat, putem folosi un
termometru de cuptor. Dacă temperatura setată a cuptorului și cea afișată de
termometru coincid, e sigur că termostatul cuptorului funcționează corect.
Nutritie
PE PORTIE: 197
kcal, 29 g proteine, 4 g grasimi (2 g grasimi saturate), 11 g carbohidrati, 1 g
fibre, 47 mg sodiu
Ingrediente
1 pui intreg de cca 1.6 kg
3 linguri gem de portocale cu ghimbir (cel produs
de St. Dalfour e foarte bun)
1 lingura sos de cranberry (vezi Note)
coaja si sucul de la o portocala
60 ml (1/4 cana) supa de pui
2 lingurite de mustar de dijon
1 lingura
de cimbru
Instructiuni
1. Preîncălziți cuptorul la 180°C (ventilat). Tapetați o tavă cu hârtie de
copt. Cu varful degetelor, se deprinde pielea de pe pieptul puiului. Îndepărtați cu grijă pielea de pe piept și copane,
lăsând intacta pielea de pe aripi si la articulatia de la capatul copanelor. Se
aseaza puiul in tava si se leaga picioarele cu sfoara de bucatarie.
2. Se pune intr-o cratiță mica gemul de
portocale, sosul de canberry, coaja si sucul de portocala, supa de pui si
mustarul. Gatiti la foc mediu,
amestecand pana se omogenizeaza bine. Creșteți focul la mare și aduceți la fierbere.
Reduceți focul la mediu și fierbeți timp de 10-15 minute, sau până când
amestecul se reduce și se îngroașă. Se amestecă jumătate din frunzele de cimbru.
3. Ungeți puiul cu puțină glazură. Se coace timp de 50-60 de minute, ungandul
cu glazură suplimentară la fiecare 15 minute (folosind un strat mai gros de
glazură pe stratul final), sau până când, intepat cu o frigăruiie în partea cea
mai groasă a puiului, se observa un suc limpede. Se scoate din cuptor, se presară
cu frunzele de cimbru rămase, si se transfera la masa.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
No comments:
Post a Comment