Wednesday 21 December 2022

PUI LA CUPTOR CU GLAZURA DE GEM DE PORTOCALE

 Un pui la cuptor este preparatul care ne adună pe toți, cu mare bucurie, în jurul mesei aranjate frumos. Rumen și rotunjor, îți ia ochii iar aroma de pui fript reprezintă întotdeauna garanția unei mese delicioase! Niciodată nu putem zice că știm destule rețete pentru friptura de pui, întotdeauna e loc de ceva nou.

 Pentru reușita acestei rețete simple și care are un rezultat excepțional, trebuie să respectăm două reguli foarte simple:

A. Puiul să fie adus la temperatura ambientală, scos din frigider cu minimum 2 ore înaintea gătirii.

B. Termostatul cuptorului să funcționeze corect. Prin asta vreau să spun că, dacă setăm o anumită temperatură a cuptorului, să avem siguranța că în cuptor este chiar acea temperatură. Ca să fim siguri că avem un cuptor bine calibrat, putem folosi un termometru de cuptor. Dacă temperatura setată a cuptorului și cea afișată de termometru coincid, e sigur că termostatul cuptorului funcționează corect.



Nutritie

PE PORTIE: 197 kcal, 29 g proteine, 4 g grasimi (2 g grasimi saturate), 11 g carbohidrati, 1 g fibre, 47 mg sodiu

Ingrediente

 1 pui intreg de cca 1.6 kg

 3 linguri gem de portocale cu ghimbir (cel produs de St. Dalfour e foarte bun)

 1 lingura sos de cranberry (vezi Note)

 coaja si sucul de la o portocala

 60 ml (1/4 cana) supa de pui

 2 lingurite de mustar de dijon

1 lingura de cimbru

Instructiuni

1. Preîncălziți cuptorul la 180°C (ventilat). Tapetați o tavă cu hârtie de copt. Cu varful degetelor, se deprinde pielea de pe pieptul puiului.  Îndepărtați cu grijă pielea de pe piept și copane, lăsând intacta pielea de pe aripi si la articulatia de la capatul copanelor. Se aseaza puiul in tava si se leaga picioarele cu sfoara de bucatarie.

 2. Se pune intr-o cratiță mica gemul de portocale, sosul de canberry, coaja si sucul de portocala, supa de pui si mustarul. Gatiti la foc mediu, amestecand pana se omogenizeaza bine. Creșteți focul la mare și aduceți la fierbere. Reduceți focul la mediu și fierbeți timp de 10-15 minute, sau până când amestecul se reduce și se îngroașă. Se amestecă jumătate din frunzele de cimbru.

3. Ungeți puiul cu puțină glazură. Se coace timp de 50-60 de minute, ungandul cu glazură suplimentară la fiecare 15 minute (folosind un strat mai gros de glazură pe stratul final), sau până când, intepat cu o frigăruiie în partea cea mai groasă a puiului, se observa un suc limpede. Se scoate din cuptor, se presară cu frunzele de cimbru rămase, si se transfera la masa.

 +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Note:

Sosul de merisoare poate fi cumparat din supermarket sau se poate prepara in casa. Vezi de pilda reteta postata de “Savori Urbane”:

https://savoriurbane.com/sos-de-merisoare-pentru-friptura-de-curcan-sau-alte-carnuri-reteta-de-cranberry-sauce/

 

 


No comments:

Post a Comment