Tuesday 20 December 2022

FRIPTURA DE CURCAN CU SOS DE CIRESE SI PORTO

 Pieptul de curcan, ca și cel de pui, de fapt, dar parcă mai ales cel de curcan, sunt bucăți de carne foarte slabă și din cauza asta foarte apreciate din punct de vedere nutrițional. Problema e că din punctul de vedere al gustului nu se ridică la aceeași valoare, sunt fade și destul de seci. Fibrele de carne, lipsite de grăsimea care le-ar aduce un pic de frăgezime în timpul gătirii, devin uscate și destul de neapetisante atunci când sunt expuse la temperaturi înalte. In aceasta reteta il voi ajuta sa iasa din anonimat cu un sos de cirese (de la raionul de congelate) si porto.



Preparare: 15 minute  / Timp pentru gatit: 35 minute / Portii: 4 (ca fel de baza)

Nutritie

PE PORTIE: 256 kcal, 34 g proteine, 6 g grasimi (2 g grasimi saturate), 12 g carbohidrati, 2 g fibre, 364 mg sodiu

Ingrediente

 1 lingurita de ulei de masline extravirgin

 4 x 150 g felii de piept de curcan, aplatizata (cu fundul unei tigai) cat sa aiba o grosime uniforma

 Pentru sosul de cirese si port

  ¼ linguruta de ulei de masline extravirgin

 ½ ceapa rosie, toccata marunt

 250 g cirese fara simburi, tocate marunt (de la raionul de congelate)

 coaja rasa de la o jumatate de portocala

sucul proaspat stors de la 1 portocala

3cm ghimbir, curatat sir as fin

2 Linguri de vin porto

 Instructiuni

1. Pentru a face sosul de cireșe și porto, încălziți uleiul la foc mediu-mic, într-o cratiță de marime medie. Adăugați ceapa și gătiți, amestecând din când în când, timp de 5-6 minute sau până când ceapa se înmoaie. Adăugați cireșele, sucul si coaja de portocale, ghimbirul și vinul porto. Acoperiți și aduceți la temperatura de fierbere. Se fierbe, acoperit, la foc mediu-mic, timp de 10 minute. Scoateți capacul și măriți focul la mediu. Se fierbe la foc mic, neacoperit, încă 15 minute, sau până când amestecul se îngroașă.

2. Între timp, încălziți uleiul într-o tigaie mare antiaderentă la foc mediu-mare. Adăugați fileurile de piept  de curcan și gătiți timp de 3 minute pe o parte. Întoarceți și gătiți timp de 2 minute sau până când curcanul este gătit.

3. Serviți friptura de curcan acoperita cu sos.


No comments:

Post a Comment