Friday, 19 February 2021

RÖSTI CU SUNCA

 Rösti or rööschti este un fel de chiftele din cartof, de obicei crud, preparate in mod tratitional de populatia geremana din Elvetia.


Preparare: 10 minute / Timp total: 30  minute / Numar de portii: 2

 

Nutritie:

Pe portie :  1638kJ (391 kcal), 24 g proteine, 15.9 g de grasimi (5.6 g grasimi saturate), 32 g carbohydrati, 10 g fibre alimentare, 391 mg sodiu


Ingrediente: 

 300g cartofi cu coaja alba, curatati de coaja si rasi pe razatoarea mare. Se storc bine intr-un prosop de bucatarie (sau in palme) pentru a elimina cat mai multa apa.

 1 morcov, ras pe razatoarea mare

 1 zucchini, rasp e razatoarea fina, storsi pentru a elimina cat mai multa apa.

 1 lingura de Frunze de cimbru proaspete, tocate marunt.

 2 oua mari, cca 60g fiecare, batute

 80g sunca, tocata

 2 linguri de branza cedar rasa

 2 linguri faina care creste singura ( self-raising flour)

 Piper negru macinat proaspat 

 2 lingurite de ulei de masline extravirgintsp extra virgin olive oil

  20g (1 cana) de Frunze proaspete de rucola

  1/ 4 ardei gras rosu taiat Julien

  Suc proaspat stors de lamiae, sau crema de otet balsamic

  2 linguri smantana 12% grasime

  Felii de lamaie pentru servit (optional)

 

Preparare

1. Se amesteca, intr-un castron, cartofii cu morcov, zucchini, cimbru, ou, sunca franza si faina. Se asezoneaza cu sare.

2. Se incinge la foc mic jumatate din cantitatea de ulei intr-o tigaie mare, antiaderenta. Se formeaza 4 chiftele din cate un sfert de cana din amestecul de cartofi si se prajesc in tigaia incinsa timp de 2-3 minute, sau pana partea de jos s-a rumenit. Se intorc cu grija ca sa nu se sfarame si se prajesc in continuare timp de 1 minut, sau pana cand s-au patruns. Se transjera pe un platou tapetat cu servete de hartie. Se acopera cu folie de aluminiu se se repeta operatia inca de doua ori, pentru a obtine 12 chiftele.

3. Se amesteca, intr-un castron pentru salata, frunzele de rucola si ardeiul rosu si se stropeste cu suc de lamiae sau crema de otet balsamic.

4. Se aseaza chiftelele pe un platou, se pune deasupra cate o jumatate de lingurita de smantana si se presara cu piper. Se servesc alaturi de salata si, optional, cu felii de lamaiae.

Sfaturi

 Cartofii cu coaja alba se pot inlocui cartof dulce, rucola cu spanac si ardeiul dulce rosu, cu aredei copt, conservat in otet. 

No comments:

Post a Comment