Monday 19 October 2020

PAINE CU FULGI DE OVAZ

 Avem aici un preparat irlandez, legat de Sfanata Brigite, cea care oferea alimente tuturor celor infometati. Este o paine densa, traditional facuta din aluat dospit la care s-a folosit lapte si mieare, ca o aluzie la taramul fagaduintei unde bunatatile curg in rauri. In aceasata reteta, pentru a reduce timpul, am inlocuit drojdia cu praf de copt, si din motive tehnice, laptele cu lapte batut. Am pastratinsa mierea si am adaugat un praf de enibahar.


Preparare:  15 minute / Timp total:  30 minute / Numar de portii: 4


Ingrediente

·       1½ cana (188 grams) de faina

·       ½ lingurita (3 grams) sare

·       ¾ lingurita (3.75 grams) praf de copt

·       ¼ lingurita bicarbonate de sodiu (1.25 grams)

·       ¼ lingurita enibahar macinat

·       3 linguri (42 grams) unt rece, taiat in cubulete

·       ¾ cana (70 grams) plus 1 lingura (6 grams) fulgi de ovaz

·       ½ cana (120 grams) lapte batut integral

·       2 oua mari (100 grams)

·       1 lingura (21 grams) miere de albine

·       1 lingura (15 grams) apa

·       Unt si gem, pentru servit.

Preparare

1. Se incinge cuptorul la 220°C. Se tapeteaza tava pentru cuptor cu hartie pentru copt.

2. Se amesteca intr-un castron faina cu sare, praf de copt, bicarbonat si enibahar. Se adauga cubuletele de unt si se amestca cu o furculita (sau cu un mixer pentru aluat, daca este disponibil) pana se obtine un aluat cu o structura granulara, mare. Se adauca si se incorporeaza ¾ cana (70 g) de fulgi de ovaz. Se aduna aluatul si se face o gropita in centru.

3.  Intr-un castron mai mic, se amesteca laptele batut, cu 1 ou (50g) si miere pana se abtine un amestec omogen. Se adauga peste amestecul de faina si se amesteca bine, pana cand se obtine un aluat cu o structura omogena.

4.  Se scoate aluatul pe o planseta presarata cu faina si se framanta pana cand se obtine un aluat moale. Daca in timpul framantatului aluatul devine lipicios se presara cu faina. Se formeaza un disc cu diametrul de cca 20 cm care se taie in patru bucati egale. Se aseaza bucatile de aluat in tava pentru copt, distantate cel putin 5 cm una fata de cealalta.

5. Se amesteca intr-un castron mic oul ramas cu o lingura (15 g) de apa. Se ung bucatile de aluat cu mixture de ou si se presara cu restul de fulgi de ovaz.

6. Se coc in cuptorul incins la 220°C timp de 12-14 minutepana cand se rumenesc si o scobitoare infipta pamna in centrul preparatului iese afara curata. Se lasa sa se odihneasca asezate pe un gratar. Se servesc calde, cu unt si gem sau dulceata.

No comments:

Post a Comment