Friday 23 October 2020

GUACAMOLE CU LEGUME CROCANTE

 Guacamole este un preparat cu origini aztece consumat ca salsa (sos), dip sau salata. Ingredientele de baza sunt: avocado, suc de lime, rosii, coriandru si ceapa. Avocado trebuie sa fie foarte bine copt (vezi sfaturi). Pentru o gustare extrem de sanatoasa (avocado contine grasimi „bune” si multe vitamine, antioxidanti si minerale) am adaugat cateva fasiute de ardei si morcovi baby. In functie de preferinte si de disponibilitati se pot folosi si alte legume cu structura crocanta, cu mar fi tulpinile de telina, sparanghel, castravete, morcovi sau brocoli blansat.


Preparare: 10 minute / Timp total: 10 minute / Numar de portii: 8


Nutritie:

Pe portie (1 cana legume & 1/4 cana guacamole) :  141 calorii; 3 g proteine; 12.9 g carbohidrati; fibre alimentare 6.7g; zahar 4.9g; grasimi 8.3g; grasimi saturate 1g; 12532.1IU vitamina A; 67.3 mg vitamina C; 33.3 mcg acid; 24.3 mg calciu; 1 mg fier 1.1mg; 13.2mg magneziu; 681.9 mg potassium; 196nmg sodium.


Ingrediente

 

GUACAMOLE (pentru 8 portii)

·          ½ de ceapa rosie, mica

·          1-2 ardei iuti rosii, proaspeti

·          3 avocado, foarte bine coapte

·          1 ligatura de coriandru, proaspat

·          6 rosii cherry, bine coapte

·          2 lime 

·       ulei de masline extravirgin

PENTRU SERVIT

·       ½ cana de ardei gras taiat in fasii

·       ½ cana de morcofi baby, taiati in batoane

 

Preparare

1. Se curate ceapa. Se scot semintele dintr-un ardei iute. Se toaca pe un fund de lemn, la un loc, ceapa si ardeiul iute.

2. Se indeparteaza samburele din fructele de avocado, se scoate cu o lingura pulpa de avocado si se pune peste amestecul de ceapa si ardei iute..

3. Se toaca amestecul de legume pana cand se obtine o compozitie omogena cu o textura fina.

4. Se pun deoparte cateva crengute de coreandru (care vor fi folosite pentru décor) iar celelelte se toaca grosier si se amesteca in mixture de avocado. Se adauga rossile cherry si se continua cu tocatul pana cand doate ingredientele s-au amestecat.

5. Se adauga sucul de la un lime si o lingura de ulei de masline si se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust.

6. Pentru decorare, se toaca marunt cel de-al doilea ardei iute si se apesteca cu frunzele de coriandru puse deoparte. Se presara amestecul de frunze de coriandru si ardei iute peste mixtura de avocado. Se taie cel de-al doilea lime in segments si se pun langa preparat.

7. Se serveste cu batoane din ardei gras, morcov, tulpini de telina, sparanghel, broccoli proaspete sau blansate.

Sfaturi 

Guacamole se face din fructe de avocado bine coapte. La noi se vinde cam verde, necopt si tare si va trebui sa-l lasati 2-3 zile la copt acasa. Coacerea avocadoului poate fi accelerata daca-l asezati intr-o punga de hartie alaturi de o banana si inchideti punga ca sa stea la intuneric. Am vazut pontul acesta la Jamie Oliver si mi s-a parut util. 

 


No comments:

Post a Comment