Legumele coapte sunt intrate in alimentatia oamenilor de peste 170,000 ani, dupa cum afirma un studiu publicat in revista Smithsonian. Cu toate acesta intr-un sondaj facut de Slate Magazine in 2014, nici unul din participanti nu isi aminteste ca mama lui sa fi inclus in meniu legume gatite in cuptor. Acest fapt sugereaza ca tranzitia de la metoda clasica de preparare a legumelor, prin fierbere, la o tehnica de gatire uscata, in cuptor sa facut in ultimii 20-30 de ani.
Preparare: 20 minute / Timp total: 55 minute / Numar de portii: 6-8
Ingrediente
·
4 radacini de pastarnac
·
¼ dovleac placintar curatat
de coaja si seminte, taiat in bucati de 4-5 cm (300-400 g)
·
4 cartofi dulci mici (300-400 g in total), necuratat de coaja, taiati in rondele groase de 2-3 cm
·
4 sfacle rosii (cam 800
g)
·
2 cepe rosii (250 – 300 g)
·
1 legatura de morcovi cu
frunze
·
80ml
ulei de masline
·
Sare de mare, pentru asezonare
·
Piper negru macinat proaspat,
pentru asezonare
·
Frunzulitele de pe 6-8 crengute de
cimbru,
·
2 lingurite de scortisoare
·
2 lingurite de seminte de chimion
·
40ml oted din vin rosu
·
1 mana de frunze de patrunjel
·
200g de branza feta sfaramata
·
¹⁄³ cana
de migtale prajite, tocate grosier
·
Ulei de masline
extra virgin (optional) pentru servit
Preparare
1.
Se preincalzeste cuptorul la temperature de 180°C. Se tapeteaza doua tavi
pentru cuptor cu hartie de copt.. Se
taie pastarnacul in jumatate, pe lungime si se indeparteaza miezul fibros, dupa
care fiecare jumatate se injumatateste inca odata. Se pun pastarnacul in una
din tavile de copt impreuna cu bucatile de dovleac si rondelele de cartof dulce.
2. Se curate sfecla rosie (vezi sfaturi) si se taie in
bucati de 2-3 cm. Se taie cepele rosii, spalate si necuratete fouitele exterioare in
cate 8 segmente. Se curate morcovii, lasind cam 3 cm din tulpinile verzi. Se
pon morcovii, bucatile de sfecla rosie si ceapa in cea dea doua tava.
3. Se
stropesc cu ulei si se asezoneaza cu sare si piper negru legumele din ambele
tavi. Se presara deasupra frunzulitele de cimbru, scortisoara si semintele de
chimion.
4.
Se introduce ambele tavi in cuptorl
preincalzit se se coc timp de 40 minute, sau pana cand legumele din tava cu
dovleac s-au rumenit. Se scoate din
cuptor tava cu dovleac si se stropeste cu jumatate din cantitatea de otet (20
ml). Se pune tava deoparte. Cealalt tava, ramasa in cuptor, se mai gateste inca
15 minute. Se scoate din cuptor si se stropeste cu restul de otet (20 ml)
5.
Se transfera legumele pe un platou, se presara deasupra Frunze de patrunjel,
bucati de branza sfeta sfaramate si migdale. Se stropeste optional cu putin
ulei de masline extravirgin. Se
controleaza si se ajusteaza asezonarea cu sare si piper si se serveste.
Sfaturi
·
Purtati manusi de
cauciuc atunci cand curatat si tocati sfecla rosie pentru a nu va pata pe maini
cu suc de sfecla rosie. Folositi folie de plastic pentru a proteja fundul de
tocat si blatul de bucatarie de pete care s-ar putea sa nu mai iasa.
·
Daca au mai ramas legume
coapte neconsumate, puteti prepara a doua zi o salata senzational daca amestecati
legumele ramase cu frunze de rucola si un dressing cu maioneza, si le stropiti
cu putin ulei de masline extravirgin.
No comments:
Post a Comment