Monday 5 October 2020

IAHNIE DE FASOLE

 Paginile culinare romanesti abunda de retete pentru Iahnia de Fasole. Asa ca n-o fi foc daca mai adaug si eu una, gatita un pic mai inginereste. Adica beneficiind de avantajele unui multicooker de ultima generatie cum ar fi Instant Pot – un echipament pentru bucatarie programabil, care combina oala de gatit sub presiune cu slowcookerul. Preparatele sunt gatite de 10 ori mai repede cu un consum de energie redus cu pana la 70% (dupa cum ne spune producatorul).

 Daca nu dispuneti inca de un astfel de gadget (unul de 6 litri costa cam 80 USD pe Amazon), atunci clásica oala de fiert sub presiune poate fi folosita cu succes.


Preparare: 20 minute / Timp total: 1 3/4 ore / Numar de portii: 12 (1/2 cana pe portie)

Nutritie

Pentru o portie (1/2 cana) : 184 calorii, 2 g grasimi (0 g grasimi saturate) 2 mg colesterol, 34 g carbohidrati (11 g zahar din care 8 g zahar adugat, 6 g fibre alimentare), 10 g proteine, 314 mg sodiu, 660 mg potasiu.

Ingrediente

·          o ceapa de marime medie, tocata

·          o cana tulpini de telina, tocate

·          4 felii de bacon, tocate

·          450 g fasole alba uscata, cu bobul mic

·          2½ cani de apa

·          ¾ cana de ketcup

·          ¼ cana de melasa

·          1 lingura sos Worcestershire

·          2 lingurite praf de mustar

·          ½ lingurita fulgi de ardei iute

·          ½ lingurita usturoi granulat

·          1 lingura otet din mere

·          ½ lingurita de sare

·          ½ lingurita piper negru macinat

 

Preparare

1. Se pune ceapa, telinha si baconul in multicooker si se gateste pe modul Saute timp de cca 5 minute, amestecand din cand in cand, sal pana cand ceapa s-a inmuiat. (Daca nu aveti multicooker, atunci se soteaza ceapa, telina si baconul intr-o tigaie, la foc mediu. Cand este gata, se transfera in oala de fiert sub presiune.) Se adauga fasolea (aleasa si spalata sub jet de apa), apa, ketcup, melasa, sos Worcestershire, praf de mustar, fulgii de aredei iute si granulele de usturoi. Se inchide capacul etans si se gateste sub presiune timp de 1 ½ - 2 ore, pana cand fasolea s-a inmuiat.

2. Se deschide capacul etans cu grija, pentru a nu ne opari. Se asezoneaza dupa gust cu otet d emere, sare si piper.

 

Se serveste fierbinte. Se poate pastra in frigider timp de 3 zile, sau in congelator, pina la 3 luni.


No comments:

Post a Comment