Paginile culinare romanesti abunda de retete pentru Iahnia de Fasole. Asa ca n-o fi foc daca mai adaug si eu una, gatita un pic mai inginereste. Adica beneficiind de avantajele unui multicooker de ultima generatie cum ar fi Instant Pot – un echipament pentru bucatarie programabil, care combina oala de gatit sub presiune cu slowcookerul. Preparatele sunt gatite de 10 ori mai repede cu un consum de energie redus cu pana la 70% (dupa cum ne spune producatorul).
Preparare: 20 minute / Timp total: 1 3/4 ore / Numar de portii: 12 (1/2 cana pe portie)
Nutritie
Pentru o portie (1/2 cana) :
184 calorii, 2 g grasimi (0 g grasimi saturate) 2 mg colesterol, 34 g
carbohidrati (11 g zahar din care 8 g zahar adugat, 6 g fibre alimentare), 10 g
proteine, 314 mg sodiu, 660 mg potasiu.
Ingrediente
·
o ceapa de marime medie, tocata
·
o cana tulpini de telina, tocate
·
4 felii de bacon, tocate
·
450 g fasole alba uscata, cu bobul
mic
·
2½ cani de apa
·
¾ cana de ketcup
·
¼ cana de melasa
·
1 lingura sos Worcestershire
·
2 lingurite praf de mustar
·
½ lingurita fulgi de ardei iute
·
½ lingurita usturoi granulat
·
1 lingura otet din mere
·
½ lingurita de sare
·
½ lingurita piper negru macinat
Preparare
1. Se pune ceapa, telinha si baconul
in multicooker si se gateste pe modul Saute timp de cca 5 minute, amestecand din
cand in cand, sal pana cand ceapa s-a inmuiat. (Daca nu aveti
multicooker, atunci se soteaza ceapa, telina si baconul intr-o tigaie, la foc
mediu. Cand este gata, se transfera in oala de fiert sub presiune.) Se adauga
fasolea (aleasa si spalata sub jet de apa), apa, ketcup, melasa, sos
Worcestershire, praf de mustar, fulgii de aredei iute si granulele de usturoi.
Se inchide capacul etans si se gateste sub presiune timp de 1 ½ - 2 ore, pana
cand fasolea s-a inmuiat.
2. Se deschide capacul etans cu grija, pentru a nu ne
opari. Se asezoneaza dupa gust cu otet d emere, sare si piper.
Se serveste fierbinte. Se poate pastra in frigider
timp de 3 zile, sau in congelator, pina la 3 luni.
No comments:
Post a Comment