Friday 16 October 2020

PATRUNJEL 101: SE POT SUBSTITUI UNUL CU CELALAT, IN PREPARATELE CULINARE, PATRUNJELUL CRET SI PATRUNJELUL ITALIAN?

 

Patrunjelul apartine familiei Umbelliferae, familie ce include morcovul, țelina, mărarul, chimenul etc. Face parte din categoria ierburilor, și nu a legumelor.

 

Există două tipuri de pătrunjel: cel creț, cu frunze de culoare verde deschis și încrețite, și tipul Italian cu frunza plată, care are o nuanță mai închisă de verde și frunze fine și plate.

 Este o planta foarte nutritiva si foarte folosita, ea fiind găsită în majoritatea rețetelor culinare fie ca ingredient, fie cu rol decorativ, fiind de obicei dat deoparte…

 Pătrunjelul creț este predispus reținerii prafului sau pământului. De aceea acesta trebuie spălat foarte bine înainte de consum prin cufundarea într-un vas în care avem apă, oțet și sare timp de 10 minute după care clătiți-l bine.

 In retete, de cele mai multe ori folosesc patrunjelul cu frunza plata care este mai aromat și are un gust mai puțin amar comparativ cu varietatea creață. In plus se toaca mai usor decat varul sau carliontat.

 Pentru a verifica aceasta afirmatie, am luat mai multe legaturi de patrunjel din ambele soiuri, le-am tocat foarte marunt, astfel incat sa nu se poate idendifica vizual din care categorie face parte, si am gatit trei din retetele in care  se foloseste patrunjel: Tabbouleh, Salsa Verde si crutoane cu ierburi aromate. Degustatorii au fost rugati sa guste din ambele versiuni ale fiecarui preparat si-si spuna parerea.

Pentru crutoanele cu ierburi aromate se foloseste o cantitate mica de patrunjel, asha ca nu s-a putut spune ca este vre-o diferenta esentiala intre cele doua versiuni.

 Insa pentru Tabbouleh si Salsa Verde, patrunjelul este un component major. Decustatorii au apreciat versiunea preparate cu patrunjel Italian ca fiind mult mai placuta, avand un gust vibrant cu arome proaspede de coaja de lamaie si piper.

 In concluzie: Daca la un preparat se foloseste doar putin patrunjel cat sa adauge un pic de culoare, nu conteaza ce fel de patrunjel se foloseste. Daca insa patrunjelul este unul din componentele de baza, atunci este recomandata folosirea patrunjelului cu frunza plata.

No comments:

Post a Comment