Wednesday 3 June 2020

STRATA


Aceasta este un remake, intr-o varianta ceva mai light, al unei retete pe care am postat-o tot cam pe vremea asta, in 2016 “Strata cu afumatura si carnati”. Cred ca exista ceva special in aceasta perioada anului care se cere musai sarbatorit intr-un stil mai patriarhal. Poate sunt zilele insorite de vara, poate florile multicolore si parfumate, poate pietele pline de legume si fructi proaspete, sau poate toate la un loc. Si ce poate fi mai bun pentru o dimineata in care trandavim pana mai tarziu, decat intreaga familie adunata in jurul unui mic dejun prelungit si tihnit ce are toate sansle sa se transforme intr-un party familial. Sursa: Diabetes Self-Management, 2016


Preparare: 30 minute
Total :  45 minute (plus odihna minim 4 ore, sau peste noapte, in frigider)
Numar de portii: 6

Nutritie
Pe portie : 155 calorii; 2 g grasimi; 1 g grasimi saturate; 15 g proteine; 20 g carbohidrati; 8 mg colesterol; 3 g fibre alimentare; 642 mg sodiu

Ingrediente
Pentru supa crema de telina (ies 2 cani):
  •   ¼ cana unt
  •   o cana de telina, tocata in cuburi mici
  •   ½ ceapa galbena
  •   1 catel de usturoi
  •   ½ lingurita sare
  •   ¼ lingurita de boabe de piper negru, sparte intr-un mojar .
  •   ¼ cana faina
  •   ½ cana lapte evaporat (sau lapte de cocos)
  •   ½ cana fond de pui

  • Pentru Strata:
  •   8 oua
  •   1 cana de supa crema de telina.
  •   1 cana de lapte degresat
  •   1 cutie (120 g) de ciuperci foliate, scursa
  •   ¼ cana ceapa verde feliata diagonal
  •   1 lingurita praf de mustar
  •   ½ lingurita sare (optional)
  •   ¼ lingurita piper negru
  •   6 felii de paine alba (veche de o zi), taiate in cuburi cu latura de cca 2.5
  •   4 carnati taiati in felii subtiri
     
    Preparare
1. Pentru supa de telina: se pune untul intr.-o oala si se topeste pe foc mic. Se adauga ceapa, telina usturoiul si piperul. Se creste focul la mediu si se gatesc legumele, amestecand din cand in cand, timp de 5-7 minute. Se adauga faina si se amesteca continuu timp de 1 minut, pana cand se formeaza un fel de pasta din aromata. Se adauca laptele evaporat si fondul de legume si se fierbe la foc mediu-mic pna cand se ingroasa. Se opreste o cana de supa pentru strata, iar supa ramas, daca nu aveti alte planuri, se poate congeal.
2. Se unge cu spray de ulei o tava pentru copt cu capacitatea cam de 2 litri si adanca de 4-5 cm.
3. Se amesteca intr-un castron ouale, supa, laptele, mustarul, sarea si piperul.
4. Se aseaza in tava cubrile de paine, apoi ciupercile, urmate de carnatii, si ceapa verde. Se toarna amestecul lichid, astfel incat sa se acopre toata suprafata tavii cat mai uniform.
5. Se acopera u o folie de aluminiu si se plaseaza desupra um fund de bucatarie care sa incapa in tava si sa tina preparatul usor presat. Se da la frigited pentru minim 4 ore, timp in care bucatile de paine se imbiba de lichid.
6. Se incinge cuptorul la 180°C. Se coace in cuptor timp de 35 – 40 minute. Se decoreaza dupa priceperea si gustul fiecaruia.













No comments:

Post a Comment