Blintzul este un desert
traditional evreiesc, care asemanator clatitelor. De regula sunt umplute cu branza sau fructe. Pot fi apoi,
optional, prajite sau coapte in cuptor. In varianta pe care o propun azi,
umplutura de branza este inlocuite cu iaurt grecesc. Iar prezentarea este un
pic mai fancy. Sursa: Diabetic Living, 2016
Preparare: 2 minute
Total : 50 minute
Numar de portii: 6
Nutritie
Pe portie (1 blintz) 113 calorii; 2 g grasimi; 0.7 g grasimi
saturate; 63 mg colesterol; 163 mg sodiu. 149 mg potassiu; 18.3 g carbohidrati;
1 g fibre alimentare; 11 g zahar; 5.8 g proteine; 137 IU vitamina A; 2 mg
vitamina C; 10 mcg acid folic; 63 mg calciu; 1 mg fier; 7 mg magneziu;
Ingrediente
- 6 linguri de lapte 1% grasime
- 1 ou
- ¼ cana de faina integrala
- 4 linguri de zahar granulat (substitut de zahar - xilitool, greensugar…)
- ⅛ lingurita de sare
- ⅛ teaspoon extract de migdale amare (optional)
- ¾ cana de iaurt grecesc cu aroma de vanilie
- ¾ cana cirese (proaspete sau congelate), tocate grosier (daca sunt congelate, nu trebuiesc dezghetate)
- 1 ou, batut
- 1 ½ lingurita de amidon de porumb
- ¼ lingurita de sare
- 1 lingurita de zahar pudra, pentru ornatPreparare
1. Se incalzeste cuptorul la 180 ˚C. Se
pun intr-un blender laptele, oul, faina zaharul sarea si extractul de migdale.
Se proceseaza pana cand se obtine o compozitie omogene, de consistenta unei smantane.
2. Se unge o tigaie
antiaderenta cu diametrul de cca 20 cm cu spray de ulei si se incinge la foc
mediu spre mare. Se ia de pe foc si se toarna in tigaie, spre una margine, cca
2 linguri de compozitie. Se roteste tgaia, astfel incat compozitia sa se
intinda uniform pe toata suprafate ei. Se pune pe foc si se gateste cca 1-2
minute, sau pana cand se rumeneste pe partea dinspre tigaie. Se rastoarne pe un
servet de hartie cu partea rumenita in sus. Se repeta pentru compozitia ramasa.
La sfarsit trebuie sa avem 6 clatite.
3. Se unge cu
sprai de ulei o forma de briose cu 6 compartimente (cca 6.5 cm diametru). Se
aseaza clatitele in forme, cu grija pentru a nu le rupe. Intr-um castron se
amesteca iaurtul cu cirese, ou, amidon si sare. Se distribuie umplutura
cu o lingura, in mod egal, intre cele 6 clatite.
4. Se coc in
cuptor timp de 20-25 minute, sau pana cand umplutura a atins 71 °C. Se scoate forma
din cuptor si se lasa sa se raceasca timp de 5 minute. Se scot din forme, cu
grija ca sa nu se sfariame. Se presara cu zahar pudra si se servesc alaturi de
cirese.
No comments:
Post a Comment