Saturday, 3 July 2021

BOB COPT

 Bobul (fasolea fava, foul sau faba) este foarte populara in zona bazinului Mediteranei, in special in nordul Africii si in Orientul Mijlociu. Bobul este mare, aplatizat. Are un gust distinct, usor aromat, este foarte bogata in fibre, comparativ cu alte soiuri de fasole.

Se gateste ca orice alt soi de fasole, cu mentiunea ca trebuie tinuta la hidratat mai mult decat fasolea obisnuita, ideal minimum 12 ore. In cazul preparatelor de tip „caserola” sau in salate se consuma cu tot cu coaja; in cazul in care destinatia finala este humus, se decojeste dupa procesul de hidratare.

In zona araba, fava face parte din falafel, humus, diverse salate, sau preparate cu sos, de tip iahnie.


Preparare: 5 minutes + 8 ore pentru inmuiere / Timp pentru gatit: 15 minute / Portii: 10


Ingrediente

 450 g de fasole fava (bob) usctata

 Sare de mare

 fulgi de ardei iute (optional)

 Apa

 Upei vegetal sau Ulei din samburi de struguri

Instructiuni

1. Se pune fasolea la inmuiat in apa sarata si se lasa minim 8 ore, sau peste noapte. Pe masur ace se inmoaie, boabele de fasole ar trebui sa se desfac in jumatati. Se desfac boabele care nu s-au desfacut de la sine.

2. Se clateste, se strecoara si se usuca cu servete de hartie.

3. Se incinge uleiul intr-o tigaie mica. Se adauga fasolea in transe, si se prajeste in baie de ulei pana cand incepe sa se rumenesaca. Se scoate cu o lingura cu gauri si se pune pe servete de hartie pentru a se scurge de excesul de ulei.

4. Se presara cu sare si, optional, fulgi de ardei. Se lasa sa se raceasca complet, pentru a deveni crocanta.  


Sfaturi

Puteti incerca fasolea fava produsa de "Chotura Garden”. Boabele de fasole sunt inmuiate, fierte si condimentate cu usturoi, sare, chimion si alte condimente. Foul medammas se finiseaza cu ulei de masline, patrunjel si suc de lamaie. Se pot servi cu paine pita, branza feta, oua sau castraveti si tomate.


No comments:

Post a Comment