Bobul (fasolea fava, foul sau faba) este foarte populara in zona bazinului Mediteranei, in special in nordul Africii si in Orientul Mijlociu. Bobul este mare, aplatizat. Are un gust distinct, usor aromat, este foarte bogata in fibre, comparativ cu alte soiuri de fasole.
Se gateste ca orice alt soi de fasole, cu mentiunea ca trebuie tinuta la
hidratat mai mult decat fasolea obisnuita, ideal minimum 12 ore. In cazul
preparatelor de tip „caserola” sau in salate se consuma cu tot cu coaja; in
cazul in care destinatia finala este humus, se decojeste dupa procesul de
hidratare.
In zona araba, fava face parte din falafel, humus, diverse salate, sau
preparate cu sos, de tip iahnie.
Preparare: 5 minutes + 8 ore pentru inmuiere / Timp pentru gatit: 15 minute
/ Portii: 10
Ingrediente
450 g de fasole fava (bob) usctata
Sare de mare
fulgi de ardei iute (optional)
Apa
Upei vegetal sau Ulei din samburi de struguri
Instructiuni
1. Se pune fasolea la inmuiat in apa sarata si se lasa minim 8 ore, sau
peste noapte. Pe masur
ace se inmoaie, boabele de fasole ar trebui sa se desfac in jumatati. Se desfac boabele care nu s-au desfacut de
la sine.
2. Se clateste, se strecoara si se usuca cu servete de hartie.
3. Se incinge uleiul intr-o tigaie mica. Se adauga fasolea in transe, si se
prajeste in baie de ulei pana cand incepe sa se rumenesaca. Se scoate cu o
lingura cu gauri si se pune pe servete de hartie pentru a se scurge de excesul
de ulei.
4. Se presara cu sare si,
optional, fulgi de ardei. Se lasa sa
se raceasca complet, pentru a deveni crocanta.
No comments:
Post a Comment