Thursday 27 August 2020

PERISOARE DE VITA PENTRU COCKTAIL

 O reteta speciala pentru o mica petrecere: perisoare din carne de vita gatite la slow cooker intr-un sos picant si aromat.

Source: Cook’s Country – October November 2018


Preparare: 35 minute / Total :  4 ore si 30 minute / Numar de portii: 10 – 12 (70 perisoare)


Ingrediente

 

JELEU DE ARDEI IUTE (pentru 5 borcane de 400 g)

·           2 ½ cani ardei gras rosu, tocat marunt

·           1 ¼ ardei gras verde, tocat marunt

·           ¼ cana ardei jute jalapeno, tocat marunt

·           1 cana de otet de mere

·           1 pachet (1.75 ounce (50 g)) pectina (sau gelifiant).

·           5 cani de zahar alb

PERISOARE

·           22 de biscuit sarati

·           1 cana de lapte

·           2 pounds (1 kg) carne tocata de vita 85% carne macra

·           2 ounces(1 cana (60 g)Parmesan ras,

·           1 lingurita usturoi granular

·           1 lingurita sare

·           ½ lingurita piper

SOS

·           1 cana jeleu de ardei iute

·           1 cana apa

·           ½ cana sos de soia

·           3 linguri oted alb

·           2 catei de usturoi, zdrobiti

·           2 linguri amidon de porumb

 

Preparare

 1. PENTRU JELEUL DE ARDEI: Se sterilizeaza 5 borcane de 400 g cu capac in concordanta cu instructiunile de fabrica. Se infierbanta apa intr-o oala mare, care si cuprinda cele cinci borcane.

 2. Se pune o cratita la foc mic si se adauga ardeiul gras rosu, ardeiul gras verde si ardeiul iute. Se adauga otetul si pectina. Se de in clocot, amestecand continuu. Se adauga zaharul dintr-o data. Se da din nou in clocot si se fierbe in clocte mari timp de 1 minut, amestecand continuu. Se ia de pe foc si se indeparteaza spuma formata.

 3. Se distribuie jeleul in borcane, pe care le umplem ¾. Se acopera cu capace etanse. Se aseaza borcanele in oala pregatita si se acopera cu apa fierbinte (NU CLOCOTITA!). Se aduce la temperatura de fierbere, se reduce temperatura si se lasa sa fiarba in clocote mici timp de 5 minute.

 4. PENTRU PERISOARE: FOR THE MEATBALLS: Se incinge cuptorul la 230 °C. Se tapeteaza tava cuptorului cu folie de aluminiu si se aseaza deasupra un gratar de sarma. Se stropeste cu spray de ulei.

 5. Se sfarama biscuitii pentru a obtine un pesmet fin (intr-un procesur alimentar, sau se pun intr-o punga de plastic si se bat cu un rulou pentru indins aluatul). In final trebuie sa se obtina cam o cana de pesmet de biscuit. Se pune pesmetul inr-un cistron mare si se adauga o cana de lapte dulce, rece. Se lasa 5 minute pentru a se absorbi laptele, si se paseaza cu o furculita pana la consistenta unei paste omogene.

6. Se adauga carnea de vita docata, parmesanul, usturoiul, sarea si piperul si se amesteca cu mana pana se obtine o compozitie omogena. Se imparte in cca 70 de portii si se formeaza perisoare de marimea unei mingii de tenis de masa. Se aseaza perisparele pe gratarul asezat in tava si se gatesc in cuptor, cca 15 minute, sau pana incep sa se rumeneasca. Se transfera perisoarele in slow cooker.

 7. PENTRU SOS: Se amesteca intr-un bol jeleul de ardei iute cu apa, sos de soya, otet si usturoi. Jumatate din sos (cca 1 ½ cana) se toarna peste perisoare. Cealalta jumatate se acopera si se pastreaza in frigider pana cand perisoarele se termina de gatit. Se acopera Slow cookerul si se gatesc perisoarele 3-4 ore la temperature ridicata (high) sao 4-6 ore la temperature mica (low).

 8. Se incorporeaza amidonul in sosul pastrat in frigider. Se gateste in microunde timp de 6 minute, pana cand se obtine consistenta unui gem. Se adauga in slow cooker si se amesteca cu grija, pentru a nu deteriora perisoarele.

 9. Perisoarele pot fi servite direct din slow-cooker, unde pot fi mentinute calde timp de 2 – 3 ore.

 

Sfaturi.

 Perisoarele pot fi preparate in avans (pasii 4, 5 si 6) si se pastreaza in pungi de plastic etanse pana la 24 de ore in frigider sau pana la 1 lune in congelator. Se scot la momentul utilizarii si se transfera direct in slow cooker. Timpul de gatire nu se modifica.


No comments:

Post a Comment