Saturday, 29 April 2023

SALATA CAESAR CU CRUTOANE DIN TOFU SI DRESSING DIN ALUNE CAJU

 Salata Caesar este una din favoritele mele. Pe cea de azi am “altoit-o” putin pentru a obtine um continut mai mic de grasimi si carbohidrati. Am inlocuit uleiul din dressing cu un amestec de nuci de caju si seminte de in, iar in locul crutoanelor de paine am folosit tofu marinat.


Preparare: 1 ora / Timp total: 1 ora / Portii: 4

Nutritie

PE PORTIE: 251 kcal, 16 g proteine, 16  g grasimi (3 g grasimi saturate), 14 g carbohidrati, 4 g fibre, 346 mg sodiu 

Ingrediente

Dressing

 ¼ de nuci de caju crude (Jasmin Caju crud)

 3 linuri de apa

 2 linguri de suc de lamaie

 2 lingurite de seminte de in (Alnatura ECO Seminte de in)

 1 ½ lingurita mustar Dijon

 1 lingurita pasta de ansoa (Rizzoli Pasta ansoa)

 1 lingurita de sos Worcestershire

 ½ lingurita de usturoi granulat

 ⅛ teaspoon salt

 

Crutoane din Tofu

 400 – 500 g de tofu, foarte bine scurs si taiat in cubulate de cca 2 cm (Inedit Tofu simplu fara saramura)

 ¼ cana de suc de lamaie

 ¼ caba de sos Worcestershire

 1 lingurita de usturoi granular

 1 lingurita de ceapa granulata

 3 lingurite de ulei de masline

 

Salata

 9 cani de salata romana tocata (cca 250 g)

 1 cana de castaravete feliat subtire

 ½ cana de frunze proaspete de patrunjel, tocate grosier

 ¼ cana de ceapa verde, taiata pe diagonala in bucatele de 5-10 mm

 30 g de fasii subtiri de branza Parmesan (taiate cu un curatitor de legume)

 

Instructiuni

1. Pentru dressing, se pun nucile de caju intr-un castron si se acopera cu apa fierbinte. Se lasa la inmuiat timp de 30 de minute.

2. Se scurg nucile de caju si se transfera intr-un blemder, impreuna cu 3 linguri de apa, 2 linguri de suc de lamiae, semintele de in, mustar, pasta de ansoa, 1 lingurita de sos Worcestershire, 1/2 lingurita de usturoi granular sis are. Se proceseaza pana se obtine un amestec omogen. Se pone deoparte.

3. Intre timp se prepara crutoanele de tofu: Se aranjeaza cubuletele de tofu pe o tava, intre straturi de prosoape de hartie. Se aseaza deasupra o alta tava, pe care se pune o greutate. Se lasa timp de 15 minute, pentru a se scurge cat mai mult lichid.

4. Intr-un castron mai mare se prepara o marinada din sucul de lamiae, sosul Worcestershire, pudra de usturoi si de ceapa. Se adauga cubuletele de tofu si se amesteca in pentru a se acoperi uniform cu marinada. Se lasa la marinat timp de 15 minute (sau, daca este timp, 2 ore in frigider). Dupa ce timpul de marinare s-a sfarsit, se scurg cuburile de tofu de excesul de marinada si se aseaza pe o farfurie.

5. Se incinge intr-o tigaie de fonta, la foc mediu, 1_1/2 lingurita de ulei, pana cand incepe sa fumege. Se prajesc cuburile de tofu in doua serii, timp de 6 -8 minute sau pana cand se rumenesc pe toate fetele si devin crocante. Se scot din tigaie si se aseaza pe prosoape de hartie pentru a se scurge de ulei.

6. Pentru salata, se amesteca sintr-un bol salata romana cu rondele de castravete, frunze te patrunjel si ceapa verde. Se adauga sosul si se amesteca pentru a se incorora in salata. Se presara deasupra crutoanele de tofu si se decoreaza cu fasii de parmesan.  

No comments:

Post a Comment