Nemtii le spun „Arme Ritter” (Cavalerul Sarac”) sau Eierbrot (paine cu ou), francezii le zic „pain perdu” (paine pierduta), englezii le numesc „French Toast” sau „Poor Knights of Windsor” (tot cavaleri saraci) iar spaniolii ii zic „torrija”. Friganelele sunt un fel cunoscut la nivel mondial.
Preparare: 10 minutes / Timp pentru
gatit: 30 minute / Portii: 6
Nutritie
PE PORTIE: 425 kcal, 12 g proteine, 11 g grasimi, 72 g
carbohidrati
Ingrediente
1 cana de lapte
4 oua
2 lingurite de extract de vanilie
1 paine alba cu maia, de cca 450 g, nefeliata, taiata in cuburi cu
latura de 5 cm.
¼ lingurita de sare
¾ cana de zahar
2 lingurite de scortisoara macinata
3 - 4 linguri de unt
Miere de albine
Crema de mascarpone si/sau fructi proaspete de padure (optional)
1 cana de smantana lichida (minim 35% grasime)
1/4 cana mascarpone
2 linguri de miere de albine
Instructiuni
1. Se amesteca intr-un cistron mare laptele, oule,
vanilia si ¼ de lingurita de sare. Se adauga cuburile de paine si se lasa sa
stea timp de 5 minute.
2. Se amesteca intr-o farfurie zaharul cu
scortisoara.
3. Se topescla foc mic
doua linguri de unt intr-o tigaie mare (250 mm diametru). Se iau cateva cubri
de paine din amestecul de oua, si se scurg de excesul de lichid. Se pun in
tigaie si se prajesc pe toate fetele pna cand se rumenesc. Cant s-au terminat de prajit, se scot cuburile de paine
din togaie si se tavalesc prin amestecul de zahar si scortisoara. Se pun intr-o tava in coptorul incins la cca 90°C, pentru
a se pastra calde. Se prajesc si restul de cuburi, pe rand, adaugand unt daca este nevoie.
Se servesc calde, cu miere si optional cu crema de nascarpone si/sau fructi de
padure.
Se pun intr-un
cistron mare, tinut in prealabil la rece, 1 cana de smantane pentru frisca
(minim 35% grasime), ¼ cana de mascarpone si 2 linguri de miere de albine. Se
bat cu un mixer de mana pana cand se obtine o consistenta spumoasa.
No comments:
Post a Comment