Saturday, 22 April 2023

FRIGANELE

 Nemtii le spun „Arme Ritter” (Cavalerul Sarac”) sau Eierbrot (paine cu ou), francezii le zic „pain perdu” (paine pierduta), englezii le numesc „French Toast” sau „Poor Knights of Windsor” (tot cavaleri saraci) iar spaniolii ii zic „torrija”. Friganelele sunt un fel cunoscut la nivel mondial.



Preparare: 10 minutes / Timp pentru gatit: 30 minute / Portii: 6

Nutritie

PE PORTIE: 425 kcal, 12 g proteine, 11 g grasimi, 72 g carbohidrati

Ingrediente

 1 cana de lapte

 4 oua

 2 lingurite de extract de vanilie

 1 paine alba cu maia, de cca 450 g, nefeliata, taiata in cuburi cu latura de 5 cm.

 ¼ lingurita de sare

 ¾ cana de zahar

 2 lingurite de scortisoara macinata

 3 - 4 linguri de unt

 Miere de albine

 Crema de mascarpone si/sau fructi proaspete de padure (optional)

 Crema de Mascarpone

 1 cana de smantana lichida (minim 35% grasime)

 1/4 cana  mascarpone

 2 linguri de miere de albine

Instructiuni

1. Se amesteca intr-un cistron mare laptele, oule, vanilia si ¼ de lingurita de sare. Se adauga cuburile de paine si se lasa sa stea timp de 5 minute.

2. Se amesteca intr-o farfurie zaharul cu scortisoara.

3. Se topescla foc mic doua linguri de unt intr-o tigaie mare (250 mm diametru). Se iau cateva cubri de paine din amestecul de oua, si se scurg de excesul de lichid. Se pun in tigaie si se prajesc pe toate fetele pna cand se rumenesc. Cant s-au terminat de prajit, se scot cuburile de paine din togaie si se tavalesc prin amestecul de zahar si scortisoara. Se pun intr-o tava in coptorul incins la cca 90°C, pentru a se pastra calde. Se prajesc si restul de cuburi, pe rand, adaugand unt daca este nevoie. Se servesc calde, cu miere si optional cu crema de nascarpone si/sau fructi de padure.

Crema de Mascarpone

Se pun intr-un cistron mare, tinut in prealabil la rece, 1 cana de smantane pentru frisca (minim 35% grasime), ¼ cana de mascarpone si 2 linguri de miere de albine. Se bat cu un mixer de mana pana cand se obtine o consistenta spumoasa. 

No comments:

Post a Comment