Spre deosebire de omleta, care se prepara în întregime în tigaie, pe ochiul aragazului, si este umpluta cu cantitati mici din alte ingrediente si împaturita înainte de a fi servita, o frittata este mult mai satioasa, se gateste la început pe ochiul aragazului si este apoi desavarsita în cuptor.
Adesea frittata este confundata cu quiche. Desi unii cred ca sunt similare,
quiche-le se prepara dupa o procedura foarte diferita.
Cel mai asemanator preparat cu o frittata este omleta spaniola, numita
tortilla espanola, care consta din ceapa, cartofi si oua. Aceste omlete
spaniole sunt rasturnate si, adesea, finisate pe ochiul aragazului.
Umplutura pentru o frittata poate varia de la foarte simpla la foarte
elaborata. Multe dintre resturile de la masa anterioara pot fi folosite pentru
a prepara frittata, de la lgume, la carne si taitei.
Preparare: 5 minutes / Timp pentru
gatit: 20 minute / Portii: 6
Nutritie
PE PORTIE: 156 kcal, 13 g proteine, 4.2 g grasimi (2 g
grasimi saturate), 20 g carbohidrati, 4 g fibre, 285 mg sodiu
Ingrediente
Nonstick
cooking spray
1 package (cca 230 g ) de ciuperci feliate
1 cana de praz feliat subtire (partea
alba si cea verde deschis)
albusul de la 5 oua
1 ou intreg
1/3 de cana de lapte degresat
3 linuri de Parmesan ras
1/8 lingurita de nucsoara
¼ lingurita de sare
1/8 lingurita de pier negru
1 package (300 grame) de frunze de spanac (se
pot folosi si cele conelate, dar stoarse bine de lichidul aparut dupa decongelare)
– (vezi sfaturi)
2 cani de spaghete integrale gatite – (vezi sfaturi)
½ cana (300 g) de branza mozzarella rasa (Formagia
Mozzarella rasa)
Instructiuni
1. Se pulverizeaza o tigaie rezistenta
in cuptor cu spray de gatit si se incalzeste la foc mediu-mare. Se adauga
ciupercile si prazul si se gatesc timp de 8 minute, amestecand din cand in
cand, pana cand excesul de umiditate a fost eliminat iar legumele incep sa se
rumenesca.
2. Separat, se bat albusurile de ou impreuna cu oul intrg, branza Parmesan
rasa, nucsoara, sare si piper. Se incorporeaza spanacul si amestecul de
ciuperci. Se pulverizeazaza din nou tigaia cu spray pentru gatit, si se
incalzeste la foc mediu-mic. Se desatra in tigaia incinsa mixtura de oua, se
acopera si se gateste timp de 10 minute, sau pana cand s-a coagulat la
suprafata.
Whisk egg whites, whole egg,
milk, Parmesan cheese, nutmeg, salt, and pepper in a large bowl. Stir in
collards, spaghetti, and mushroom mixture. Coat same skillet with cooking
spray; heat over medium-low heat. Add egg mixture; cover and cook 10 minutes or
until top is set.
3 Intre timp, se preincalzest cuptorul pe modul
“Broiler. Se presara ftittata
cu mozzarella rasa si introduce in cuptor, sub broiler, la cca 12 cm de acesta.
Se gateste 3 minute, sau pana cand s-a rumenit.
Se transfera pe un fund de bucaterie, si se taie in 6 segmente pentru a fi
servita.
SFATURI
1. Se pot folosi in loc de spanac orice fel
de frunze mari, cu mar fi stevie, mangold, kale, creson, rucola, frunze de sfecla,
frunze de ridiche, …
2. In aceasta reteta se pot folosi spaghetele
ramase de la o masa anterioara.
3. Recomand a citi postarea lui Radu
Popovici despre Cum se prepara
frittata.
No comments:
Post a Comment