Friday 28 April 2023

OUA FIERTE CU SOS TAMARIND (reteta thailandeza)

 Ouăle fierte conțin o gamă variată de aminoacizi, ceea ce înseamnă că sunt o sursă de proteine complete. În componența lor se regăsesc și calciu, vitamina D și zinc. Majoritatea nutrienților sunt conținuți în gălbenuș, în timp ce albușul are proteine în mod special.



Preparare: 5 minutes / Timp pentru gatit: 10 minute / Portii: 6

Ingrediente

 6 oua, fierte tare (10 – 12 minute)

 1 lingurita ulei vegetal

 1 lingura de pasta de tamarind (Desiam | Pasta de Tamarind 30g)

 1 lingura de zahar brun

 1½ lingurita de sos de peste (Desiam | Sos de peste 60ml)

 1½ lingurita de apa

 ceapa salota prajite, pentru servire

 usturoi prajit, pentru servire

 frunze de coriandru tocate, pentru servire

Instructiuni

1. Se taie in jumatati cele 6 oua fierte tare. Se unge cu 1 lingurita de ulei vegetal o tigaie antiaderente si se incinge la foc mediu. Se adauga jumatatile de ou, cu fata taiata in jos, si se prajesc timp de 2 minute, sal pana cand se rumenesc. Se transfera pe o farfurie. Intr-o craticioar se fierb la foc mic 1 lingura de sos de tamarind, 1 lingura de zahar brun 1 ½ lingurita de sos de peste si 1 ½ lingurita de apa, pana cand zaharul s-a dizolvat. Se stropec ouale cu sosul de tamarindo si se presara cu ceapa si usturoi prajit si frunze proaspete de coriandru.


Sfaturi

Nu aruncați acele coji de ouă - pot fi folosite într-o varietate de moduri în grădina dvs. Dacă aveți o coajă de ou în mare parte intactă, o puteți folosi ca „ghiveci” biodegradabil pentru pornire de semințe. Umpleți-l cu pamant și o sămânță la alegere, apoi plantați-l în pământ odată ce a încolțit (se poate folosi un cofraj de oua ca suport). Chiar dacă nu le folosiți pentru a începe răsadurile, cojile de ou crăpate pot fi adăugate direct în grădina dvs. pentru a da solului un plus de calciu. Acest lucru este util în special pentru plantele de roșii și ardei, deoarece poate ajuta la combaterea putregaiului de la capătul florii. Marginile ascuțite ale cojilor pot descuraja, de asemenea, unii melci.

No comments:

Post a Comment