Mangold sau Sfecla Elvetiana (Swiss Chard) are o multime de nutrienti si putine calorii. Desi cunoscut de pe vremea romanilor, a fost dat uitarii o lunga perioada de timp fiind inlocuit de spanac. Relativ recent mangoldul si-a regasit locul in bucataria contemporana. Am avut sorpriza si bucuria sa descopar ca se cultiva si in Romania si se poate gasi in supermarket sau online (Nasul Rosu ECO Mangold). Informatii despre beneficiile consumului de mangold puteti gasi in mediul online (Sfeclă elvețiană sau mangold: beneficii și rețete). Trebuie insa sa stiti ca sunt si cateva contraindicatii:
- - Concentraţia
mare de vitamina K care are rol esențial în coagularea sângelui face ca mangold
să nu fie potrivit pentru dieta oamenilor care iau anticoagulante.
- - Concetraţia
mare de acid oxalic face ca magoldul să nu poată fi consumat în cantități mari
nici de persoanele care au pietre la rinichi.
Preparare: 1 ora / Timp total: 1 ora si 40 minute / Portii: 6
Nutritie
PE PORTIE: 201
kcal, 12 g proteine, 11 g grasimi (3 g grasimi saturate), 15 g carbohidrati, 2
g fibre, 433 mg sodiu
Ingrediente
2 legaturi de mangold (225 g) (Nasul
Rosu ECO Mangold).
5 oua
albusul de la 4 oua
½ lingurita de sare
½ lingurita de piper macinat
350 g de cartofi albi cu coaja subtire, taiati in felii cu grosimea de
cca 6 mm.
2 linguri de ulei de masline
½ cana de ceapa, tocata
6 catei de usturoi, zdrobiti
60 g carnati chorizo proaspeti (CARCHELEJO Chorizo Mild 575 g)
3 linguri de branza Manchego, rasa (Q
concept Manchego PDO branza semi-tare)
Instructiuni
1. Se incinge cuptorul la 180 °C .
2. Se pliaza fronzele de mangold pe lungime si, cu ajutorul unui cutit, se scoate
nervura mediana carnoasa impreuna cu petiolul. Se toaca nervura centrala.
Separat, limbul frunzelor se toaca chiffonade.
3. Intr-un bol de marime medie, se abat ouale, albusul de oua, sarea si
piperul. Se pun deoparte.
4. Se pun cartofii intr-o oala sufficient
de mare si se adauga o cana de apa. Se da in clocot. Se reduce temperature si
se acopera. Se fierb la foc mic timp de 5 – 10 minute sau pana cand cartofii s-au
fragezit si pot fi straponsi usor cu o furculita. Se scurg.
5. Se încălzește la foc
mediu-mare 1 lingură de ulei într-o tigaie antiaderentă de cca 25 cm, rezistentă
la cuptor. Se adaugă in tigaie jumătate din cantitatea de cartofi; se gatesc
timp de 2-3 minute pe fiecare parte, sau pana cand cartofii s-au rumenit. Se transfera
într-un castron mare. Se prajesc si restul de cartofi.
6. Se încălzește in tigaie uleiul ramas (1lingură). Se adauga nervurile
tocate de mango, ceapa si usturoiul. Se gatesc timp de 4-6 minute, sau pana
cand s-au inmuiat. Se adauga fronzele de mango si se gatesc timp de 1 – 2 minute,
sau pana cand se inmoaie. Se transvera in bolul cu cartofi. Se pun in tigaie carnatii shorizo si se
gatesc timp de 3 – 5 minute sau pana cand s-au patruns. Se transvera chorizo in
bolul cu cartofi se se amesteca usor
7. Se transfera amestecul de cartofi in tigaie.
Se toarna deasupra ouale si
se presara cu branza rasa.
Se pune tigaia in cuptor si se coace timp de 25 minute, sau pana cand s-a
gatit la interior si s-a rumenit la exterior. Se lasa sa se raceasca timp de 15
minute. Se acopera tigaia cu un fund de bucatarie si se roteste, astfel incat
tortilla sa pice pe fund. Se taie in 6 felii si se serveste.
No comments:
Post a Comment