În
capitală, un sărman
Vinde
seminţe de bostan
Dar
gura-i strâmbă, făr-un dinte
Ss-seminte!
tot striga, s-se-minte!
Semintele
sunt bune. Ele poarta in ele potential! Deci nu este de mirare ca semintele
reprezinta o sursa bogata de substante nutritive in stare concentrata.
Cu
siguranta ca deja consumi mai multe seminte decat iti imaginezi. Mai intai sunt
o sumedenie de seminte care le folosesti pentru arome: chimen, nucsoara,
coriandru, piper, enibahar, mustar, susan (si multe altele); apoi ai unele de
le cumperi la kilogram: fasolea si mazarea. Sa nu uitam de semintele macinate –
grau, porumb, secara .... Mai sunt semintele de post de rontaitori – seminte de
dovleac, de floarea soarelui, alune, fistic, caju. Nuca este shi ea o samanta
folosita cu succes in bucatarie. Exista seminte folosite ca alternative la
grasimi, cum sunt semintele de in. Shi sa nu uitam de cafeaua noastra de
fiecare dimineata. Deci, in jurul nostru se-minte din belsug sunt. Shi fiecare
din ele contribuie la starea ta de sanatate.
Desi
bogate in grasimi, acestea sunt din categoria grasimilor nesaturate, cu efecte
benefice asupra aparatului cardio-vascular. Semintele sunt totodata o sursa
importanta de proteine si fibre alimentare (in special pentru cei care au optat
pentru un regim vegetarian). Si de
asemenea furnizaza organismului tau diferite minerale printre care fier,
magneziu, potasiu, zinc,....
Foloseste-ti imaginatia
pentru a oferi preparatelor tale noi arome. De xemplu atunca o mana de seminte
in spanac, sau adauga-la la o salata de cruditati. De care? De care vrei. Sau incearca
sa le imprietenesti cu carnea de vita, de porc, pui sau peste.
Ieri ti-am propus creveti cu seminte de rodie.
In seara asta te invit la o portie de paste hranitoare, sanatoase si extrem de versatile servite cu un sos somptuos si deosebit, pe baza de nuca si smantana:
Tagliatelle cu sos de nuca
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de
preparare: 20 de
minute
Timp de
gatit: 6 minute
Ingrediente:
60 g mieji de nuca + jumatati de miez pentru garnisit
1-2 catei de
usturoi, decojit
30-40 g
pesmet
120 ml
smantana 32% grasime
30 g branza
Parmesan, proaspat rasa
2 linguri de
ulei de masline extra virgin
1/2
lingurita de nucsoara
sare si
piper, proaspat macinat
200 g
tagliatelle (sau fettucine) proaspete
marar
proaspat, tocat marunt
Instructiuni:
Opariti nucile 30-40 de secunde, in apa clocotita. Racoriti-le apoi in apa cu gheata. Frecati nucile ferm, cu degetele, pentru a indeparta cojile. Uscati-le pe prosoape de hartie.
Puneti
nucile curatate de coji, usturoiul si pesmetul intr-un blender, adaugati un
sfert din smantana, Parmesan, ulei, sare, piper si nucsoara si procesati pana
se omogenizeaza. Adaugati restul de smantana si procesati din nou. Transferati
sosul intr-un castron mare.
Gatiti 3-5
minute pastele intr-o oala mare cu apa sarata (cca. 2 lingurite de sare/litru
de apa) clocotita, pana sunt al dente. Scurgeti-le si adaugati-le la sosul de
nuca, impreuna cu mararul si 2-3 linguri din apa in care au fiert pastele si
amestecati cu grija. Garnisiti cu jumatati de nuca si Parmesan ras. Serviti
pastele fierbinti.
Sa fii sanatos.
No comments:
Post a Comment