Wednesday, 26 October 2011

Gura păcătoasă


În capitală, un sărman
Vinde seminţe de bostan
Dar gura-i strâmbă, făr-un dinte
Ss-seminte! tot striga, s-se-minte!

Semintele sunt bune. Ele poarta in ele potential! Deci nu este de mirare ca semintele reprezinta o sursa bogata de substante nutritive in stare concentrata.
Cu siguranta ca deja consumi mai multe seminte decat iti imaginezi. Mai intai sunt o sumedenie de seminte care le folosesti pentru arome: chimen, nucsoara, coriandru, piper, enibahar, mustar, susan (si multe altele); apoi ai unele de le cumperi la kilogram: fasolea si mazarea. Sa nu uitam de semintele macinate – grau, porumb, secara .... Mai sunt semintele de post de rontaitori – seminte de dovleac, de floarea soarelui, alune, fistic, caju. Nuca este shi ea o samanta folosita cu succes in bucatarie. Exista seminte folosite ca alternative la grasimi, cum sunt semintele de in. Shi sa nu uitam de cafeaua noastra de fiecare dimineata. Deci, in jurul nostru se-minte din belsug sunt. Shi fiecare din ele contribuie la starea ta de sanatate.

Desi bogate in grasimi, acestea sunt din categoria grasimilor nesaturate, cu efecte benefice asupra aparatului cardio-vascular. Semintele sunt totodata o sursa importanta de proteine si fibre alimentare (in special pentru cei care au optat pentru un regim vegetarian).  Si de asemenea furnizaza organismului tau diferite minerale printre care fier, magneziu, potasiu, zinc,....
Foloseste-ti imaginatia pentru a oferi preparatelor tale noi arome. De xemplu atunca o mana de seminte in spanac, sau adauga-la la o salata de cruditati. De care? De care vrei. Sau incearca sa le imprietenesti cu carnea de vita, de porc, pui sau peste.

Ieri ti-am propus creveti cu seminte de rodie.

In seara asta te invit la o portie de paste hranitoare, sanatoase si extrem de versatile servite cu un sos somptuos si deosebit, pe baza de nuca si smantana:

Tagliatelle cu sos de nuca

 

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 20 de minute
Timp de gatit: 6 minute
Ingrediente:

60 g mieji de nuca + jumatati de miez pentru garnisit
1-2 catei de usturoi, decojit
30-40 g pesmet
120 ml smantana 32% grasime
30 g branza Parmesan, proaspat rasa
2 linguri de ulei de masline extra virgin
1/2 lingurita de nucsoara
sare si piper, proaspat macinat
200 g tagliatelle (sau fettucine) proaspete
marar proaspat, tocat marunt

Instructiuni:

Opariti nucile 30-40 de secunde, in apa clocotita. Racoriti-le apoi in apa cu gheata. Frecati nucile ferm, cu degetele, pentru a indeparta cojile. Uscati-le pe prosoape de hartie.
Puneti nucile curatate de coji, usturoiul si pesmetul intr-un blender, adaugati un sfert din smantana, Parmesan, ulei, sare, piper si nucsoara si procesati pana se omogenizeaza. Adaugati restul de smantana si procesati din nou. Transferati sosul intr-un castron mare.
Gatiti 3-5 minute pastele intr-o oala mare cu apa sarata (cca. 2 lingurite de sare/litru de apa) clocotita, pana sunt al dente. Scurgeti-le si adaugati-le la sosul de nuca, impreuna cu mararul si 2-3 linguri din apa in care au fiert pastele si amestecati cu grija. Garnisiti cu jumatati de nuca si Parmesan ras. Serviti pastele fierbinti.

Sa fii sanatos.

No comments:

Post a Comment