Ceapa – zemoasa shi usor crocanta; Cateii de usturoi – fermi si cu o netezime de fides; Prazul – zvelt si puternic precum o balerina. Chiar daca sunt consumate cu timiditate si uneori in secret, datorita mirosului puternic si intepator pe care il emana, nu trebuie sa lipseasca din bucataria nimanui.
Ceea ce de ceapei si rudelor ei (usturoiul, prazul, arpagicul, chivasul...) atat aroma cat si proprietatile terapeutice este un compus numit “metil alil sulfid” si care este un fitoelement.
S-a demonstrat ca acesta contribue la scderea colesterolului “rau” (LDL), controlul pulsului si al tensiunii arteriale, previne coagularea sangelui in vasele sanguine, actioneaza ca un antioxidant reducand riscul de cancer, si se pare ca intareste sistemul imunitar.
Cu cat este mai puternica aroma mancarii cu atat este mai mare continutul de alil sulfide. Insa membrii fmiliei “alium” nu prea fac casa buna in aceeasi oala. Asha ca de obicei suntem pusi in dificila situatie de a alege.
Ceapa
O bucatarie in care nu se simte mirosul de ceapa nu este o bucatarie adevarata. Iar o mancare gatita fara un pic de ceapa este lipsita de gust. Ceapa este o planta erbacee legumicola, comestibila, cu tulpina subterana in forma de bulb, la exterior cu frunze lungi tubulare, avand flori albe dispuse in inflorescente dese (dex). Exista trei feluri de ceapa: alba, rosie si verde.
Ceapa este, la fel ca si usturioiul, o planta care nu se mananca niciodata goala, decat in compania altor alimente sau gatita. Chiar daca este de temut pentru foarta multa lume, din cauza efectului sau lacrimogen atunci cand este taiata, exista diferite metode de a evita varsarea de lacrimi. O metoda mai incomoda este curatatul sau taiatul cepei sub apa. O alta metoda mult mai practica este sa iti umpli gura cu apa atunci cand tai ceapa sau mai puteti sa raciti ceapa in frigider inainte sa o taiati. Cel mai buna metoda insa(preferata mea), este folosirea unui ventilator, care sa imprastie vaporii agresivi.
Atunci cand este calita sau inabusita ceapa schimba radical gustul unei mancari, o indulceste (ex.: in tocanite, ciorbe, spaghete, omlete etc.).
Spre deosebire de usturoi, care este mai mult un condiment ce da gust si aroma mancarii, exista multe feluri de mancare care au la baza ceapa, cum ar fi supa de ceapa sau rondelele de ceapa pane (asta este chiar un preparat traditional musulman consumat in perioada Ramadamului).
Daca usturoiul va fereste de vampiri, ceapa va fereste de doctor, fiind o leguma foarte hranitoare. O ceapa de marime medie contine: 60 de calorii, 1 gram de proteine, 14 grame de carbohidratati, 0 grasimi, 0 colesterol, 10 mg de sodium, 200 mg de potasiu, 11.9 mg de vitamina C, vitamina B6, B1 si acid folic. Pe langa toate acestea este foarte buna atunci cand esti racit sau pentru combaterea bolilor infectioase (exista si medicamente cu extract de ceapa), iar cand te chinuieste o tuse, cel mai raspandit si eficient leac babesc este ceaiul de ceapa si coji de nuca (il mai tineti minte?).
Probabil ca nu stiati, dar ceapa este bogata si in chromium, o minerala care ajuta celulele sa raspunda la insulina si scade nivelul de zahar din sange. In acelasi timp scade si nivelul colesterolului si, deci, scade si riscul bolilor de inima si al infarctului.
Usturoi
Imi place ceapa, dar (aproape) intotdeauna daca le am pe amandoua in fata, aleg usturoiul. Chiar si banala ceapa cu rosii si cu branza capata o cu totul alta conotatie daca faci un sos de rosii cu usturoi si combini cu branza. Yumiii. Sa nu uitam nici de pestele, de exemplu, lasat la marinat cu usturoi si ulei de masline.
Aproape in orice combinatie, usturoiul e delicios. Sosurile cu usturoi si condimente pot fi combatute cu greu de cele de ceapa. Si da, din usturoi se face o supa crema foarte buna (incercati la Mystic Tree). Interesant e cum usturoiul isi schimba gustul in functie de diversele combinatii, daca e pisat sau daca e bucati, daca e prajit sau daca e fiert sau in functie de condimentele cu care e asociat. Usturoiul - mereu surprinzator. :)
Usturoiul nu ne fereste doar de vampiri, dar si de diverse boli, avand proprietati de antibiotic si antiseptic in infectii. Ajuta si circulatia sangelui si se crede chiar ca are proprietati anti cancerigene datorita componentelor sale. Face si multe alte lucruri cu colesterolul, inima, detoxifierea organismului, cresterea sistemului imunitar. Pe scurt, e bine sa traiasca pe langa casa omului si in farfuria omului. Se pare ca egiptenii chiar aveau un cult pentru el..
Usturoiul nu ne fereste doar de vampiri, dar si de diverse boli, avand proprietati de antibiotic si antiseptic in infectii. Ajuta si circulatia sangelui si se crede chiar ca are proprietati anti cancerigene datorita componentelor sale. Face si multe alte lucruri cu colesterolul, inima, detoxifierea organismului, cresterea sistemului imunitar. Pe scurt, e bine sa traiasca pe langa casa omului si in farfuria omului. Se pare ca egiptenii chiar aveau un cult pentru el..
Praz
Prazul face parte din aceaiasi familie de legume cu ceapa si usturoiul (insa nu are gust iute, ci dimpotrica, este chiar dulce) si i se mai spune popular ceapa-alba, ceapa blanda, hasma, horceag, poroaica, poroi sau coada vacii. Este un adevarat “depozit” de substante benefice pentru sanatate, are gust placut, poate fi preparat in mai multe feluri si costa putin. Consumat constant, prazul detoxifica organismul, dar este si un aliment-medicament pentru numeroase boli.Inca din urma cu 5000 de ani, poparele celtice ii atribuiau prazului proprietati miraculoase. Faraonul Keops oferea celor mai buni soldati ai sai drept recompensa cate un praz, iar pentru a imbogati meniul muncitorilor de la piramide, adauga, prin bucatarii lui, frunze de praz si usturoi. Mayasii foloseau diferitele soiuri de praz in magie, pentru vindecarea bolilor infectioase, a barbatilor razboinici care sufereau de slabiciune, dar si pentru frigiditate.
Crud, taiat foarte subtire in salate, amestecat cu alte cruditati, prazul aduce o aroma si un gust deosebite si contribuie subtil la reusita fiecarei retete, fara a anihila aromele celorlalte legume: praz cu pulpa de vitel, peste la cuptor cu praz, sufleu de linte cu praz.
Alegeti prazul cu tulpini mai subtiri, fiindca cele groase (peste 3-4 cm) au o textura mai fibroasa. Puneti la uscat frunze de praz intr-un cuptor incins, ca sa aveti pentru ciorbe in timpul iernii. Prazul proaspat trebuie pastrat nespalat sau taiat in frigider, unde poate fi tinut 7-14 zile, invelit lejer intr-o punga de plastic. Il puteti pastra 2-3 luni si in congelator, dupa ce a fost oparit 2-3 minute in apa fierbinte, dar isi va pierde o parte din gust si textura.
Dea-a lungul vremii, am postat cateva retete avand la baza prazul (supa de praz cu gorgonzola – 01-Septembrie), ceapa (Frigarui de pui cu dulceata de ceapa – 05-Septembrie) , usturoi (Alioli, vinete si dovlecei la gratar. Cu coaste – 26-Iulie).
Pentru astazi izi propun:
Mancati aceasta salata cu paine, ca gustare, sau serviti-o ca garnitura, alaturi de carne (pui, porc, vita, curcan, vanat sau un peste mai gras - somon, crap etc.) fripta sau prajita; merge, de asemenea, foarte bine alaturi de orez, cartofi sau legume.
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 0
Ingrediente:
2 cepe rosii
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingura de suc de lamaie
2 linguri de ulei de masline extra virgin
1 lingura de patrunjel proaspat, tocat marunt
1/3 ardei iute rosu, curatat de seminte si tocat marunt
1/3 ardei iute galben, curatat de seminte si tocat marunt
Instructiuni:
Se curata cepele, se spala si se taie rondele foarte subtiri.
Se combina intr-un castron feliutele de ceapa cu sare, piper, suc de lamaie, patrunjel, ardei iute si ulei de masline. Se amesteca folosind degetele, ca feliile de ceapa sa se desfaca.
Se lasa ceapa la marinat 10-15 minute in frigider inainte de a servi salata la masa.
Sa fii sanatos.
No comments:
Post a Comment