Sunday, 23 October 2011

Friptura de porc, carnati de oaie si o salata


Ai observat cumva ca acul cantarului urca incet dar sigur spre valori alarmante? Cu siguranta o reducere a consumului de calorii trebuie avuta in vedere. Cam 2% la fiecare zece ani. Inaite de a te grabi sa dai vina pe scaderea metabolismului sau pe schimbarile hormonale, arunca o privire la cantitatea de masei musculare (doteaza-te cu unul din cantrele alea noi, capabile sa masoare masa musculara, grasimea si apa din corp). Dupa varsta de 20 de ani, marea majoritate a adultilor pierd cam 250 g din masa musculara in fiecare an. Iar o viata sedentara va dezechilibra balanta energetica a organismului tau. Mai putina energie va fi consumata de celulele musculare.

Vestea buna este ca masa musculara poate fi refacuta la orice varsata, shi odata cu ea cresterea metabulismului. Alte avantaje: reducerea riscului de imbolnavire, iar treburile zilnice vor parea mai usoare. Ce ai de facut?
  • -          Incepe cu un control medical, si sfatuiestete cu medicul tau despre ce fel de exercitii ai voie sa faci, shi care este intensitatea efortului la care te poti expune;
  • -          Descopera un antrenor de fitness certificat si competent. Sfatuiestete cu medicul tau. Daca ai oarece probleme de sanatate, cei de pe la salile de gimnastica medicala sunt de luat in seama.
  • -          Inglobeaza antrenamentul fizic in viata de zi cu zi: Trage de sacosi atunci cand esti la pietzing, gradinareste si ocupa-te de activitati gospodaresti, uita (in masura in care este posibil) de ascensor.

Iar ca sa faci fata metabolismului crescut dupa atata miscare, te invit la o:

 
Cand esti in criza de timp si vrei ceva repede si bun e cazul sa te porcesti cu o ceafa de porc la tigaie (plus ceva carnati de oaie bonus:)).  Nu-s multe de zis aici, dar putina lume face o friptura de porc la tigaie asa cum ar trebui sa o faca. In primul rand trebuie sa o sarezi si sa o condimentezi cu piper pe uscat, inainte sa o arunci in tigaie. apoi cureti doi catei de usturoi, ii strivesti cu lama cutitului si ii tragi deoparte. Cureti 2 ramuri de rozmarin proaspete si le asezi langa usturoi.


Cand ai toate pregatite, pui doua linguri de ulei in tigaie. Am zis doua, nu mai mult! il lasi sa se incinga, dupa care arunci carnea impreuna cu usturoiul si crengutele de rozmarin.

 

Pe margine am asezat niste carnati proaspeti de oaie. Ei acum, intorci friptura asta pe toate fetele, cate 3-4 minute pe fiecare parte cat sa se pastreze toate sucurile inauntru, fara sa fie prea bine facuta. Faci mare greseala daca o lasi prea mult, pentru ca se va usca. 

Pune alaturi o salata mare cu rosii, salata verde, ceapa si un dressing simplu de ulei de masline si lamaie si se cheama ca ai o masa perfecta. Carnea asta de porc acompaniata de carnatii de oaie cere neaprat un pahar zdravan din cel mai sec merolt pe care-l ai pe acasa.

Pofta buna, si sa fii sanatos

No comments:

Post a Comment