Monday 3 October 2011

Deserturi din gradina de legume

Cu un pic de creativitate, poti folosi legumele la gatitul oricaruia din preparatele din meniul unei zile, chiar si pentru deserturi!

Morcovii, dovleacul si cartoful dulce, bogate in betacaroten, sunt printre cele mai cunoscute ingrediente vegetale folosite pentru prepararea unor prajituri si budinci. Porumbul si zucchini le gasim in diferite preparate de panificatie. Tofu in prajituri cu branza si deserturi pe baza de inghetata. Rubarbura, in placinte si tarte. Chiar si castravetele este folosit la prepararea unui sorbet (un desert congelat facut din apa aromata cu fructe (suc sau piure), vin si/sau lichioruri.

Cateva sugestii:
• Smoothie de Dovleac. Amesteca in blender dovleac din conserva, fiert sau copt, lapte degresat, iaurt cu vanile, un praj de arome pentru placinta cu dovleac sau scortisoara.
Foloseste sucul de morcov drept inlocuitor pentru apa in retetele de panificatie. Gustul va fi surprinzator.

• Fa cunostinta cu Zucchini :

Dovleceii Zucchini sunt originari din America Centrala si din Mexic. Aproape toti membrii familiei cucurbitacee au piele moale, pulpa si seminte mici comestibile.

Dovleceii zucchini sau courgutte sunt cei mai populari printre dovleceii de vara din America si Europa. Precum tigvele, ei apartin familiei cucurbitaceelor sau cucurbita pepo.
Ca si alti membri al grupului dovlecelului de vara, planta zucchini este mai degraba o planta tufis decat una agatatoare cum este de exemplu dovlecelul de iarna. Fructele sale sunt gata de cultivare dupa aproximativ 40-50 de zile dupa plantarea semintelor.
 Cateva varietati populare sunt:
  • Zucchini auriu prezinta o piele stralucitoare galben aurie care retine culoarea si dupa gatire
  • Tatum, care este comuna in Mexic, are o forma mare si ovala.
  • Costata romanesco cunoscuta si ca si cocozela este o varietate lunga si ingusta cu o usoara umflatura la capat. Are ridicaturi pale  in pielea verde pestrita. Cand este solid si tanar, acest dovleac este suculent si dulce.
  • Tipurile din Orientul Mijlociu sunt indesate, de un verde pal, au capete inguste cu o coada groasa verde inchis. Au o piele neteda si lucioasa si un miez solid, crocant si aromat.
  • Gatul carlig galben are o piele groasa cu negi si un gat curbat. Are o textura zgronturoasa. Aroma acestuia este dulce si delicata.

Beneficiile aduse de zucchini (courgette)

  • Una din legumele sarace in calorii,  folosita in programele de reducere a greutatii si a colesterolului. Zucchini furnizeaza doar 17 calorii per 100 g. Nu contine grasimi saturate sau colesterol. Coaja este o sursa buna de fibra dietara care ajuta la reducerea constipatiei si ofera protectie impotriva cancerului de colon.
  • Courgette este o sursa relativ moderata de folati care consta in 24 mcg sau 6% RDA pe 100 g. Folatii sunt importanti in diviziunea celulelor si in sinteza ADN-ului. Cand sunt luati adecvat inainte de sarcina, pot ajuta la prevenirea defectelor tubului neural al fatului.
  • Dovleceii Zucchini sunt o foarte buna sursa de potasiu si un important electrolit intracelular. Potasiul un electrolit prieten cu inima; ajuta la reducerea presiunii sangelui si a pulsului prin contracararea efectelor sodiului.
  • Fructele proaspete sunt bogate in vitamina A; furnizeaza aproximativ 200 IU pe 100 g.
  • Fructul proaspat este o buna sursa de antioxidant vitamina C. Furnizeaza aproximativ 17,9 mcg sau 30% RDA pe 100g.
  • In plus, au si vitamine din grupul B-complex precum thiamina, pyridoxina, riboflavin si minerale precum fierul, manganul, fosforul, zincul si potasiul. Potasiul este un component important al celulelor si fluidelor corpului, ajutand la controlul pulsului si a presiunii sangelui.

Selectia si depozitarea dovleceilor zucchini

Dovlecei zucchini sunt disponibili tot timpul anului, dar sunt cei mai buni primavara tarziu si vara. In magazine, alegeti zucchini mici spre medii cu o piele lucioasa si verde deschis, ferma si grea. Cea mai mare marime pentru zucchini este 15 - 20 cm lungime si 5 cm sau mai putin in diametru.
Cateva varietati mari sunt crescute special pentru umplere. Zgarieturile minore superficiale si ranile usoare sunt vazute adesea pe suprafata, dar sunt in regula. Evitati courgette prea mare cu piele cu asperitati sau acelea cu textura flasca sau buretoasa.
De asemenea, evitati dovleceii cu capete moi si ridate deoarece ei indica stoc mic de substante nutritive si o stare de dezhidratare. Mergeti pe produse crescute organic pentru a avea o aroma bogata si un continut bun de nutrienti. Acasa, puneti-i intr-un sac de plastic si depozitati-i in compartimentul de legume al frigiderului setat pe o umiditate adecvata. Pot fi depozitati pentru 2-3 zile.

 
Metode de preparare si de servire a dovlecelului zucchini

Spalati zucchini in apa rece chiar inainte de gatire. Uneori fructele pot avea nevoie de frecare usoara unde zgarieturile sau mizeria au atacat serios. Ajustati gatul si bazele. Nu se recomanda decojirea.
Florile de zucchini sunt de asemenea o delicatesa comestibila. In general florile sunt culese dimineata cand ele sunt proaspete si moi. Pentru pregatire, deschideti florile si inspectati-le cu grija pentru insecte. Scoateti afara calicele atarnate de baza.

Iata cateva indicii de servire:

  • Zucchini proaspat si moale se mananca crud fie in salata fie ca si sos.
  • Pastaile pot fi folosite fierte, coapte, fierte in aburi, sau in umplutura.
  • Aceasta leguma se amesteca bine cu cartofii, morcovi, asparagus, fasolea etc.
  • Poate fi razuit in paine sau briose 
 Cred ca or sa va placa niste:


Briose cu ciocolata si zucchini.
 
 



Ingrediente (pentru 24 de briose):

112 cana faina ala de grau
14 cana praf de cacao
1 lingurita de zahar
1 lingurita bicarbonat de sodiu
12 lingurita praf de copt
14 cana seminte de in macinate
12 cana margarina
14 cana ulei vegetal
112 cana zahar
2 oua
12 ceasca lapte batut
2 cani Zucchini dat pe razatoare (NECURATAT DE COAJA).


Preparare:

Incalzeste cuptorul la 350°C. Intr-un castronn, combina faina, cacaua, sarea, bicarbunatul de sodiu si praful de copt si semintele de in rasnite. Intr-un alt castron freaca margarina cu uleiul si zaharul. Adauga ouale si laptele batut.  


Rastoarna castronul cu faina, cacao shi celelalte prafuri, in ploaie, amestecand continuu, pana cand se obtine o compozitie omogena. Acum adauga zucchini dat pe razatoare si continua sa amesteci pana se obtine o pasta uniforma. Toarna compozitia in forme pentru briose, pe care le umpli pana la ceva mai mult de jumatate din inaltime.

SA FITI SANATOSI
 

No comments:

Post a Comment