Va plac “aventurile” culinare? Ele pot fi
totodata si o strategie pentru mentinerea unei sanatati infloritoare. Tot mai
multi consumatori devin astazi interesati de noutatile din domeniul culinar. Dorinta de a incerca
produse noi, fructe si vegetale cu iz exotic, condimente specifice diferitelor
etnii iti da posibilitatea de a imbogati dieta zilnica cu noi elemente
nutritive.
• Pierde
un pic de vreme printre rafturile cu produse etnice (indiene, chinezesti, japoneze,
italiene, arabesti...). Sau descopera un magazin specializat (cum ar fi
Dragonul Rosu, sau magazinele arabesti din Bucuresti). Intotdeauna vei gasi un
condiment, sau un preparat specific, care sa-ti imbogateasca experienta
culinara.
• Invita
pentru o cina de weekend un oaspete ce provine din alta zona geografica. De
exemplu un student strain. Incearca sa gatiti impreuna o reteta traditionala.
Vei descoperi multe lucruri interesante.
• Procura-ti
o carte (sau mai multe) cu retete din bucataria altor natii. Incearca-le.
• Programeaza-ti
o vacanta culinara. (te poti inspira de pe site-ul lui Adi Hadean - http://www.adihadean.ro/ ). De fapt, in orice
excursie, mai lunga sau mai scurta, mai aproape sau mai departe ai sansa de a
descoperi noi alimente, noi moduri de preparare, noi combinatii, arome, culori,
forme de prezentare. Totul depinde de apetitul tau pentru aventura.
• Daca
ai timp si vointa, inscriete la un curs de gatit cu specific etnic. Sau
urmareste vre-unul care este difuzat la televizor. Sau downloadeaza vre-un DVD
de pe net.
• Descopera
un local cu specific etnic. Eu m-am impacat binishor la restaurantul Libanez
din Mall. Chiar shi la Jordanian House a lui Tarek pot spune ca m-am simtit
bagat in seama. N-am reusit (inca) sa ajung la un restaurant chinezesc, dar
traiesc cu speranta ca n-au intrat zilele in sac. Daca exista vre-un local cu
specific vietnamez, va recomand sa nu-l evitati. Bucataria vetnameza este
extraordinara. Combina rafinamentul bucatariei franceze cu exotismul bucatariei
chinezesti. Rezultatul este spectaculos, si extraordinar de gustos.
Asadar, pentru astazi va invit la
un ossobuco, sau cu cuvintele noastre:
Rasol cu praz, paste și sos de roșii
Cumpără câteva bucăți de rasol de
vițel, praz și ardei, roșii și paste proaspete (mă rog, cât de proaspete pot fi
pastele proaspete cumpărate din magazin, dar nu a supra lor vreau să insist
azi). De exemplu fetucine cu ou de la Barilla. De indata ce ai ocazia, apucate
de gătit.
Mai întâi speli carnea și o tăvălesti
prin făină.
O rumenesti apoi în foarte puțin ulei,
pe o parte și pe cealaltă. Dureaza cam trei minute.
Scoti carnea și deglazurezi
cratița cu vin alb (adică torni vin peste făina rumenită și prinsă de fundul
cratiței, amesteci bine cu o paletă și obții un sos).
Toci prazul și doi ardei grași
și le pui în cratiță.
Faci un smoc din frunze de praz,
pătrunjel și tarhon, pe care le pui în cratiță odată cu roșiile mărunțite (nu
mai e sezon de roșii, asa ca le folosesti din conservă, o jumătate de kilogram).
Când încep să fiarbă roșiile, pui
carnea în cratiță și pe aceasta cuptorul încins. Reglezi temepratura la
150 de grade Celsius (dacă nu ai (inca) termometru ori folosesti un cuptor cu
gaz, pui pe foc mic) și lasi cratița în cuptor pentru două ore și jumătate.
Înainte de asta torni peste carne o cană de apă caldă, si presari puțină sare
și puțin piper. Nu acoperi cratița.
Intre timp fierbi pastele după
cum scria pe ambalaj. Pus carnea cu sos cu tot peste paste. Mai arunci câteva
frunze de busuioc peste mâncare. Presari brânză pecorino
peste mâncare; ii intensifica gustul (brânza e sărată și are gust de oaie).
Asta e. Să fiți sănătoși.
No comments:
Post a Comment