Monday 24 October 2011

Incearca gustul aventurii


Va plac “aventurile” culinare? Ele pot fi totodata si o strategie pentru mentinerea unei sanatati infloritoare. Tot mai multi consumatori devin astazi interesati de noutatile din domeniul  culinar. Dorinta de a incerca produse noi, fructe si vegetale cu iz exotic, condimente specifice diferitelor etnii iti da posibilitatea de a imbogati dieta zilnica cu noi elemente nutritive.

Pierde un pic de vreme printre rafturile cu produse etnice (indiene, chinezesti, japoneze, italiene, arabesti...). Sau descopera un magazin specializat (cum ar fi Dragonul Rosu, sau magazinele arabesti din Bucuresti). Intotdeauna vei gasi un condiment, sau un preparat specific, care sa-ti imbogateasca experienta culinara.

Invita pentru o cina de weekend un oaspete ce provine din alta zona geografica. De exemplu un student strain. Incearca sa gatiti impreuna o reteta traditionala. Vei descoperi multe lucruri interesante.

Procura-ti o carte (sau mai multe) cu retete din bucataria altor natii. Incearca-le.

Programeaza-ti o vacanta culinara. (te poti inspira de pe site-ul lui Adi Hadean - http://www.adihadean.ro/ ). De fapt, in orice excursie, mai lunga sau mai scurta, mai aproape sau mai departe ai sansa de a descoperi noi alimente, noi moduri de preparare, noi combinatii, arome, culori, forme de prezentare. Totul depinde de apetitul tau pentru aventura.

Daca ai timp si vointa, inscriete la un curs de gatit cu specific etnic. Sau urmareste vre-unul care este difuzat la televizor. Sau downloadeaza vre-un DVD de pe net.

Descopera un local cu specific etnic. Eu m-am impacat binishor la restaurantul Libanez din Mall. Chiar shi la Jordanian House a lui Tarek pot spune ca m-am simtit bagat in seama. N-am reusit (inca) sa ajung la un restaurant chinezesc, dar traiesc cu speranta ca n-au intrat zilele in sac. Daca exista vre-un local cu specific vietnamez, va recomand sa nu-l evitati. Bucataria vetnameza este extraordinara. Combina rafinamentul bucatariei franceze cu exotismul bucatariei chinezesti. Rezultatul este spectaculos, si extraordinar de gustos.


Asadar, pentru astazi va invit la un ossobuco, sau cu cuvintele noastre:

Rasol cu praz, paste și sos de roșii

Cumpără câteva bucăți de rasol de vițel, praz și ardei, roșii și paste proaspete (mă rog, cât de proaspete pot fi pastele proaspete cumpărate din magazin, dar nu a supra lor vreau să insist azi). De exemplu fetucine cu ou de la Barilla.  De indata ce ai ocazia, apucate de gătit.

Mai întâi speli carnea și o tăvălesti prin făină.

 
O rumenesti apoi în foarte puțin ulei, pe o parte și pe cealaltă. Dureaza cam trei minute.

Scoti carnea și deglazurezi cratița cu vin alb (adică torni vin peste făina rumenită și prinsă de fundul cratiței, amesteci bine cu o paletă și obții un sos).

Toci prazul și doi ardei grași și le pui în cratiță.

Faci un smoc din frunze de praz, pătrunjel și tarhon, pe care le pui în cratiță odată cu roșiile mărunțite (nu mai e sezon de roșii, asa ca le folosesti din conservă, o jumătate de kilogram).

Când încep să fiarbă roșiile, pui carnea în cratiță și pe aceasta  cuptorul încins. Reglezi temepratura la 150 de grade Celsius (dacă nu ai (inca) termometru ori folosesti un cuptor cu gaz, pui pe foc mic) și lasi cratița în cuptor pentru două ore și jumătate. Înainte de asta torni peste carne o cană de apă caldă, si presari puțină sare și puțin piper. Nu acoperi cratița.

Intre timp fierbi pastele după cum scria pe ambalaj. Pus carnea cu sos cu tot peste paste. Mai arunci câteva frunze de busuioc peste mâncare. Presari brânză pecorino peste mâncare; ii intensifica gustul (brânza e sărată și are gust de oaie).



Asta e. Să fiți sănătoși.

No comments:

Post a Comment