Friday, 7 October 2011

Pizza – primele incercari

Personal nu ma omor dupa pizza. Cred ca mananc una la 2-3 ani, adica m-as putea lipsi de ea linistit. Totusi, nu pot sa nu remarc popularitatea ei, mai ales in ultimii 5-10 ani. Mai mult, pot chiar sa mi-o explic: pizza este ieftina, comoda (se poate manca chiar mergand pe strada), satioasa, gustoasa (pentru majoritatea), este disponibila la restaurant (sau pizzerie), dar si la un colt de strada, si se prepara rapid. Intr-un cuvant, este un aliment extrem de potrivit celor care sunt ocupati, vesnic in lipsa de timp, grabiti, preocupati mai mult sa-si stinga foamea, decat sa respecte ritualul unei mese bune.

Este pizza insa buna pentru tine? Bineinteles, mai ales daca manaci doar atat cat ai nevoie (asta ar insemna cateva felii). O felie (adica 1/8 dintr-o pizza cu un diametru de 30 cm (12-inch) iti ofera cam 185 calorii si cam 5 pana la 7 grame de grasimi; o jumatate din aceeasi pizza, inseamna cam 750 calorii si 20 pana la 30 grame de grasimi. Si nu uita ca: branza contine calciul necesar pentru refacerea tesutului osos; sucul de rosii contine mai multi antioxidanti, printre care beta-caroten, vitamina C si licopenul..

Daca te gandesti ca in seara asta sa bagi la cuptor o pizza semipreparata, sau comandata de-a gata la vre-o firma de catering, sau chiar produsa cu propriile manute, gandeste-te cum sa adaugi cat mai multi nutrienti alaturi de arome si culoare – de obicei rosu – alb – verde, precum steagul Italiei:  

• Verde: broccoli, spanac, masare sau felii de zucchini

• Rosu: Ardei rosu (dar pentru efecte de culoare si cel galben sau verde). Pentru o aroma deosebita incearca Anaheim pepper (verisorul californian al ardeiului iute de pe la noi, care are cam 500 pana la 2 500 unitati Scoville. Deci nu este foarte iute.) Pentru o crestere a adrenalinei, incearca ceva pai picant, cum ar fi un jalapenos (2,500 – 5,000 unitati scovile). Ca fapt divers, Naga Jolokia pe care l-am cumparat de la targul din Tampere este cotat la 280,000 de unitati Scoville.

• “Posticioshii” pot adauga chiar mai multe vegetale: felii de morcov, ciuperci, sparanghel, fasole, sau orce altceva itzi mai trece prin minte.

Daca te hotarasti sa-ti incerci talentul si cuptorul propriu, fa un blat subtire, cam asa cum se spune ca se face in Italia:

 - topeste drojdia in apa calduta cu o lingura de zahar
- la 3 cani de faina, o cana jumtate de apa(cu tot cu drojdie) calduta
- 3 linguri de ulei de masline.
- daca se lipeste de maini, mai adauga faina. lasa sa creasca 30 de minute.
- presara faina pe blatul de lucru, si intinde aluatul cu facaletul. Incearca sa-l intinzi cat de subtire poti, pentru ca el mai creste in cuptor.

(Daca pui umplutura intre doua astfel de foi, si le lipesti bine pe margine, dai peste pizza calzone!!!)

Cum argazul nu are cuptor pe lemne, si nici temperatura de acolo, trebuie sa bagi blatul gol 5-7 minute sa se coaca putin dupa care il scoti si incepi sa pui topingurile (poti face 4-5 blaturi, pe care le congeleazi si cand vii seara acasa le bagi la cuptor, asa congelate)
.
Obligatoriu il ungi cu pasta de rosii. subtire cu o pensula. presara mozzarella rasa in strat uniform.

Mai departe, dai frau liber fanteziei:

pizza prosciutto e funghi - peste mozzarella pune ciuperci proaspete taiate felii groase de 4 mm si prosciutto crudo.

pizza quattro forrmaggi - peste mozzarella presara gorgonzola, fontina/emmeentaler, parmezan/gran padano.

pizza con pesce - pe gril frige un peste doar cu sare de mare (eu am folosit chefal). cand e gata, dezoseaza-l si pune-l peste blatul uns cu rosii si mozzarella.



Imprieteneste feliile de pizza , dupa preferinte, cu  calcos do tanha duoro si sec de murfatlar, sauvignon blanc.

Sa fiti sanatosi.

No comments:

Post a Comment