Tuesday, 25 October 2011

Creveti cu seminte de rodie


Din nou imi fac bagajelul pentru o scurta vacanta. Venita cam pe nepusa masa, mai mult ca sa nu pierd biletele de avion dacat ca aveam neaparata nevoie. Dar pana la urma nu este chiar rau.

Cum ziceam, vacanta asta a venit cam pe neasteptate. Si nu numai pentru mine, dar si pentru cei de acasa. Asa ca ma gandesc ce si cum sa fac ca sa nu incurc lumea prea tare. In primul rand, voi avea mai mult timp sa stau la taifas cu tata, ca niciodata n-am reusit atat cat mi-am dorit. In al doilea rand, imi propun sa incep un program de fitness. Am descoperit o varianta care se cheama Zumba Fitness, creat de un anume coregraf Alberto "Beto" Perez in Columbia prin anii ’90. Se desfasoara pe ritmuri latino shi si combina dansul cu elemente de gimnastica aerobica. Coregrafia Zumba inglobeaza hip-hop, samba, salsa, merengue, mambo, martial arts, si ceva miscari de Bollywood si belly dance.


Ce vreu sa-ti spun. Daca pleci la drum:

• incearca sa rezervi locuri la un hotel care iti poate oferi o zona pentru fitness: sala de sport, piscina, macar un parc in apropiere in care sa poti sa faci o plimbare, sau un picut de joging, daca te tin balamalele.

• pune in bagaj o pereche de “tenisi”, costumul de baie, o tinuta lejera buna atat pentru casa cat si pentru fitness, si poate o coarda. Nu ocupa spatiu mult, sunt relativ usoare shi oricum ai nevoie de o tinuta de casa in care sa te simti bine si sa te poti relaxa.

• nu uita player-ul cu muzica preferata. Te va ajuta sa treci peste monotonia calatoriei, si iti va fi alaturi atunci cand te plimbi, sau alergi. Te ajuta sa pastrezi ritmul, te izoleaza de cine stie ce “incurajari” ce le poti primi din decor, si iti creaza o stare de bine. Ca doar asta este menirea artei, iar muzica este o parte a ei.

• In drum spre shi in aeroport evita trotuarele si scarile rulante. Mersul pe jos este sanatos. Daca sofezi, oprestete din cand in cand pentru cateva minute in care sa-ti destinzi muschii.

• Dupa ce ai ajuns, incearca sa ajungi acolo unde interesul te cheama, reinventand mersul pe jos sau fa-ti rost de o bicicleta, daca distantele sunt mai mari. Incepe, sau termina ziua cu o plimbare in ritm mai alert, sau chiar un pic de alergare. Daca conditiile (meteo sau sociale) nu permit, sau sunt riscante pentru o plimbare pe strada, atunci urmareste activ o inregistrare video sau un program de fitness televizat.

Iar acum, am pregatit pentru tine o gustare ingenioasa, impresionanta ca aspect, aromata si delicioasa. Amestecul colorat de orez, cu porumb si seminte de rodie ii da satietate. Daca doresi sa ai o masa completa, adauga-i o salata de legume drese cu o vinegreta usoara:

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 12 minute

 

Ingrediente:

1 lingurita de usturoi, ras
1 lingurita de ghimbir, ras
3 linguri de seminte proaspete de rodie
1 lingurita de boabe de coriandru
1/2 lingurita de sare
1/2 lingurita de boia iute
3 linguri de vin alb
1 1/2 lingura de coriandru (sau patrunjel) proaspat, tocat marunt
1 lingura de ulei de orez
1 ceapa rosie mica, taiata rondele
12 creveti cruzi, decorticati si curatati
100 g orez Basmati fiert, pentru servit
50 g boabe de porumb, din cutie

Instructiuni:

Se prajesc uscat semintele de coriandru 30-40 de secunde, pana ce incep sa sara. Se piseaza fin, intr-o piua. Se spala si se scurg bine semintele de rodie. Se spala crevetii si se usuca prin tamponare cu prosoape de hartie. Se sareaza.

Se combina intr-un castron usturoiul cu ghimbir, 1 lingura de seminte de rodie, coriandru macinat, boia iute, vin, doua treimi din cantitatea de frunze de coriandru si ulei. Se adauga crevetii sarati, se amesteca si se acopera castronul. Se lasa la marinat minim 1 ora, in frigider.

Se incinge cuptorul la 200 °C. Se taie 2 bucati patrate de hartie pergament, circa 20×20 cm. Se asaza in centrul lor jumatate din creveti si din marinada, plus jumatate din rondelele de ceapa rosie. Se inchid pungulitele si se leaga cu sfoara, sau se prind cu clame, ca sa se sigileze. Se coc crevetii in cuptor 10-12 minute, sau pana ce sunt facuti.

Intre timp se fierbe orezul conform indicatiilor de pe ambalaj, se scurge bine si se combina cu porumb si restul de seminte de rodie.

Se servesc crevetii, presarati cu restul de coriandru proaspat, alaturi de garnitura de orez.

Sa fii sanatos.

No comments:

Post a Comment