Friday 29 October 2021

FILEURI DE PESTE POSATE IN LAPTE DE COCOS SI DOVLEAC

 Posarea este o metoda culinara prin care alimentele se gatesc în lichid, în general apa, lapte, fond sau vin, dar si alte lichide aromate, fara ca acesta sa dea în clocot.

 Temperatura trebuie mentinuta jos, la minimul posibil, caci astfel se pastreaza bine si aroma si gustul alimentelor, adica în jur de 75-85 °C. Carnea de pasare este mai dificila, caci trebuie sa atinga în interior o temperatura de minim 74°C, ca sa poata fi digerata în siguranta.

Ca o comparatie, fierberea fara clocot (mijotarea) are loc la o temperatura usor superioara, între 85 si 95°C, iar oparirea si clocotirea la temperaturi de peste 100 °C. (vezi mai multe detalii in postarea lui Radu Popovici Posarea pe întelesul tuturor).



Preparare: 10 minutes / Timp pentru gatit: 20 minute / Portii: 2

Nutritie

PE PORTIE: 394 kcal, 32 g proteine, 15.2 g grasimi (3.5 g grasimi saturate), 32 g carbohidrati, 5 g fibre, 498 mg sodiu

Ingrediente

 160 ml (2⁄3 cup) lapte de cocos light

 1 cub de concentrate de supa de pui.

 200 ml apa

 200 g de dovleac curatat de coaja si dat pe razatoarea mare

 200 ml de apa de cocos rece (de la frigider)

 2 x 150 g fileuri de peste cu carnea alba

70 g (1⁄3 cana) de orez basmatic

1 lingurita de amidon de porumb

1 lingura de apa pentru dizolvat amidonul

1 lingurita de sos de peste

2 lingurita de zahar brun

½ de cana de frunze de coriandru, tocate grosolan

½ de cana de Frunze de busuioc tocate in suvite

150 g fasole verde, curatata si gatita la abur, pentru servire

segmente de lime, pentru servire

Frunze de coriandtru pentru ornat (optional)

Instructiuni

1. Se pune laptele de cocos, cubul de supa concentrata sfaramat, apa si dovleacul ras intr-o tigaie neaderenta, adanca. Se pune la foc mediu si aduce la temperatura de fierbere. Se adauga pestele si se reduce focul la minim. Se gateste timp de 10-15 minute, sau pana cand pestele este  gatit.

2. Intre timp se gateste orezul urmand istructiunile de pe ambalaj. Se acopera si se pun edeoparte.

3. Se scoate pestele din lichidul in care s-a fiert si se transfer ape o farfurie. Se dizolva amidonul intr-o lingura de apa si se amesteca in lichidul ramas in tigaie. Se creste temperatura si se mijoteaza timp de 2-3 minute, sau pana cand lichidul s-a ingrosat. Se adauga pestele si se continua sa se gateasca inca un minut, sau pana cand pestele s-a incalzit.

4. Se amesteca frunzele tocate de coriandru si de busuioc in orez si se imparte iin doua boluri se adauga fasolea verde si se aseaza deasupra cate o bucata de peste si sos de dovleacc. Se orneaza cu frunze proaspete de coriandru si se serveste cu segmente de lime.


No comments:

Post a Comment