Tuesday 12 October 2021

TARTA CU CIOCOLATA NEAGRA SI CAFEA EXPRESSO

 In comparatie cu o tarta obismuita are cu 70% mai putine calorii, iar pentru o portie, cu 20 g mai putine grasimi (din care 10 g grasimi saturate) si 24 g mai putini carbohidrati.


Preparare: 20 minutes plus 20 minute racire / Timp pentru gatit: 1 ora si 10 minute / Portii: 12

Nutritie

PE PORTIE: 122 kcal, 3 g proteine, 5.2 g grasimi (2.6 g grasimi saturate), 15 g carbohidrati, 2 g fibre, 99 mg sodiu

Ingrediente

 500g dovleac, curatat de coaja si taiat in bucati mari

 Ulei de masline spray

 1 foaie de aluat fraged (aluat pemtru tarte), decongelat.

 60 ml (1⁄4 cana) cefea expresso proaspata

 30 g (1⁄4 cana) pudra de cacao

 80 ml (1⁄3 cana) lapte low-fat

2 oua (50g fiecare)

45 g (1⁄4 cana) zahar brun

50 g ciocolata neagara, minin 85% cacao, topita

1 lingurita de esenta de vanilie

12 linguri (30 g fiecare) de innghetata de vanilie, pentru servit (optional)

Instructiuni

1. Se incinge cuptorul la 200°C (cu ventilatie). Se tapeteaza tava cuptorului cu hartie de copt. Se aseaza in tava bucatile de dovleac intr-un singur strat si se coc timp de 20 de minute sau pana cand dovleacul s-a inmuiat. Se transfera intr-un castron si se amesteca pana se obtine un pireu fin. Se reduce temperatura cuptorului la 180°C.

2. Intre timp se pulverizeaza cu ulei de masline o forma pentru tarte, cu diametrul de 22 cm, cu fund detasabil . Se aseaza foaia de aluat intre doua foi de hartie de copt si se intinde cu um sucitor pana cand este suficiente de mare ca as acopere tava pentru tarta, si are o grosime de 3-4 mm.  Se aseaza foaia de aluat in tava, se indeparteaza excesul de aluat si se inteapa fundul in cateva locuri, cu o furculita. Se pune tava in frigiter si se lasa sa se raceasca timp de 20 de minute.

3. Se scoate tava cu aluat din frigider si se aseaza deasupra o hartie de copt, peste care se aseaza greutati pentru copt, boabe de fasole sau boabe de orez. Se coace in cuptorul incins, timp de 12 minute. Se indeparteaza cu grija greutatile si hartia de copt. Se reduce temperatura cuptorului la 170°C. Se pune tava in cuptor si se continu coacerea pentru inca 5 minute, sau pana cand crusta este frumos rumenita.

 4. Intre timp, se prepara cafeaua si se amesteca intr-un castron de marime medie cu praful de cacao. Se lasa 10 minute as se raceasca. Se adauga late, oua, zahar, ciocolata topita si vanilie. Se bate pana se obtine o compozitie omogena. Se adauga dovleacul si se amesteca pana se incorporeaza.

5. Se trece amestecul de ciocolata si dovleac printr-o sita fina. Se toarna in crusta pentru tarta si se coace la  170°C timp de 25-30 minute, sau pana cand s-a copt la interior. Se serveste calda sau rece, alaturi de ingheta de vanilie.


No comments:

Post a Comment