Sunday, 25 November 2012

SALATA DIN PIEPT DE RATA, crotoane, salata de nasturei, budinca de orez si vin roze.

Weekendul acesta am lucrat, asa ca meniul de azi va fi un pic mai scurt. Dar delicios!!!




 
Pentru 4 portii,  am targuit din supermarket:

Pentru RATA:
  • 4 bucati (a cca 200 g fiecare) de piept de rata cu piele, fara os
  • 4 linguri amestec 5 arome chinezesti
  • 2 linguri de cimbru uscat
  • 1 ardei iute rosu
  • o legatura de menta
  • 1/2 lamaie (zeama de la)
  • 1 lingurita de miere de albine

Pentru CRUTOANE:
  • o ciabata (poate fi substituita cu orice paine facuta din faina alba si drojdie).
  • 2 crengute de rosmarin proaspat
  • 5 catei de usturoi
  • o lingurita de seminte de fenicul

SALATA
  • 1 rodie
  • 100 de grame frunze de nasturei (sau rucola)
  • 2 morcovi (daca se poate de culori diferite).
  • o legatura mica de ridichi
  • o mana de creson (Lepidium sativum)
  • o legatura mica de menta proaspata
  • 2 linguri de otet balsamic
  • 1/2 de lamaie (zeama de la) 


BUDINCA de orez cu fructe
  • o mana (cca 100g) de fulgi de migdale
  • 5 linguri cu varf de zafar farin
  • 2 portocale
  • 12 fructe cu sambure bine coapte (prune, caise, piersici)
  • 1  linguruta de extract de vanilie
  • 4 portii (a cate 150 g) de budinca de orez gata preparata.

PENTRU SERVIRE
  • o sticla de vin roze, bine racit

PENTRU ASEZONARE:
  • ulei de masline
  • ulei de masline extravirgin
  • sare de mare
  • piper negru proaspat macinat
Acum se cuvin cateva precizari:

  • amestec "5 arome chinezesti" se gaseste la magazinele chinezesti. Eu am luat de la bacania chinezeasca din Dragonul Rosu.
  • chiabatta este o paine italiana, facuta din faina alba si drojdie. Cu o istori care incepe din 1982, s-a raspandit in Spania, UK si USA si este folosita pentru sandwichiuri. Poate fi inlocuita cu orice paine alba din care se pot face crutoane.
  • budinca de orez - daca nu se gaseste la supermarket, se poate prepara ca in reteta de aici: http://www.videojug.com/film/how-to-make-rice-pudding
  • fructe - aum la vreme de iarna, eu am folosit prune proaspete importate din Italia, si piesici din compot.

Pentru inceput:
Asez un prosop umed sub fundul de bucatarie pentru a compensa abaterile de planeitate, si a-i da astfel mai multa stabilitate. Pregatesc tigaia mare, in care voi praji pieptii de rata si o cratita in care voi gati fructele.

Incing cuptorul la putin sub 200*C/400*F/gas 6.

1. RATA. Cu un cutit bine ascutit, crestez pielea in romburi.
2. Asezonez cu sare, piper si cateva lingurite de amestec "5 arome chinezesti"
3. Presar doua lingurite de cimbru uscat
4. Stropesc cu ulei de masline
5. Frec pieptii cu mana, astfel incat condimentele sa adere cat mai bine si uniform.
6. Incing in tigaie o lingurita de ulei. (Numai cat sa ung tigaia. Rata va lasa in timpul prajirii suficienta untura.)
7. Asez pieptii de rata in tigaie, cu pielea in jos.
8. Asez peste piepti un capac (un pic mai mic decat tigaia), peste care pon o greutate, astfel incat sa asigur un contact cat mai bun intre suprafata tigaii si piepti. Las sa se prajeasca pentru urmatoarele cateva minute.

9. BUDINCA.  Pun fulgii de migdale intr-o sita si ii clatesc sub jet de apa, la robinet.
10. Ung cu ulei o tava pentru cuptor.
11. Aduc sita cu fulgii de migtale deasupra tavii, si torn doua linguri cu varf de zahar farin.
12. Scutur sita, astfel incat zaharul sa treaca in tava cat mai uniform.
13. Rastorn in tava fulgii de migdale si ii imprastii cat mai uniform 
14. Punn tava pe raftul de sus al cuptorului pentru cc 10 minute, sau pana cand migdalele devin aurii si crocante.

15. CRUTOANE. Tai painea in felii de cca 2 cm grosime, pe care le pun intr-o tava pentru cuptor.
16. Stropesc feliile de paine cu ulei de masline.
17. Imprastii unifor, desupra feliilor de paine, 5 catei de usturoi zdrobiti
18. Presar cu frunze proaspete de rosmarin.
19. Asezonez cu sare si piper.
20. Amestec cu mana, astfel inat condimentele sa se distribuie cat mai uniform si sa adere cat mai bile la suprafata feliilor de paine.
21. Mut tava cu fulgii de migdale pe raftul de jos, si pun tava cu feliile de paine pe raftul din mijloc al cuptorului, pentru cca. 16 minute.

ATENTIE: Din cand in cand verific daca s-au facut fulgii de migdale. Altfel am toate sansele sa-i fac scrum.

22. RATA. Iau capacul de pe bucatile de carne si le intorc. Acum in tigaie este sufigienta untura in care sa prajesc carnea. Intorc de cateva ori de pe o parte pe alta pentru a se unge cat mai bine, si las sa se projeasca in continuare pe foc mediu. Din cand in cand le mai intorc sau le stropesc cu ulei, pana cand sunt bine facute si frumos rumenite.

24. BUDINCA: Incalzesc cratita pe foc mediu-mic si pun coaja curatata si taiata in fasiute de pe o portocala.
25. Adaug sucul de la doua portocale.
26. Adaug 3 linguri cu varf de zahar farin.
27. Tai fructele in jumatati, indepartez samburele si le adaug in cratita.
28. Adaug extractul de vanile si amestec bine.
29. Maresc flacara la aragaz si acopar cu un capac.
30. Las sa se cateasca timp de 15 minute.

31. SALATA: Tai rodia in doua jumatati, pe ecuator.
32. Tin cate o jumatate de rodie in palma, cu suprafata taiata in jos, desupra platoului pentru salata, si cu o lingura bat bine, astfel incat semintele sa cada in platou. (Este cea mai rapda si comoda metoda de scos semintele de rodie pe care am gasit-o pana acum).
33. Indepartez eventualele bucatil de coaja care au cazut  in platou.
34. Rastorn deasupra frunzele de nasturel.
35. Tai derasupra, cu un curatitor de legume, fasii de morcov.
36. Feliez ridichile si le adaug peste salata.
37. Presar deasupra cresonul.
38. Toc marunt frunzele de menta si le presar peste salata.
39. Separat prepar o vinaigrette din 5 linguri de ulei de masline extravurgin, 2 linguri de otet balsamic, sucul de la 1/2 de lamaie, sare si piper.
40. Duc la masa dressingul si salata, pe care le voi uni doar in momentul servirii.





41. BUDINCA. Daca nu am facut-o pana acum, scot din cuptor fulgii de migdale (si foarte probabil pun altii intrucat astia sunt deja scum).
42. Amestec in cratiza cu fructe, si reduc flacara la mediu.
43. Rastorn budinca de orez pe un platou pentru servit.

44. CRUTOANE. Scot crutoanele din cuptor. Ar trebui sa fie aurii si usor crocante. Cat sa nu iti rupi dintii in ele.

45. RATA. Daca rata este facuta, o scot din tigaie si o las sa se odihnesaca pe un gratar.
46. Rastorn untura intr-un borcan si o pun bine pentru alte utilizari. Este extraortinara pentru cartofi prajiti, spre exemplu.
47. Pe un fund (pe care il voi duce la masa pe post de platou), toc marunt frunzele de menta si un ardei iute rosu, curatat de seminte.
48. Amestec bine menta cu ardeiul, si separ mai putin de jumate de amestec, pentru a-l folosi mai tarziu pentru ornare.
49. Restul de mixtura il asezonez cu sare si piper, 2-3 linguri de ulei de masline esxtravirgin, sucul de la o jumatate de lamaie si o lingurita de miere de albine.
50. Amestec bine, impreuna cu bucatile de piept de rata.
51. Feliez pieptii de rata in felii taiate in diagonala, si le aranjez in form a de movilita in centrul fundului de lemn.
52. Aranjez crutoamele in jurul carnii, astfel incat sa absoarba sucul ce eventual s-ar scurge din amestecul de carne si condimente.
53. Stropesc cu putin ulei de masline si presar deasupra restul de menta si ardei iute.



54. BUDINCA. Adaug in cratita o mana de afine negre, si continui sa gatessc 2-3 minute.
55. Iau cratita de pe foc si o pun deoparte pna in momentul servirii.
56. Cand i-a venit vremea, verific daca este suficient de dulce (mai adaug zahr farin daca este nevoie) si rastorn fructele peste budinca de orez,
57. Presar desupra fulgii de migdale si ornez cu prunze de menta.


In momentul servirii, amestec slata cu sosul vinaigrette si umplu paharele cu vin roze bine racit,

Sa fiti sanatosi.







No comments:

Post a Comment