Friday 2 November 2012

Lamai murate


Zilele astea am descoperit in inepuizabila realitate virtuala un condiment marocan, despre care se spune ca este extrem de deosebit ca aroma si gust, si se potriveste bine cu pilafuri, cuscus sau alaturi de peste si pui copt in folie.

Se prepara usor, din ingrediente disponibile in toate supermarketurile:

5-6 lamai mari, bine coapte si suculente (sau cate este nevoie pentru a umple borcanul)
1 lingura seminte de coreandru
un rulou de scortisoara
1 lingura de piper negru boabe
3 foi de dafin
500 g sare de mare grunjoasa



1. Sterilizez un borcan mare (vezi video).



2. Spal bine lamaile.

3. Practic cate o taietura verticala la fiecare capat al lamailor, astfel incat lamaile sa nu fie despicate complet. (Vezi video).


4. Deschid lamaile pe rand, cu grija sa nu se rupa, indepartez samburii vizibili si se indes sare, din belsug, in deschizaturi.

5. Pun o lingura de sare pe fundul borcanului sterilizat.

6. Indes bine lamaile in borcan, si pun printre ele sare si condimente

7. Apas cu fermitate lamaile spre fundul borcanului, astfel incat o parte din suc sa se scurga si sa faca loc pentru toate lamaile preparate.

8. Inchid capacul si las borcanul intr-un loc uscat, intunecos si rece.

9. Dupa 3 zile, verific boracanul. Daca lamaile nu sunt acoperite cu suc, completez cu suc de lamaie.

10. Pun deasupra o lingura de ulei pentru a proteja continutul borcanului de contactul cu aerul.

11. Inchid capacul borcanului si las in continuare la rece si lipsit de lumina pentru cca. 1 luna (4-6 saptamani).

12. Pentru a folosi lamaile, se scot din saramura si se spala de sare. Se pot utiliza fie intregi, fie tocate, tocand atat pulpa cat si coaja. Trebuie sa am in vedere ca de la coaja, preparatul meu poate capata un gust amar!!!

Gustul este acrisor, picant si sarat.

Lamaile astfel conservate pot fi pastrate chiar mai mult de un an. Nu este nevoie de a le refrigera dupa desfacerea capacului, dar este o idee buna de a mentine in permanenta stratul de ulei protector la suprafata borcanului.

In acelasi mod pot fi conservate limete sau chiar portocale - insa in ce priveste portocalele murate, retetele in care sa fie folosite sunt destul de rare.


No comments:

Post a Comment