Asadar, primul pas este la pietzing. Pentru 6 portii am nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru PASTE:
- 3-4 cepe verzi
- 2-3 morcovi
- 2-3 tulpini de telina
- 1-2 ardei iuti rosii, proaspeti
- 6 carnati (cca 400g) de calitate buna (minim 85% carne)
- 1 lingurita cu varf seminte de fenicul
- 1 lingurita cu varf oregano uscat
- 500g paste ("penne")
- 4 catei de usturoi
- 4 linguri de otet balsamic
- 1 cutie (400 g) de pulpa de rosii taiate
- cateva crengute de busuioc
- 125 g parmezan
- 2 andive rosii
- 100g de amestec de frunze pentru salata (nasturasi, rucola...)
- parmezan pentru ornat
- 1 lamaie
- 6 minitarte semipreparate
- 1 ou
- 100 g migdale macinate
- 100 g unt
- 100 g zahar farin din trestie de zahar
- 1 portocala
- 1 lingurita extract de vanilie
- 180g de gem de zmeura
- 250g de smantana, pentru servit
- ulei de masline
- ulei de masline extravirgin
- sare de mare
- piper negru proaspat macinat
PENTRU INCEPUT imi aduc la indemana si pregatesc toate ustensilele de care am nevoie:
- fixez la robotul de bucatarie cutitul standard pentru tocat
- reglez cuptorul la 190*C
- umplu termosul cu apa fierbinte
- pun la incins o tigae mare pentru paste (eu am folosit wok-ul de la ikea)
- pregatesc o oala suficient de mare pentru fiert pastele.
- asez fundul de bucatarie pe un servat de bucatarie pentru mai multa stabilitate.
1. PASTE. urat ceapa verde, morcovii si tulpinile de telina.
2. Spal vegetalele sub jet de apa si le pun in vasul robotului de bucatarie.
3. Adaug ardeii iuti, la care in prealabil am scos semintele.
4. Procesez legumele, pana sunt complet tocate si amestecate.
5. Pun in tigaie 3-4 linguri de ulei de masline si astept sa se incinga.
6. Rastorn in tigaie amestecul de vegetale tocate, si las sa se gateasca la foc mediu.
7. Pun in vasul robotului de bucatarie carnatii si ii procesez pana obtin o pasta omogena.
8. Condimentez cu o lingurita cu varf de seminte de fenicul si o lingurita cu varf de oregano uscat.
9. Continui sa amestec, pentru a distribui condimentele uniform.
10. Rastorn pasta de carne in tigaie, si combin cu vegetalele.
11. Las sa se gateasca pe foc mediu, amestecand din cand in cand.
12. TARTE. Pun tartele semipreparate pe o tava de cuptor.
13. Amestec intr-un castron:
- 100 g unt
- 100 g zahar farin
- 100 g migdale macinate
- 1 ou
- sare
- o lingurita de extract de vanilie
- coaja rasa de la o jumatate de portocala
15. Pun apa fierbinte in oala pentru fiert pastele (cca 1.5 l, sau cat recomanda producatorul)
16. Maresc focul si las sa dea in clocot
17. TARTE. Pun in fiecare tarta cate o lingurita de gem
18. Acopar cu cate o lingurita cu varf de mixtura de unt/zahar/migdale
19. Adaug inca o lingurita de gem
20. Acopar cu mixtura din castron
21. Introduc tava in cuptorul preincalzit la 190*C si las sa se coaca timp de 18 min.
18. PASTE. Adaug in tigaie 4 linguri de otet balsamic, si amestec.
19. Adaug usturoiul (2-4 catei) zdrobit, amestec si gatesc pentru cca. 20s.
20. Adaug rosiile conservate (400 g), si un volum egal de apa fierbinte (masurata cu cutia de conserve din care am scos rosiile).
21. Dau in clocot, reduc focul si las sa fiarba molcom cca 12 min.
22. Pun pastele in apa clocotita, si las sa fiarba confor indicatiilor producatorului (cca. 10 min).
23. SALATA. Feliez subtire tulpinile andivelor (cca 3 cm), pana cand frunzele incep sa se separe.
24. Desfac frunzele si le asez pe platoul pentru salata, in forma de raze.
25. Rastorn feliile de andive tocate si amestecul de frunze pentru salata.
26. Asezonez cu sare.
27. Asez deasupra fasii de parmezan pe care le rad cu curatitorul de cartofi.
27. Tai o lamaie in jumatate si o asez pe platoul cu salata.
28. Duc platoul cu salata la masa, impreuna cu uleiil de masline extravirgin. Dressingul (ulei + suc de lamaie) va fi preparat la masa, de catre fiecare mancacios, dupa gust si priceper
29. PASTE. Scot o cana cu apa din oala cu paste, pentru a o folosi mai tarziu.
30. Scurg pastele si le clatesc cu apa rece pentru a stopa procesul de fierber.
31. Adaug pastele fierte in tigaie, si amestec bine.
32. Adaug apa de la pastele fierte (daca este nevoie). Pastele preparate dupa retete italiene nu trebuie sa fie uscate, ci usor umede.
33. Rad deasupra restul de parmezan (cel din care am taiat fasiile pentru salata).
34. Adaug o mana de frunze de busuioc tocate.
35. Amestec, rastorn pe un platou pentru servit, decorez cu frunze de busuioc si transfer la masa.
36. TARTE. Sting focul la cuptor, si scot tartele.
37. Le decorez cu felii de portocale si le duc la masa, alaturi de un castronas cu smantana.
Sa fiti sanatos.
No comments:
Post a Comment