Saturday 3 November 2012

PLACINTA CU BRANZA SI SPANAC, salata de castraveti, salata de rosii, ingetata crocanta

Pentru azi am pregatit o placinta cu branza feta si spanac, al carui foitaj, in mod incredibil, are exact aceeasi textura ca al pateurilor pregatite in laborator. Adica crocant, bine rumenit si aromat. I-am asortat doua salate ce amindesc de plajele meridionale - una de castraveti si una de rosii cherry. Iar la desert am produs o inghetata imbracata in ciocolata, alune de padure si boabe parfumate de cafea.

Totul in mai putin de o ora.






Pentru inceput, ca de obicei ma asigur ca am la indemana toate ingredientele:

Pentru PLACINTA:
  • 100 g seminte de pin
  • 300 g branza feta
  • 150 g branza Cheddar (sau un alt cascaval moale)
  • 1 lingura oregano uscat
  • 1 lamaie (coaja rasa de la)
  • un cub de unt
  • 400 g baby spanac
  • 1 pachet de foi de placinta (cca 270 g)
  • praf de cayenne (sau boia dulce de ardei)
  • nucsoara rasa (cca 1 lingurita)
  • hartie de copt 
  • 2-3 crengute de rozmarin

Pentru SALATA DE CASTRAVETI

  • 1 castravete
  • 10 masline negre
  • 2 linguri de otet balsamic
  • 3 cepe verzi
  • 1/2 lamaie (sucul de la)
  • 1/2 ardei rosu iute
  • 5-6 crengute de menta proaspata


Pentru SALATA DE ROSII

  • o legatura de busuioc
  • 1 catel de usturoi
  • 1 1/2 linguri de otet alb din vin
  • 300 g de rosii cherry de diferite soiuri

Pentru asezonare

  • ulei de masline
  • ulei de masline extravirgin
  • sare de mare
  • piper negru proaspat rasnit

Pentru INGHETATA

  • 4 linguri de boabe de cafea
  • 100 g alune de padure
  • 1 tableta (100 g) ciocolata pentru menaj, ce minim 70% cacao.
  • o cutie cu inghetata de vanile (cea care va place cel mai mult)

Imi pregatesc echipamentul:

  • blender
  • robot de bucatarie echipat cu cutitul standard
  • tigaie de marime medie (cca 26 cm diametru), care sa poata fi utilizata si in cuptor
  • un castron suficient de mare pentru ca sa amestec umplutura pentru placinta
  • un castron pentru salata de castraveti
  • un platou pentru salata de rosii

  • asez placa pentru tocat pe un servet de bucatarie, pentru a compensa abaterile de planeitate si a avea mai multa stabilitate
  • refac taisul cutitului tragandu-l de cateva ori pe hon (vezi video)




  • reglez cuptorul la 200*C/400*F/gas 6
  • pun tigaia pe foc mediu la incins

Odata mise-en-place -ul facut, ma apuc de treaba:

1. PLACINTA : Pun 100g de semite de pin in tigaia incinsa, si le prajesc uscat cateva minute, pana cand devin aurii spre maro. Am grija sa le invart din cand in cand, ca sa nu se arda.

2. Sparg intr-un castron suficient de mare 5 oua.

3. Adaug cca 300 g de branza feta rupta in bucati.

4. Rad 50g de branza Chedda.

5. Verific semintele de pin, si daca sau facut, trag tigaia deoparte si le las putin sa se "odihneasca".

5. Asezonez cu piper si oregano uscat.

6. Amestec totul cu o furculita.

7. Adaug semintele de pin si continui sa amestec pana obtin o compozitie omogena

8. Readuc tigaia pe foc

9. Ung tigaia cu putin ulei de masline

10. Pun in tigaie jumatate din cantitatea de spanac.

11. Asezonez cu sare

12. Adaug o lingurita de nucsoara rasa.

13. Mestec in tigaie in continuu, astfel incat spanacul sa inceapa sa se inmoaie.

14. Cand s-a facut loc in tigaie, adaug si restul de spanac.

15. Adaug coaja rasa de la o lamaie si un cub de unt.

16. Asezonez cu sare si continui sa gatesc, "vanturand" spanacul in tigaie pentru a se face uniform.

17. Intre timp, fac loc pe masa de lucru.

18. Tai o bucata de hartie de comt de cca 50 cm (ceva mai mare decat dublul diametrului tigaii)

19. O ud bine sub jet de apa de la robinet, o storc si o intind pe masa de lucru.

20. Ung foaia de harte cu ulei, pe care il intind cu palma, astfel incat sa fie uniform si sa nu balteasca

21. Asez o foaie de placinta peste hartia unsa, Nu este nici o problema daca cumva se rupe. Asez langa ea alta, astfel incat sa se suprapuna putin peste prima foaie. Si tot asa pana cand acopar suprafata foii de hartie cu un strat subtire, format dintr-o singura foaie de placinta.

22. Stropesc cu ulei de masline, si uniformizez usor cu mana.

23. Presar desupra praf de boia dulce de ardei (sau praf de cayenne, daca am).

24. Asez deasupra un nou strat de foi de placinta, pe care le ung cu ulei de masline si le prafuiesc cu boia dulce de ardei.

25. Repet operatia, pna cand am asezat 3-4 straturi de foaie de placinta. Peste ultimul strat nu mai pun nici ulei, nici boia.

26. Pun restul de foi de placinta in congelator.

27. Daca spanacul s-a facut (este moale si compact), il rastorn in castronul cu mistura de oua si branza. (Eu a trebuit sa-l scurg mai intai printr-o sita, caci a lasat multa apa in tigaie.)
 
28. Sterg tigaia cu un servet de hartie.

29. Asez hartia de copt impreuna cu foile de placinta in tigaie, astfel ca tigaia sa vie plasata in centrul foii de placinta (vezi video)


30. Apas foaia de placinta spre fundul si peretii tigaii pentru a se mula dupa forma acesteia.

31. Amestec usor in castronul cu mixtura de oua, branza si spanac si o torn in tigaie, peste foaia de placinta.

32. Rad deasupra umpluturii restul de branza Cheddar.

33. Aduc marginile foii de placinta peste umplutura (eu, spre deosebire de video, am acoperit-o complet).

34. Indepartez excedentul de hartie de copt din jurul tigaii.

35. Pun tigaia pe ochiul de la aragaz, la foc mediu, pentru 1-2 minute, pentru a coace mai mult partea de jus a placintei, si astfel sa devina mai crocanta.

36. INGHETATA. Pun in blender 4 linguri de cafea boabe prajite si le procesez, pana cand sunt zdrobite grosier (ceva mai mare decat in rasnita de cafea).

37. Rup in bucati o tableta de ciocolata pentru menaj (cel mai rapid o lovesc de masa de lucru, pana sa-i desfac ambalajul) si o pun in vasul robotului de bucatarie.

38. Adaug cca 100 g de alune de padure.

39. Procesez amestecul de alune si ciocolata, pana se obtine un amestec grosier.

40. Adaug boabele de cafea zdrobite si procesez inca 10 secunde pentru a se omogeniza.

41. Desert amestecul intr-un castron si pun deoparte pana in momentul servirii.

42. PLACINTA. Presar deasupra frunze de rozmarin, si cateva bucati de unt.


43. Pun tigaia in cuptorul preincalzit la 200*C/400*F/gas 6 pentru 15-20 min.

44. SALATA DE CASTRAVETI. Scot samburii de la 10 masline negre si le pun in castronul pentru salata.

45. Adaug 2 linguri de otet balsamic.

46. Adaug 4 linguri de ulei de masline extravirgin.

47. Storc zeama de la (mai putin) de 1/2 lamaie.

48. "Zgarii" cu o furculita intreaga suprafata a coajii castravetelui, in lungul acestuia.

49. Tai castravetele, mai intai pe lungime, in patru apoi fiecare bucata transversal, in bucati groase de cca 2 cm.

50. Pun bucatile de castravete in castron.

51. Tai ceapa verde in rondele, si o adaug in castron

52. Toc marunt frunzele de menta si o jumatate de ardei iute si le adug in castron.

53. Amestec lejer (cu doua linguri), si decorez cu rondele de ardei iute rosu.

54. Duc castronul cu salata de castraveti la masa.



55. SALATA DE ROSII. Pun o mana de frunze de busuioc in blender.

56. Adaug un catel de usturoi zdrobit

57. Adaug 4-5 linguri de ulei de masline extravirgin

58. Asezonez cu sare si piper negru proaspat rasnit

59. Adaug 1 1/2 linguri de otet alb din vin

60. Procesez totul foarte bine, pana cand se obtine o pasta uniforma de culoare verde inchis.

61. Rastorn dressingul astfel preparat peste platoul pregatit pentru salata de rosii.

62. Tai rosiile in bucati (jumatati, felii, sferturi etc. in functie de forma si marime) si pe plasez cu grija in platou, peste dressingul de busuioc.

63. Decorez cu frunze de busuioc, stropesc cu potin ulei de masline extravirgin si duc la masa.





64. PLACINTA. Scot tigaia din cuptor (placinta trebuie sa fie rumena si crocanta).

65. Scot placinta din tigaie si o asez pe un fund de lemn.

66. Duc placinta la masa.



67. INGHETATA. Presar uniform pe planseta pentru tocat un strat din mixtura de ciocolata/cafea/alune.

68. Scot cu o lingura inghetata din cutie, si o fasonez sub forma de bile.

69. Tavalesc bilele de inghetata prin mixtura de ciocolata/cafea/alune, astfel incat sa se acopere cu un strat uniform si gros de mixtura,

70. Pun bilele pe o tava, le decorez cu frunze de menta, si la duc la masa.

71. Pun restul de mixtura de ciocolata/cafea/alune intr-un castronel, pe care il duc la masa.

72. In momentul servirii se poate adauga peste inghetata o cantitate aditionala de ciocolata/alune/cafea.

SA FITI SANATOSI

No comments:

Post a Comment