Sunday 2 December 2012

RISOTTO CU CIUPERCI, Salata de baby spanac cu castravete & Cheesecake

In mai putin de o ora am preparat un meniu delicios.Felul de baza este RISOTTO, un preparat specific nordului Italiei, cu o textura cremoasa. L-am arromat cu ciuperci si un strop de vin alb si i-am pus un topping de ciuperci gatite sub grillul cuptorului. I-am alaturat o salata de castravete in amestec cu baby spanac asezonata cu o vinaigrette clasica, din ulei de masline extravirgin si otet balsamic. La desert am pregatit un cheesecake rapid, compus dintr-un blat de biscuite si alune de padure, un strat de crema de lamaie, un strat de mascarpone si zmeura.


Dar hai sa incepem cu excursia la Supermarket, de unde trebuie sa cumpar:

Pentru RISOTTO:
  • o ceapa mare
  • o tulpina de telina
  • 2 crengute de rosmarin proaspat
  • 15 g hribi uscati
  • 300 g orez special pentru RISOTTO
  • 1/2 pahar vin alb
  • un cub fond de pui sau vegetal
  •  500 g de ciuperci amestecate (tot ce gasiti pe raft)
  • un catel de usturoi
  • o legatura te cipbru proaspat
  • cca 100 g de unt
  • cca 60 g de parmezan
  • 1/2 lamaie
  • o legatura de patrunjel.

Pentru SALATA:
  • 100 g seminte de pin
  • 1/2 lamaie
  • 200 g frunze de baby spanac
  • 3 crengute de menta proaspata
  • 5 rosii uscate la soare (din borcan)
  • un castravete de marime medie
Pentru CHEESEKAKE:
  • 50 g unt
  • 50 g alune de padure (fara pielita aceea maronie, daca se poate)
  • 8 biscuiti cu aroma de ghimbir
  • 1 lamaie
  • 4 linguri cu varf de "lemon curd".
  • cca 150g de zmeura
  • 250g de crema de branza (mascarpone, philadelphia) sau smantana pentru frisca
  • o lingurita de extract de vanilie
  • 1/2 cana de lapte
  • 1 lingura de zahar farin
  • 1 tableta de ciocolata pentru cofetarie, cu minim 70% cacao.

Pentru asezonare:
  • ulei de masline;
  • ulei de masline extravirgin
  • sare de mare
  • piper negru proaspat rasnit.
Si de data asta se impun cateva comentarii:

Orezul pentru RISOTTO este un orez special, total diferit de orezul basmatic cu care m-am obisnuit. Are bobul mare si contine mult amidon, care ii va da testura matasoasa a preparatului. Marci consacrate: Riso Scotti - Arborio sau Riso Scotti - Carnaroli.

Hribii uscati  dau preparatului o aroma deosebita. Aroma este mai puternica in ciupercile uscate decat in ciuperca cruda. Pot fi folositi si pentru aromatizarea altor preparate - supe, sosuri. De obicei, inainte de folosire se rehidrateaza, insa aici, cum ezte folosit pe post de condiment, il pun asa cum este. Daca nu gasesc hribi uscati, pot sa folosesc cu succes orice alta ciuperca de padure.


Biscuitii cu ghimbir cunoscuti sub denumirea de gingerbread sau ginernut biscuits, sunt specifici Craciunului si se fabrica in diferite forme (steluta, om de zapada, ...) sunt subtiri, extrem de crocanti si au o culoare rosiatica. Verific lista de ingrediente si daca este trecut "ghimbir", aia sunt. Eu am gasit la Lidl.

Lemon curd este o crema de lamaie. Daca nu o gasesc in supermarket, pot sa o prepar in casa ca in video de mai jos, ce mentiunea ca aici corn flower inseamna amidon de porumb (care se comercializeaza si sub denumirea de zeamil)



Odata ajunzi in bucatarie, imi scot echipamentele de care am nevoie:

- cratita MARE in care voi prepara risotto. Este bine sa fie din aceea din fonta, cu peretii grosi, care are inertie termica mare. Dar este obligatoriu sa fie suficient de mare sa imi incapa toate ingredientele si sa-mi permita sa amestec, fara sa umplu de orez tot aragazul. Eu, neavand alta optiune, l-am pregatit in wokul mare, de la Ikea.

- tigaia mare, pe care pot s-o introduc si in cuptor, in care voi pregati ciupercile
- tigaia medie, in care voi praji uscat semintele de pin, alunele si in final voi topi untul si il voi amesteca cu biscuitii si alunele zdrobite pentru blatul de cheesecake.
- robotul de bucatarie, la care am instalat cutitul standard pentru tocat
- termosul plin cu apa fierbinte
- reglez cuptorul pe functia "grill" si il setez la 200*C
- pun in congelator 4 tumblere (pahare din acelea drepte, largi, in care se serveste whisky) in care voi monta desertul. Pot fi inlocuite cu castronase, sau prajitura poate fi asamblata intr-o singura forma pentru tarte, tin aceea care se desface in bucati.


Acum sunt gata de bucatarit:

1. RISOTTO. Curat un "bat" de telina (vezi video), il tai transversal in doua jumatati si il pun in vasul robotului de bucatarie.
2. Curat o ceapa mare, o tai in jumatati si o pun in vasul robotului de bucatarie.
3. Adaug ciupercile uscate si frunzele de la 2 crengute de rozmarin
4. Procesez, pana cand obtin un amestec tocat fin.
6. Incing 3-4 linguri de ulei in cratiza mare.
7. Rastorn mixtura de legume tocate si sotez timp de 30 secunde.

8. SALATA. Prajesc uscat semintele de pin intr-o tigaie, amestecand ocazional, pana cand de vin aurii.
Le rastorn intr-un castron si le las deoparte pana in momentul utilizarii.

9. RISOTTO. Adaug in cratiza mare orezul. Amestec continuu timp de un minut, apoi adaug 1/2 de pahar de vin alb.

10. Adaug cubul de fond de pui sau vegetal sfarimat.
11. Amestec in continuu, pana cand vinul s-a incorporat.
12. Adaug o cana de apa fierbinte (sau si mai bine, daca am, supa fierbinte - mie mi-a ramas de la carnea fiarta pentru salata de boeuf).
13. Amestec, si las sa se gateasca pentru urmatoarele 20-25 minute, sau pana gand orezul este fiert. In tot acest timp, nu uit sa amestec cam din minut in minut si sa adaug cate un polonic cu apa (supa) fierbinte daca este nevoie. Preparatul nu are voie sa devina uscat. Tot timpul trebuie sa fie umed. Amestec cu paleta de silicon, care imi permite sa "mangai" suprafata preparatului, ceea ce va conduce la o textura cremoasa. Trebuie amestecat des, pentru a nu lasa amidonul sa se coaguleze, ci sa ramana inglobat si uniform distribuit in structura preparatului, si sa-i dea acea textura catifelata, fara insa sa lege bobul de orez.
14. Curat si toc ciupercile in bucati mari.
15. Adaug jumatate din cantitatea de ciuperci in cratita cu risotto.
16. Pun restul de ciuperci in tigaia mare.
17. Asezonez cu sare si piper proaspat rasnit.
18. Adaug frunzele de la o crenguta de rosmarin si de la o legatura de cimbru.
19. Stropesc cu ulei de masline.
20. Zdrobesc deasupra un catel de usturoi
21. Adaug cca 50g de unt pe care il tistribui uniform in tigaie.
22. Amestec bine, cu mana, pentru a distribui uniform aromele si a unge bine fiecare bucata de ciuperca cu ulei.
23. Pun tigaia cu ciuperci sub grillul incins al cuptorului, si le verific din cand in cand pentru a nu le arde.
24. Amestec in cratita cu risotto si completez cu apa fierbinte, daca este nevoie.

25. CHEESECAKE. Prajesc uscat alunele de padure in tigaia de marime medie, pana cand devin sfaramicioase.
26. Pun alunele in vasul robotului de bucatarie impreuna cu biscuitii, si procesez pana cand obtin o pulbere, de granulatia malaiului.
27. Iau tigaia de pe foc si adaug untul, pe care il amestec pana cand se topeste.
28. Adaug mixtura de biscuite si alune si amestec pana cand se obtine un amestec omogen.
29. Adaug coaja rasa de la o lamaie si continui sa amestec pana cand este incorporata.
30. Scot paharele din congelator si distribui amestecul egal, presand usor, pentru a forma o baza stabila. Nu prezez prea tare, caci blatul va deveni dur, greu de mancat.
31. Pun paharele la rece, pana cand untul din compozitia blatului se va intari (adica tocmai bine cat sa prepar salata).

26. SALATA. Pun in castrinul pentru salata (mai bine i-as spune ligheanul pentru salata, ca trebuie sa am loc sa amestec) 3 linguri de ulei de masline extravirgin si o lingura de otet balsamic.
27. Adaug sucul de la o jumatate de lamaie, sare si piper.
28. Toc 5-6 rosii  uscate la soare (din borcan) si le adaug in castronul pentru salata.
29. Toc grosier frunzele de spanac si le pun in castronul pentru salata.

27. CHEESECAKE. Scot paharele din congelator. Pun in fiecare din ele cate o lingura cu varf de crema de lamaie (lemon curd, daca am).
28. Presar cateva fructe de zmeura (afine, mure, fragi, sau orice alt fructe din aceeasi categorie).
29. Separat amestec crema de branza (sau mascaropne, sau smantana pentru frisca, cau creme fraiche) cu o lingura de zahar farin, extract de vanilie. Daca este prea groasa, se poate dilua cu putin lapte.
30. Impart crema de branza in mod egal in cele patru pahare.
31. Decorez cu fructe de zmeura si frunze de menta.
32. Rad ciocolata cu lama cutitului. Se vor obtine un fel de rulouri din ciocolata. Batonul de ciocolata trebuie sa fie rece. Altfel ciocolata se va topi si se va lipi de lama cutitului si d maini. Presar deasupra paharelor ciocolata rasa.
33. In final ar trebui sa arate cam asa:





34. RISOTTO. Verific ciupercile in cuptor, si daca s-au facut, le scot si le duc la masa.


35. Verific orezul daca s-a facut. Bobul de orez trebuie sa fie fiert "al dente", iar preparatul trebuie sa arate umed, cu bobul de orez liber, plutind in amidonul cremos, dar neinchegat.
36. Iau cratita de pe foc si adaug cca 60 g unt.
37 Rad deasupra cca 60g parmezan si amestec.
38. Adaug frunxele de la o legatura de patrunjel, tocate.
39. Amestec, gust, asezonez cu sare, piper si parmeza daca este cazul, acopar cu un capac si duc la masa.


40. SALATA. Zgarii suprafata castravetelui cu o furculita.
41 Tai castravetele longitudinal in doua jumatat, apoi fiecare jumatate o feliez in felii taiate oblic.
42. Adauc bucatile de castravete in vasul pentru salata.
43. Adaug frunzele de menta tocate.
44. Amestec.
45. Presr deasupra semintele de pin.


Sa fiti sanatosi.

No comments:

Post a Comment