Saturday 17 November 2012

CURRY ROGAN JOSH, orez pufos, salata de morcovi, papadum, chapattis crocante si multa BERE

In mai putin de o ora, cu un minim de dotari si un Supermarket bine aprovizionat, se poate pregati acest meniu picant/aromat, care vine  direct din India. Este vorba despre un CURRY VEGETAL acompaniat de orez pufos cu aroma de cuisoare, iaurt, o garnitura de lamaie si salata de morcovi. Totul servit alaturi de paine indiana, papadele si multa bere. Este un meniu care se preteaza excelent perioade de post care deabia a inceput.


Am insa nevoie de cateva semipreparate mai putin folosite prin bucatariile romanilor, asa ca voi incerca sa explic putin despre ce este vorba.

In primul rand am nevoie de un dovleac din acela lunguiet, care are forma unei pere (Cucurbita moschata). Este un dovleac de iarna, pe care vorbitorii de limba engleza l-au botezat Butternut Squash. In prezentarea video de mai jos pot sa vad cum arata, si ce ma gandesc sa fac cu jumatatea care-mi va ramane de la curryul de azi.



Mai folosesc "Sos Rogan Josh". Asta este un sos indian, specific regiunii Kashmir. "Rogan" in persana inseamna ulei, iar "Josh" inseamna picant, fierbinte. In mod traditional este folosit in combinatie cu carnea de miel.

Detalii despre produsul comercial aici: http://www.pataks.co.uk/products/rogan-josh-cooking-sauce.aspx.

Daca nu gasesc in supermarket-ul din jurul casei, ma put inspira de aici: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/retete-exotice-rogan-josh-reteta-indiana-de-miel-cu-curry-313374.html sau din video:



Mai am nevoie de "papadum". Astea sunt ceva care arata ca niste foi de clatite crocante. Uneori sunt denumiti si biscuiti indieni.

Daca nu gasesc si nici pe ei nici vre-un substituent, pot sa-i prepar ca aici: http://en.wikibooks.org/wiki/Cookbook:Papadum


Chappati este painea indiana, foarte asemanatoare lippilor libiene sau tottillei mexicane. Pot fi preparate ca aici: http://retete-roz.blogspot.fi/2009/11/chapati-paine-indiana.html

Pentru o aroma tipic indiana, ar fi trebuit sa mai adaug langa orez lamai murate (vezi postrea din 2 Noiembrie 2012 - http://taifasuri.blogspot.fi/2012/11/lamai-murate.html). Cum ale mele nu sunt inca facute, le-am inlocuit, destul de decent zic eu, cu ceva caruia i-am spus, nu foarte inspirat, "topping de lamaie".
(Mai multe despre lamaile murate gasesc aici : http://en.wikipedia.org/wiki/Preserved_lemon)

Cam atat cu introducerea. Acum merg la piatza de unde, pentru 4-6 portii, trebuie sa cumpar:

Pentru CURRY:
  • 2 cepe galbene, de marime medie
  • 1dovleac in forma de para (Cucurbita moschata /  "butternut squash")
  • o conopida nu prea mare.
  • 1 ardei iute rosu
  • 4 catei de usturoi
  • o legatura de coreandru
  • un borcan de sos rogan josh (cca 350g)
  • 400g naut (prefiert, din cutie)
  • 100g frunze de baby-spanac
  • 500g iaurt

Pentru OREZ:
  • o cana cu orez basmati
  • cateva cuisoare

Pentru SALATA DE MORCOVI:
  • o mana de fulgi de midale (cca 100g)
  • 5-6 morcovi
  • 1 ardei iute rosu
  • o legatura de coreandru
  • 2 cm radacina de ghimbir
  • 1 lamaie

Pentru CHAPATTIS:
  • un pachet de chappatis
  • turmeric pentru asezonare

Pentru TOPPINGUL DE LAMAIE:
  • 1 lamaie
  • 2 lingurite de seminte de mustar
  • 1 lingurita rasa de turmeric
  • 1/4 de ardei iute rosu
  • 1 ardei ite uscat, mic

Pentru asezonare:
  • ulei de masline
  • ulei de masline extravirgin
  • sare de mare
  • piper negru proaspat macinat

Pentru servire:
  • 1 pached de papadum
  • BERE rece

1. Pentru inceput pregatesc cratita pentru curry (una mare, ca sunt cam multe de pus la fiert. Eu am apelat dinb nou la credinciosul meu wok de la Ikea), si vasul pentru orez.
2. Reglez cuptorul la 180*C/350*F/gas 4.
3. Montez accesoriul pentru ras mare in robotul de bucatarie
4. Umplu termosul cu apa fierbinte

5. OREZ. Pun o cana de orez basmatic in vasul pentru orez si il spal bine, pana cand am eliminat tot amidonul.
6. Acopar orezul cu apa rece si il las la inmuiat pentru 15 minute.

6. CURRY. Pun la incins in cratita mare 2 linguri de ulei amestecat cu 1/2 lingura de apa.
7. Curat 2 cepe galbene de marime mijlocie, tai felii si le adaug in uleiul incins.
8. Tai dovleacul in doua, si pastrez partea de deasupra.
9. Partea de jos (cea cu semintele) o impachetez si o pun in frigider pentu a o folosi cu alta ocazie.
10. Tai partea de sus a dovleacului, longitudinal, in patru, iar apoi fiecare sfert il tai transversal in bucati groase de cca. 2 cm. (nu este nevoie sa-l curat de coaja. La fiert coaja se va inmuia si va da o textura destul de placuta).


11. Adaug bucatile de dovleac in cratita.
12. Curat conopida si o tai in cuburi cu latura de cca 3-4 cm.
13. Pun bucatile de conopida in cratita.
14. Adaug (optional) un ardei iute rosu, feliat fin.
15. Adaug 4 catei de usturoi zdrobiti cu dispozitivul pentru usturoi.
16. Pun deoparte cateva frunze de coreandru pentru ornat. Toc fin restul de coreandru, atat frunzele cat si tulpinile, si le adaug in gratita.
17. Adaug sosul Rogan Josh (cca 300g).
18. Adaug cca. 400g de boabe de naut din conserva, cu tot cu zeama.
19. Torn apa fierbinte cat sa acopere legumele, si asezonez cu sare si piper.
20. Amestec bine si acopar cu un capac. Las sa fiearba in clocote mari, pentru urmatoarele 20-25 min, sau pana cand dovleacul s-a facut.

21. OREZ. Scurg orezul, si il spal din nou, pentru a a elimina cat de mult amidon pot.
22. Adaug 2 cani de apa rece peste orezul scurs si pun cratita pe foc.
23. Adaug cateva cuisoare, un pic de ulei si sare.
24. Aduc la fierbere cat de repede se poate, acopar cu un capac, reduc focul si las sa fiarba molcom pentru urmatoarele 12 minute.

25. CHAPATTIS. Ud sub robinet o bucata de hartie de copt (suficient de mare cat sa impachetez turtele), o storc bine, si o intind pe masa.
26. Ung chapatti cu ulei, si le presar cu praf de turmeric.
27. Frec chapatti una de alta, pentru a intinde amestecul de ulei si turmeric cat mai uniform.
28. Asez chapatti una peste alta si le impachetez in hartia de copt umezita.
29. Pun pachetul cu chapatti in cuptorul incins la 180*C, unde il las pana in momentul servirii.

26. SALATA DE MORCOVI. Prajesc uscat fulgii de migdale intr-o tigaita, la foc mediu, amestecandu-i cand si cand, cca 30 secunde, sau pana cand devin aurii.
27. Tai capetele morcovilor, si ii sapal bine.
28. Rad morcovii in robotul de bucatarie impreuna cu o bucata de cca 2 cm radacina de ghimbir, un ardei iute rosu si o legatura (mare) de coreandru.
29. Rastorn in bolul de salata. Toc manual ceea ce nu s-a maruntit la robotul de bucatarie (probabil ardeiul iute si ceva ghimbir).

30. CURRY. Verific, adaug putina apa daca pare ca ar fi nevoie, amestec si pun capacul la loc.

31. OREZ. Daca cele 12 minute s-au scurs, sting focul si acopar cu un servet de bucatarie pentru urmatoarele 10 minute. Nu ma ating de capac. Aburul format deasupra orezului ar trebui sa finalizeze fierberea.

32. SALATA DE MORCOVI. Stropesc salata de morcovi cu un pic de ulei de masline extravirgin, si asezonez cu sare.
33. Rad deasupra coaja de lamaie si stropesc cu o lingurita de suc de lamaie.
34. Amestec bine.
35. Presar deasupra fulgii de migdale si frunze proaspete de coreandru, si transfer la masa.


 36. CURRY. Iau capacul de pe oala de curry. Gust si ajustez asezonarea, daca este cazul. Adaug un pic de apa fierbinte, daca vreau ca preparatul sa fie mai lichid. Zdobesc cu lingura cateva bucati de legume, daca il doresc mai pastos.
37. Adaug frunzele de baby-spanac, si amestec bine.
38. Adaug 2-3 linguri de iaurt, amestec si las sa se gateasca pentru inca 2-3 minute.


39. TOPING DE LAMAIE. Tai o lamaie longitudinal, in opt felii. Indepartez semintele, si feliez transversal, in bucati cu grosimea de cca 5mm.
40. Feliez fin un sfert de ardei iute rosu.
41. Pun pe foc tigaita in care a prajit migdalele si incing o lingura de ulei de masline.
42. Adaug 2  lingurite de seminte de mustar, o lingurita rasa de turmeric si ardeiul iute feliat fin.
43. Maruntesc ardeiul iute uscat, si il presar desupra.
44. Cand incepe sa sfaraie se adauga bucatile de lamaie si un praf de sare.
45. Se gateste amestecand continuu timp de 10 secunde.
46. Iau de pe foc, rastorn intr-un bol si transver la masa.



47. Pun iaurtul intr-un castron. Stropesc cu cateva picaturi de ulei de masline extravirgin. Decorez cu cateva feliute de ardei iute rosu si frunze de coreandru si duc la masa.


48. Ii alatur foile crocante de papadum.



29. OREZ. Amestec usor orezul cu coada unei linguri de lem, pentru a-i da volum, si il transfer la masa.


 30. CHAPATTI. Scot pachetul cu chapatti din cuptor, il asez pe un fund si il duc la masa.

 

Asta a fost. Sa fiti sanatosi.

No comments:

Post a Comment