Thursday, 17 November 2011

Banane si Tarate


Dragilor, revin cu doua chestii noi de cand e lumea:

Banane si Taratze.

Pana nu demult, parerea cvasi unanima despre taratze era ca reprezinta un aliment consumat candva de Mama-Mare, cu un gust nashpa si care iti umfla matzul.

De curand insa, taratele au revenit in atentia nutritionistilor datorita continutului ridicat de substante nutritive (proteine, acizi grasi de tip omega3 si omega6) combinat cu un continut scazut de calorii.  

Iar industria alimetara a lansat pe piata o gramajoara de produse avand ca materie prima taratele. Le cheama BRAN-CEREAL si puteti gasi aici cateva din marcile comeriale cat si preturile in dolari.

De exemplu produsl firmei Kellogg “Complete Wheat Bran Flakes” sunt cereale pentru micul dejun cu un cuntunut ideal de vitamine si minerale (B1, B3, B5, B6, B12, C, E, fier, riboflavina, acid folic si zinc). Intr-o cantitate de ¾ de cana sunt 3 grame de proteine, 5 grame de fibre alimentare si 90 de calorii (5 din ele provin din grasimi). Nu contine deloc colesterol.  Se vinde in cutii de 490 g, (pentru cca. 17 portii) si costa in jur de 4.50USD.

 
Cel de al doilea aliment pe care il am in vedere azi sunt bananele. Gustoase, fara pretentii din punct de vedere al ambalarii, transportului si consumului si utilizate in aproape toate formele de diete bananele au devenit unul dintre fructele cele mai populare. Statistica ne spune ca un american consuma in medie 84 de banane intr-un an. Tu pe unde de situezi?

Ce se ascunde sub coaja aurie? Potasiu, cu o influenta buna asupra scaderii tensiunii arteriele si a reducerii riscului de comotie cerebrala. Vitamina C, necesara pentru intarirea imunitatii dar si ca antioxitant cu efecte benefice asupra sanatatii. Fibre alimentare, despre care se spune ca reduc riscul de cancer si al afectiunilor cardiace. Shi dintre toate fructele bananele contin carbohidratii cei mai usor de digerat.

Iar acum iti propun sa imprietenim cele doua alimente – taratele si bananele – intr-o portie de:

Briose cu cereale din tarate, banane si stafide.

 
Daca dai o cautare pe GOAGLE pentru “Banana Bran Muffins“ vei gasi o multime de retete. Eu am tras cu ochiul la http://www.bbc.co.uk/food/recipes/bananabranmuffins_77392 . Am mai gasit shi un videoclip pe YouTube. http://www.youtube.com/watch?v=Z5K3j_wAT9E&feature=player_embedded.

Pentru 12 briose ai nevoie de:
3⁄4 cana de cereale (whole-bran cereal). In lipsa, poti folosi tarate prajite uscat.
1⁄4 cana de lapte
3 banane foarte coapte (din cele “uitate” in platoul cu fructe.
1 ou
1⁄4 cana de melasa (o poti inlocui cu zahar brun sau sirop de artar)
3⁄4 cana de faina
2 tablespoons vegetable oil
1 lingurita bicarbonat alimentar
1⁄4 lingurita sare
3⁄4 cana de stafide

Preparare:
Incalzeste cuptorul la 190°C. Lasa cerealele la inmuiat in lapte. Pune bananele intr-un blender si ameteste-le pana se obtine un piure omogen. Adauga oul, melasa si uleiul. Continua sa amesteci pana se omogenizeaza. Adauga faina, bicarbonatul si sarea.  In final amesteca (de data asta manual si cu gingasie) mixtura de faina si banane cu cerealele inmuiate in lapte, pana cand s-au umezit uniform toate ingredientele.  Inglobeaza stafidele. Umple (cam doua treimi) formele pentu briose si baga-le in cuptorul incins pentru 25 – 3p minute.

Asta-i tot. Sa fii sanatos.

No comments:

Post a Comment