Thursday 24 November 2011

Atentie la indigestie!


Zilele de sarbatoare, indiferent daca sunt de Craciun, de Paste sau simple zile aniversare, sunt umbrite adesea de problemele de sanatate cauzate de excesele alimentare.


Cunoscuta si ca dispepsie, indigestia este o senzatie de disconfort sau de arsura in partea superioara a abdomenului, insotita de multe ori de balonare, greata si uneori chiar voma. Persoanele care sufera de afectiuni ale aparatului digestiv sunt mai predispuse la indigestie de aceea trebuie sa evite mancarurile greu digerabile precum preparatele cu maioneza sau carnea grasa.


Indigestia nu este o afectiune in sine, ci mai degraba un cumul de simptome provocate de excesul alimentar sau de alte afectiuni. Simptomele indigestiei includ:

  • arsuri ale stomacului sau abdomenului superior;
  • dureri abdominale;
  • senzatie de balonare;
  • colici;
  • stari de greata si varsaturi;
  • frisoane;
  • gust acid sau amar in gura.
Principalele cauze ale indigestiei sunt:
  • mesele copioase;
  • mancarurile grase;
  • mancarurile condimentate;
  • consumul excesiv de alcool si tutun;
  • stresul;
  • oboseala;
  • unele medicamente, de exemplu antibioticele;
  • regimul alimentar dezechilibrat.
Potrivit National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, indigestia este adesea un semn care sta la baza altor probleme de sanatate precum: gastrita, boala refluxului gastro-esofagian, ulcerele, cancerul, boala vezicii biliare, pancreatita cronica si acuta.

La fel ca in toate afectiunile, cel mai bine este sa previi pentru a nu ajunge la indigestie. Important este sa nu faci excese alimentare. Nu trebuie sa renunti la nimic in mod deosebit, dar trebuie sa fii cumpatata in toate. Iata cateva sfaturi pentru prevenirea indigestiei formulate de specialistii de la The National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases:
  • mananca portii mici, dese si sarace in grasimi pe parcursul zilei;
  • incearca sa renunti sa fumezi, mai ales inaintea mesei;
  • nu face abuz de cafea, bauturi carbogazoase si alcool;
  • nu consuma lichide in timpul mesei;
  • nu lua medicamente care iti pot irita stomacul ( de exemplu aspirina si medicamentele anti-inflamatoare);
  • incearca sa te detensionezi si sa te odihnesti cum trebuie. In acest sens iti pot fi utile terapiile de relaxare sau yoga;
  • dupa masa, nu lenevi in pat, ci fa o plimbare de 10-15 in aer liber timp;
  • nu manca repede, nu inghiti mancarea nemestecata si evita sa vorbesti in timpul mesei.

In cazul in care ai respectat aceste recomandari, dar te confrunti totusi cu indigestia, este indicat sa consulti medicul care iti va prescrie tratamentul corespunzator. De regula, se recomanda medicamente antiacide - reduc simptomele. Suplimentele pe baza de enzime digestive, administrate inaintea mesei au proprietatea de a ajuta digestia si mai pot fi utile. Carbunele activat ajuta, de asemenea, dar acesta doar absoarbe gazele si bacteriile de la nivelul stomacului.

De obicei, indigestia debuteaza brusc si are o durata redusa. In cazul in care simptomele persista, scazi in greutate, nu mai ai pofta de mancare, iar in timpul crizelor transpiri, vomiti mult si uneori elimini sange sau nu poti respira poate fi vorba de o alta afectiune si de aceea trebuie sa te adresezi de urgenta medicului.

Este foarte important ca dupa o indigestie sa fi mai atenta cateva zile la regimul alimentar. Este indicat ca acesta sa fie bazat pe fructe si legume fierte, supe slabe de pui, ceaiuri (de exemplu, ceaiul de sunatoare cu lamaie), branza degresata si sa se evite mancarurile grase si greu digerabile.


Si pentru ca dupa atata curcan se simte nevoia de un pic de pauza, astazi am pregatit o salata orizontala. Sau poate orientata? Nu vreau sa-i spun orientala, pentru ca notiunea a capatat in zilele noastre conotatii oarecum mai putin placute. Asa ca ii voi spune simplu:

 Salată de cartofi. De post.
 
Am adunat ingredeintele: cartofi cu coajă cu tot, un măr, o ceapă, usturoi, sare, piper, pătrunjel, coriandru.

 


Am pus cartofii la fiert, cu coajă cu tot (sigur că i-am spălat înainte, ce întrebări sunt astea?).  Apoi am tăiat ceapa în rondele fine.
Am tăiat mărul în cubulețe și l-am pus într-un bol împreună cu ceapa, cățelul de usturoi zdrobit barbar cu podul palmei și cu pătrunjelul. Am stors puțină zeamă de lămâie peste ele și am amestecat bine.
Am zdrobit piperul, sarea și coriandrul în mojar.
Am curățat cartofii, i-am limpezit cu jet de apă rece, i-am făcut cuburi și i-am amestecat cu celelalte ingrediente.
Am făcut dressingul pentru salată dintr-o lingură de zeamă de lămâie și două linguri de ulei de măsline extravirgin, amestecate cu o furculiță.
Asta-i salata. Aromată, arome proaspete și fine, sățioasă și de post.




Să fiți sănătoși.

No comments:

Post a Comment