Monday 21 November 2011

E Sarbatoare-n casa ta


Acum, cand colindele ce renasc de sub zapezi aduc cu ele miros de scortisoara, nuci prajite, cozonac, portocale si mere coapte, simtim si noi tot mai tare atmosfera de Sarbatoare ce se apropie. Nici o sarbatoare nu are stralucirea si bucuria Craciunului, a carui vraja este greu de explicat.

La romani, sarbatorile de iarna incep odata cu prinderea Postului Craciunului (14 Noiembrie) si tin pana la Sfantul Ioan (7 Ianuarie). Este o perioada bogata in obiceiuri, diferite de la o zona la alta. Reperele (mele) mai importante sunt: Postul Craciunului (Lasatul Secului de Craciun 14 Noiembrie shi diferite dezlegari), Mos Nicolae (6 Decembrie), ziua mea (9 Decembrie) ziua lui Elsaraie (14 Decembrie), seara in care cantam colinde si Mos Craciun ne pune cadouri sub brad (24 Decembrie), Craciunul (25 Decembrie), Sfantul Stefan (27 Decembrie), Anul Nou (31 Decembrie), Sf. Vasile (01 Ianuarie), Ziua lui Nicu (5 Ianuarie),  Boboteaza (6 Ianuarie),  si Sfantul IoAn (7 Ianuarie), Sf. Gregorie (10 Ianuarie). Shi tot atatea ocazii de a imparti cu cei dragi Magie, Bucurie, Daruri si Colinde.

Si totusi, in euforia specifica acetei perioade, nu trebuie sa ignori ca tot acum frigul se instaleaza usor, dar din ce in ce mai amenintator, aducand cu sine virusuri numeroase ce provoaca raceli ce te pot tine la pat zile intregi si iti pot fura toata pofta de viata. In plus, acestea pot duce la penumonii, infectii si atacuri de astm. Iar toxi-infectiile alimentare te pandesc chiar si acum, shi nimeni nu si-ar dori ca dupa o petrecere pentru pregatirea careia ai muncit din greu, oaspetii sa-ti reproseze ca au ajuns in “urgenta” din cauza vreunui aliment alterat.

Desi foarte apreciate, este bine sa stii ca preparatele “bufet” sunt printre cele mai predispuse sa provoace atat afectiuni datorate alimentelor perisabile (in general orice preparat care contine carne de orice fel sau oua), cat si sa transmita virozele de la un participant la altul. Dar cum, in aceasta perioada bufetele nu pot fi evitate fara riscul de a fi calificat de catre colegi (caci de regula astfel de petreceri sunt organizate la servici, sub forma de team building) drept paduretz, iata cateva reguli pentru a evita neplacerile.

Mentine preparatele la temperaturi optime pentru servire. Pastreaza preparatele calde in tavi incalzite (acum se gaseste in piata o gama variata de modile si dimensiuni de astfel de platouri calde). Plaseaza alimentele care se servesc reci pe pat de gheata, oridecate ori acestea stau pe masa o perioada mai lunga de timp.

Inlocuieste alimentele care au stat pe masa un timp mai indelungat. In loc sa rearanjezi un platou si sa adaugi preparate proaspete atunci cand a stat pe masa un timp mai indelungat, este mult mai bine sa-l inlocuiesti cu un platou nou, cu preparate proaspete.

Aplica regula celor doua ore. Daca alimentele au stat pe masa mai mult de doua ore, arunca-le. Daca au stat la o temperatura de peste 30°C, arunca-le dupa o ora.


Continui acum seria preparatelor de rupt gura targului (si care au si o rezistenta mai mare) cu:

Confit de aripi de curcan

Ce-i confitu’ ăsta? Păi, e o friptură, ca să n-o lungesc ori, Doamne fereÈ™te, să mă pierd în explicaÈ›ii savante. E tradiÈ›ional în FranÈ›a să-l faci din rață (pulpă de obicei) ori gâscă. După ce am aflat cum se face, am concluzionat că-i cam ca tochitura din Moldova istorica, care se face după acelaÈ™i model, ori ca friptura-n borcan pe care o pun pe iarnă femeile de pe vremea Dacilor.  Practic, pui carnea-n saramură de pe o zi pe alta, o zvânÈ›i apoi o coci la foc mic, în untură. Trei-patru ceasuri. Francezii folosesc untură de rață sau gâscă, noi, ăștia mai friguroÈ™i, folosim untură de porc, mai puÈ›in sănătoasă, spun specialiÈ™tii (doar vă informez, să È™tiÈ›i cum stăm).

Iata cum s-ar desfasura prepararea unui confit de curcan.

Mai întâi prepari untura (găseÈ™ti de cumpărat câtă vrei dar de poti  să faci tu totul; si ramai si cu ceva jumari). Tăiat bucățile de untură crudă în cuburi È™i le topit pe foc mic, o oră È™i un pic. Am invatat de la Sandu o smecherie: adauga in ceaunul in care topesti untura o ceapa taiata (crestata) in patru. Cand ceapa s-a deschis (ca o floare aurie cu patru petale), jumarile sunt facute.




Scoti curcanul (doar aripi) din saramura în care a stat o zi și o noapte (mă rog, nu tocmai saramură; il freci bine cu sare și piper și il lasi la rece, să se frăgezească). Elimi excesul de umezeală cu șervețele.
Pregătit aromele: usturoi în care am înfigi cuișoare, mărar, câteva boabe de piper roșu, un baton de scorțișoară.
Așezi aripile într-o tavă fără să le suprapui, torni peste ele untura topită și pui tava-n cuptor. 160-170 de grade Celsius, patru ore.



Poți să pui carnea cu untură cu tot în borcane și să o păstrezi așa luni de zile. Dacă nu ai frigider. Dacă ai frigider, n-ai nevoie să-ți bați capul dar măcar o dată-n viață trebuie să încerci metoda asta de gătire, să nu uiți de unde am plecat (ca să nu mai spun că rezultatul e foarte gustos).



Pune lângă confit o lingură de dulceață si o muratura. Castraveți, conopidă sau ardei umpluți cu varză. Oi!

Garnitura – o spumă din cartofi, unt È™i smântână dulce.



Să fiți sănătoși.

No comments:

Post a Comment