Sunday 20 November 2011

Stii sa fii o gazda primitiva?


Te gandesti cumva sa organizezi o petrecere? Ar trebui sa stii daca unii din invitati au anumite restrictii culinare – de exemplu, persoane cu diabet, persoane care au alergii la anumite alimente, vegetarieni, sau persoane cu anumite convingeri religioase. Pentru o reusita deplina a petrecerii, atunci cand alegi meniul, gandeste-te si la astfel de musafiri.

Pentru a pregati o masa gustoasa si apreciata de TOTI invitatii, ai in vedere urmatoarele:

• Odata cu invitatie, nu uita sa intrebi. Exista vre-un aliment de care invitatul nu are voie sa se atinga? Este nevoie sa manance la anumite ore fixe? (de exemplu in cazul diabeticilor)

• Incearca sa gasesti cate ceva pentru fiecare. O slata pentru vegetarieni, sau carne fripta (fara sosuri) pentru diabetici.

• Poti chiar sa organizezi in asha fel incat fiecare sa-shi aduca propriul preparat preferat. Astfel potzi fi sigur ca vei avea cel ptin un preparat pe gustul fiecaruia!!!

• De asemenea poti aranja ca oaspetii sa participe activ la pregatirea meniului. Astfel, ei vor fi in stare sa-si prepare alimentele dupa cum au nevoie. Serveste intr-un stil familial – adica lasa-i pe invitati sa se serveasca singuri. Vor putea astfel sa aiba controlul asupra marimii portiilor.

• Daca se poate, pregateste meniul in functie de ora. Adica in jurul amiezii, pregateste un meniu de pranz. La o serata, orienteaza-te spre platouri cu apertitive si preparate specifice cinei. In cazul unei aniversari la birou, cafea cu fursecuri, shi poate un bufet :finger food” (preparate care pot fi mancate cu mana).

• Alunga gandurile negre. Daca vre-unul din platouri a ramas neatins, nu pune la suflet. Este vina invitatilor ca nu stiu sa aprecieze un preparat deosebit. (Era sa zic ca sunt cam peizani, dar m-am abtinut.) Te vei putea insa bucura de savoarea lui mai tarziu!

Iar daca vrei intradevar sa rupi gura targului, prepara:

Satay de pui cu sos de arahide si ananas.

Frigărui de origine indoneziană, satay au pătruns în toată Asia de sud est și pot fi mâncate în food-court-urile din Singapore, în piețele de seară ale musulmanilor din Malaezia ori pe Khao San Road, în plin Bangkok. Pot fi făcute din carne de pui, porc, vită, miel ori pește. Pot fi făcute din bucăți de carne ori din carne tocată.

Într-un mojar zdrobeste trei căței de usturoi, două lingurițe de boabe de coriandru, coajă de lime proaspăt rasă și fulgi de ardei iute.

Punw apoi amestecul într-un vas cu zeamă de lime, sos de stridii, busuioc verde, frunze de lămâi, galangal praf, pastă de curry verde și curry praf. Toarna peste ele o ceașcă de suc de ananas și paseaza toate astea cu blenderul.
Tai puiul în fâșii subțiri și le amesteci cu marinada de mai sus. Le lasi la rece o oră.
Pui apoi carnea pe țepușe. Bucata de carne și țepușa, să fie de doar cât o îmbucătură.

Tot cu blenderul faci și piureul de ananas (trei cutii de compot de ananas) în care am pui zahăr de palmier (poti folosi zahăr brun sau miere), ghimbir proaspăt, dat prin răzătoare, frunze de busuioc, puțin ardei iute și praf de ghimbir dulce. Pui apoi piureul pe foc mic.
Zdrobesti arahidele prăjite și sărate apoi le amesteci în piureul de ananas. Tot cu blenderul, să se facă mii fărâme, ca-n povești. După două-trei clocote, treci sosul printr-o strecurătoare fină.

Pui apoi câteva frigărui în tigaia grill. Deasupra cărbunilor ar fi fost mai bine, daca ai posibilitatea.





Contrastul dintre carnea picantă și aromată și sosul dulce-acrișor, cu gust pronunțat de arahide, e foarte plăcut.




Frigăruile sunt atât de mici tocmai pentru a putea fi plimbate prin sos și apoi mâncate dintr-una.

In loc de (sau alaturi de) poti incerca si un sos de soia cu miere!!!


Să fiți sănătoși.


No comments:

Post a Comment