Friday, 18 November 2011

Te-ai hotarat unde petreci sarbatorile de iarna?


Ti-ai propus sa calatoresti spre casa? Sau te gandesti sa fugi de acasa spre locuri mai insorite? Sau mai inghetate?

In entuziasmul generat de bucuria reintalnirii cu cei dragi, nu uita ca, de cele mai multe ori, o astfel de calatorie se desfasoara pe parcursul a cator-va ore bune, cu perioade lungi de asteptare in aeroporturi intre doua sau mai multe avioane. Iar organismul tau are nevoie de hrana adecvata si la timp.

As putea spune ca vorbesc in cunostinta de cauza. Portiile servite in avion se micsoreaza de la un zbor la altul. Imagineaza-ti ca zbori dis de dimineatza, pentru vre-o doua ore pana la prima escala. Cu foarte mare probabilitate vei capata un pliculet cu ceva alune sau biscuitei si ceva de baut cafea, ceai sau suc. Astepti apoi in aeroport vre-o sase ore pana se face de celalat zbor, cu care mai mergi vre-o patu ore. Cel de-al doilea zbor fiind dupa vremea pranzului, dar pana in cina, vei capata la bord tot vre-un sandwich minuscul si ceva de baut. Daca intre cele doua avioane ai sansa sa gasesti ceva de-ale gurii in aeroport, odata ajuns la destinatie traseul de la scara avionului pana la zona de recuperare a bagajelor te scoate direct in strada. Aici, nu odata mi s-a intamplat sa astept ore pana sa dau de soferul sau functionarul de la protocol care trebuia sa ma conduca la camera (hotel, gesthouse, site accomodation). Iar drumul de la aeroport pana la destinatia finala poate sa mai dureze cateva ore. Poti sa fii sigur ca soferul nu te asteapta cu sandwichuri si termosul cu cafea. Iar odata ajuns in camera, frigiderul il gasesti gol, cantina probabil inchisa, ca si magazinul de linga casa, sau nu ai bsni schimbati in moneda locala, sau ardul nu este acceptat sau nu exista POS sau ...


Deci ... Nu uita sa impachetzi alaturi de bagaje si ceva de-ale gurii. (Intereseaza-te inainte de regulile vamale si/sau la controlale de securitate de pe aeroporturi. De exemplu, in State nu este permisa introducerea a nici unui fel de aliment. Accesul in aeroporturile europene cu lichide, este interzis. Si zilnic ai surpriza sa afli despre reguli noi. Eu am patit pe Charles De Gaulle in Paris, sa fiu oprit la controlul de securitate din cauza unor sticle de beutura targuite din duty free in aeroportul Nigerian, si sigilate in punga transparenta. Au motivat ca masurile de securitate luate in Nigeria nu sunt recunoscute la Paris.

Asadar:

Pune in bagajul de mana ceva alimente neperisabile: fructe deshidratate, alune, biscuiti sau branza, fructe proaspete sau vre-o prajturica gen chec, cozonac,,

 Daca ai timp, cerceteaza oferta aeroportului. Aproape in toate aeroporturile din zilele noastre iti ofera cateva optiuni culinare aromate, bogate in substante nutritive si cu continut redus de coleterol: de la sandwichiuri, shaorme si salate la casolete pana la meniuri sofisticate in localuri de lux.

 Daca ai apucat sa mananci, atunci odata ajuns la bordul aeronavei nu-ti mai pasa prea mult de ce mai scoate insotitorul de zbor din dulapiorul acela pe roti burdusit cu platori minuscule pe care sunt inghesuite preparete specifice curselor aerene.

 Incearca insa sa te imprietenesti cu dulapiorul cu bauturi. Cere macar un pahar cu lichid la fiecare ora de zbor. Aerul conditionat, extrem de uscat recirculat in interiorul aeronavei produce oarece deshidratare, care favorizeaza instalarea a ceea ce specialistii numesc dereglare a ritmului circadian (si care inseamna o desincronizare a ceasului biologic. Poti gasi mai multe detalii aici si/sau aici

 Nu abuza de bauturile alcolice (chiar daca ai bafta sa fie gratis si la discretie). Alcoholul provoaca deshitratarea si accentueaza starea de oboseala, nervozitate, si tote celelalte sinptome legate de dereglarea ceasului biologic.


Daca insa te-ai hotarat sa ramai in jurul casei, impesioneaza-tsi neamurile si prietenii cu un


Muschiulet in crusta de seminte de canepa si susan negru.

 
Iata cum se face:

Marinezi mușchiul (peste noapte) în zeamă de citrice cu sare, piper, coriandru, cuișoare.

Frigi carnea pe toate părțile, cam șase-șapte minute, într-o tigaie antiaderentă, cu un strop de ulei. După asta, o tăvălesti prin semințele amestecate. O pui apoi pe o foaie de copt și în cuptor (într-o tavă, firește) la 200 de grade Celsius pentru zece minute.

Il lasi să se răcească apoi il tai în rondele.

Infigi scobitori în fiecare bucată de carne, să le fie oaspeților ușor să mănânce (e un bufet pe model finger food, adică mănânci cu mâna iar piesele sunt mici).

Shi poti sa adaugi (tot in sistem finger food)   salata pe băț:) – mozzarella, roșii cherry, busuioc. Dressing din ulei de măsline cu busuioc.




Să fiți sănătoși.

No comments:

Post a Comment