Friday 22 July 2022

SOS DE ROSII CU ARDEI COPTI SI CONDIMENTE

 Acest sos cu o aroma subtila se potriveste bine cu spaghete din dovlecel si piept de pui la gratar pest care am pus un toping de branza cotija (sau feta) sfaramata sau fasii subtiri de branza Monterey Jack taiate cu un curatitor de legume. Acest preparat este o alternativa light a spagetelor cu sos marinara.


Preparare: 1 ora si 30 minute / Timp total: 2 ore si 30 minute / Portii: 20


Nutritie

PE PORTIE: 69 kcal, 2 g proteine, 1.9 g grasimi (0.3 g grasimi saturate), 13 g carbohidrati, 2.8 g fibre, 243.5 mg sodiu

Ingrediente

 4 ardei kapia rosii, mari, curatati de seminte si taiati longitudinal in patru (vezi sfaturi)

 2 linguri de ulei de masline

 1 cana de ceapa tocata

 12 catei de usturoi, zdrobiti

 2 ingurite de chimion macinat

 2 lingurite de coriandru macinat

 2 lingurite de boia de ardei afumata (smoked paprika)

 3.6 kg rosii  prunisoare (roma) bine coapte – cca 40 bucati – curatate de coaja si tocate grosier (vezi sfaturi)

 ¼ cana de miere de albine

 2 linguri de otet din cidru de mere

 2 lingurite de sare

 1 lingurita de piper negru

 1 cana de frunze proaspete de coriandru

 5 linguri de suc de lamaie

.

Instructiuni

1. Se incinge broierul cuptorului. Se tapeteaza o tava de cu folie de aluminiu. Se aseaza fasiile de ardei in tava cu partea taiata in jos. Se plaseaza tava la 10-12 cm de broiler si se coace timp de 10 inute, sau pana cand coaja ardeilor incepe sa se carbonizeze iar ardeii au devenit foarte moi. Se impacheteaza ardeii in folia de aluminiu din tava si se lasa sa se raceasca timp de 15-20 minute, sau pana cand pot fi tinuti in mana. Se curata ardeii de coaja si se toaca.

2. Se incinge uleiul intr-o cratita mare (6 – 8 litri), ne-aderenta (din otel inox sau emailata). Se adauga ceapa. Se gateste amestecand din cand in cand timp de 5 minute, sau pana ceapa s-a inmuiat. Se adauga usturoiul, chimionul, coriandrul si páprica.

 3. Se adauga rosiile, mierea, otetul sarea si piperul. Se gateste la foc moderat, pana cand da in clocot, amestecand continuu sa nu se prinda de fundul oalei. Se sfarama rosiile cu un pasator pentru piure. Se reduce focul si se fierbe in clocot mic timp de 20 minute, amestecand din cand in cand.

4. Se incorporeaza ardeii copti. Se continua fierberea timp de inca 20 minute, sau pana cand sosul a atins consistenta dorita, amestecand din cand in cand. Se ia de pe foc si se incorporeaza frunzele de coriandru.

5. Se sterilizaza in cuptor 5 borcane cu capac (cca ½ litri fiecare). Se pune in fiecare borcan cate 1 lingura de suc de lamiae. Se transfera sosul din oala in borcane, ajand grija sa se lase un spatiu de cca 1 cm pana la marginea borcanului. Se sterge gura burcanelor si se inchid etans cu capace.

6. Se pun borcanele inchise intr-o cratita mare plina cu apa, asezate pe un pe un prosop ipaturit in doua. Se umple oala cu apa cay sa ajunga la cca ¾ din inaltimea borcanelor. Se aseaza deasupra un alt prosop impaturit in doua si se fierb pe aragaz, in clocote mici, timp de 35 minute (de cand apa incepe sa fiarba). Se opreste focul, se acopera cu un capac dupa care se “infofoleste in cateva prosoape de bucatarie ca sa asigure o racire cat mai lenta. Se scot porcanele din oala si se verifica etanseitatea.

 

Sfaturi

 

1: Eu am copt ardeii in cuptor, dar se pot coace pe plita sau pe jar, pentru un gust mai profund. Pentru economie de timp, pot fi folositi chiar si ardeii copti conservati, regland corespunzator cantitatea de otet din reteta.

2: Pentru a decoji rosiile, acestea se cresteaza in cruce pe parted opusa coditei si se oparesc in apa clocotite timp de 30 - 60 de scunde. Se transfera cu o lingura cu gauri intr-un vas cu apa cat mai rece. Pielita se va indeparta apoi extrem de usor.

3: Serviti sosul cu spaghete vegatale si piept de pui la gratar peste care se adauga un toping de branza cotijas au feta sfaramata, fasole neagra si frunze proaspete de coriandru.

No comments:

Post a Comment