Friday 15 July 2022

SCOICI CU SOIA NEAGARA FERMENTATA SI DOUA SORTIMENTE DE TAITEI

 Soia neagra fermentata este un ingredient popular in bucataria chinezeasca. Este obtinuta din soia uscata si fernentata cu sare si diferite condimente precum ardeiul iute, vin si eventual ghimbir.

Se gaseste si in Romania, online, la https://asiasupermarket.ro/


Preparare: 30 minutes / Timp total: 30 minute / Portii: 4 (doua cani pe portie)

Nutritie

PE PORTIE: 394 kcal, 21.5 g proteine, 10 g grasimi (2 g grasimi saturate), 50 g carbohidrati, 6 g fibre, 809 mg sodiu

Ingrediente

 3 linguri de amidon de porumb

 3 linguri de apa

 2 linguri sos Tamari (sos de soia japonez)

 2 linguri de ulei de susan

 1 lingurita de zahar

 2 linguri de ulei de arahide

 6 cani de taitei din vegetali din dovlecei (taiati cu un spiralizator)

 400 de grame de taitei pentr steer-fry

 2 cepe verzi, taiate pe diagonala in bucati de 2.5 cm

 1 ardei iute, feliat

 2 linguri de usturoi zdrobit

 2 linguri de ghimbir ras fin

 1½ lingura de soia neagra fermentata (sau pasta de soia neagra fermentata)

 2 ¼ kg de scoici amande (sau alte scoici mici), spalate bine.

 3 linguri de vin de orez pentru gatit Shao Hsing (sau cherry wine sec)

 Frunze proaspete de coriandru pentru servire (optional)

Instructiuni

1. Se combina intr-un castronel amidonul cu apa si se amesteca pana se obtine o pasta. Se adauga sosul tamari, uleiul de susan si zaharul. Se pune deoparte, linga masina de gatit.

2. Se incinge intr-un wok mare (cca 40 cm diametru), la foc mediu, o lingura de ulei de arahine. Se adauga ambele sortimente de taitei (cei vegetali, din dovlecel si cei pentru stir-fry); se gatesc timp de 2-3 minute,sau pana cand s-au inmuiat, amestecand cu grija sa nu se sfarame. Se transfera taiteii pe un platou.  

3. Se adauga in wok uleiul de arahide ramas impreuna cu ceapa verde, ardei iute, usturoi, ghimbir si soia neagra fermentata (poabe sau pasta). Se gateste timp de 30 de secunde, amestecand continuu, pana cand incepe sa se elibereze aromele. Se adauga scoicile,si vinul de orz. Se acopera, se reduce temperatura la minim si se gateste, amestecand din cand in cand, timp de 7 – 10 minute sau pana cand scoicile s-au deschis. (Scoicile care nu s-au deschis se arunca). Se scot scoicile cu o lingura cu gauri si se aseaza peste taitei.

4. Se amesteca mixtura de amidon si se adauga in wok. Se gateste, amestecand continuu,timp de 1-2 minute, sau  pana cand sosul s-a ingrosat. Se stropesc scoicile cu sos si se servesc ornate (optional) cu frunze proaspete de coriandru.


De unde cumparam

Cum ingredientele din aceasta retea sunt specifice bucatariei cantoneze, ma gandesc ca este putin probabil sa le avem prin camara. Asha ca m-am gandit ca ar fi util sa dau cateva adrese de unde le-am procurat eu.

Scoici amande - le-am gasit la Selgros, la raionul de pescarie.
 
Sos Tamari - on line, de la emag:

Celelalte chinezarii (soia neagra fermentata, vin de orez pentru gatit ShaoHsing, ulei de susan, ulei de arahide,) - online

No comments:

Post a Comment