Friday, 1 July 2022

SALATA DE ROSII SI VINETE COAPTE CU DRESSING DE LAMAIE CARAMELIZATA

 Vara vine la pachet cu salate din legume si fructe proaspete, de sezon. Prima zi a lui Cuptor m-a intampinat si cu primele rosii si vinete coapte in gradina din jurul casei, din care am incropit o salata in care vanata este regina iar vinegreta cu suc de lamaie caramelzata da un plus de profunzime.


Preparare: 25 minutes / Timp total: 50 minute / Portii: 6

 

Nutritie

PE PORTIE: 195 kcal, 3 g proteine, 16 g grasimi (2 g grasimi saturate), 12 g carbohidrati, 4 g fibre, 361 mg sodiu

Ingrediente

 1 vanata mare (sau dou de marime medie) – cca 700 g in total, taiate in jumatati longitudinal

 5 linguri de ulei de masline extravirgin

 ½ lingurita sare de mare

 ¼ cana de seminte de pin

 1 lingurita de zahar brun

 1 lamaie, taiata in jumatati

 2 linguri de sos fe soya Tamari sau Shoiu

 ½ lingurita de piper macinat

 700 g de rosii coapte, taiate in cuburi mari, (12/12 mm)

 2 lingurite de frunze de menta, rupte cu mana.

 ½ ardei iute serrano, taiat in cubulate fine (2/2 mm)

Instructiuni

1. Se incinge cuptorul la 175°C.

2. Se ung  suprafetele taiate ale cu 2 liguri de ulei de masline. Se presara cu sare. Se aseaza pe o tava de copt, cu suprafata taiata in jos si se dau la cuptor pentru 30-35 minute, sau pana cand s-au inmuiat. S lasa sa se raceasca timp de 10 minute.

3. Intre timp se prajesc uscat semimntele de pin intr-o tigaie antiaderenta, la foc mediu, timp de 3 minute, sau pana incep sa se rumeneasca si sa-si dezvolte aromele. Se transfera intr-un castonas.

4. Se presara suprafetele taiate ala lamailor cu zahar brun. Se incinge o tigaie la foc mediu, si se aseaza jumatatile de lamie cu zahar, cu fata in jos in tigaia incinsa. Se gatesc cca 4 minute, sau pana cind zaharul s-a caramelizat. Se las lamaile sa se raceasca pe un fund de lemn. Se rade cu o spatula sucul caramelizat din tigaie si se pune intr-un bol mare.

5. Cand jumatatile de lamiae s-au racit suficient ca sa fie manipulate, se storc peste resturile de caramel din bol. Se adauga cele 3 linguri de ulei ramase, ¼ de linurita de sare, sosul de soia si piper. Se amesteca toate ingredientel.

6. Se taie vinetele in cuburi mari (12/12 mm) si se adauga peste dressing. Se adauga rosiile, frunzele de menta, ardeiul iute si semintele de pin.

7. Se serveste cu felii de paine prajita.


No comments:

Post a Comment