Vara vine la pachet cu salate din legume si fructe proaspete, de sezon. Prima zi a lui Cuptor m-a intampinat si cu primele rosii si vinete coapte in gradina din jurul casei, din care am incropit o salata in care vanata este regina iar vinegreta cu suc de lamaie caramelzata da un plus de profunzime.
Preparare: 25 minutes / Timp total:
50 minute / Portii: 6
Nutritie
PE PORTIE: 195 kcal, 3 g proteine, 16 g grasimi (2 g grasimi
saturate), 12 g carbohidrati, 4 g fibre, 361 mg sodiu
Ingrediente
1 vanata mare (sau dou de marime
medie) – cca 700 g in total, taiate in jumatati longitudinal
5 linguri de ulei de masline
extravirgin
½ lingurita sare de mare
¼ cana de seminte de pin
1 lingurita de zahar brun
1 lamaie, taiata in jumatati
2 linguri de sos fe soya Tamari sau Shoiu
½ lingurita de piper macinat
700 g de rosii coapte, taiate in cuburi mari, (12/12 mm)
2 lingurite de frunze de menta, rupte cu mana.
½ ardei iute serrano, taiat in cubulate fine (2/2 mm)
Instructiuni
1. Se incinge cuptorul la 175°C.
2. Se ung suprafetele taiate ale cu 2 liguri de ulei de
masline. Se presara cu sare. Se aseaza pe o tava de copt, cu suprafata taiata
in jos si se dau la cuptor pentru 30-35 minute, sau pana cand s-au inmuiat. S
lasa sa se raceasca timp de 10 minute.
3. Intre timp se prajesc uscat
semimntele de pin intr-o tigaie antiaderenta, la foc mediu, timp de 3 minute,
sau pana incep sa se rumeneasca si sa-si dezvolte aromele. Se transfera intr-un
castonas.
4. Se presara suprafetele taiate ala lamailor cu zahar brun.
Se incinge o tigaie la foc mediu, si
se aseaza jumatatile de lamie cu zahar, cu fata in jos in tigaia incinsa. Se gatesc cca 4 minute, sau pana
cind zaharul s-a caramelizat. Se las lamaile sa se raceasca pe un fund
de lemn. Se rade cu o spatula sucul caramelizat
din tigaie si se pune intr-un bol mare.
5. Cand jumatatile de lamiae s-au racit suficient ca sa fie manipulate, se
storc peste resturile de caramel din bol. Se adauga cele 3 linguri de
ulei ramase, ¼ de linurita de sare, sosul de soia si piper. Se amesteca toate ingredientel.
6. Se taie vinetele in cuburi mari (12/12 mm) si se adauga peste dressing. Se
adauga rosiile, frunzele de menta, ardeiul iute si semintele de pin.
7. Se serveste cu felii de paine prajita.
No comments:
Post a Comment