Friday 8 July 2022

BUDINCA ITALIANA DE FRUCTE DE PADURE

 Aroma delicata a fructelor de padure si briosa insiropata sunt legate impreuna cu mascarpone cremos.


Preparare: 10 minutes / Timp pentru gatit: 1 hr 20 minute + racier pest noapte / Portii: 6

Ingrediente

 80 g zmeura

 220 g afine

 150 g mure

 80 g zahar fin (margaritar fin)

 1 lingura de pasta de vanilie

 125 g capsuni, curatate de frunze si taiate grosolan in bucati mari.

 150 g mascarpone

 cca 2 linguri de vin marsala

 Suc de lamiae, dupa gust

 5-6 briose mai vechi, taiate in felii de 7-8 mm grosime

Instructiuni

1. Se pun zmeura, afinele și murele într-o cratiță de 1.5 – 2 litri, se adaugă zahărul și vanilia, apoi se fierbe la foc mic timp de 20 de minute, amestecand din cand in cand,  pana cand fructele s-au topit. Se ia de pe foc si se lasa as se raceasca timp de o ora, astfel incat siropul sa se separe de pulpa fructelor.

2. Intre timp se pregareste forma pentru budinca. Se tapeteaza cu film alimentar, astfel incat marginile sa iasa in afara formei si as fie suficient de mari pentru a acoperi mai tarziu suprafata preparatului.

3. Se amesteca intr-un castron crema mascarpone cu marsala. Se strecoara sucul lasat de fructele de padure intr-o farfurie adanca. Partea solida, ramasa in sita, se incorporeaza in crema de mascarpone. Se adauga capsunile se amesteca usor. Se gusta. Daca este prea acra, se adauga zahar iar daca este pre dulce se adauga suc de lamaie.

4. Se insiropeaza feliile de briosa cu sucul de fructe si se tapeteaza forma de budinca pe toata suprafata, presandu-le usor pe suprafata formei pentru as se forma un strat continuu de blat insiropat. Sucul ramas se strecoara si se pastreaza la rece pentru a fi folosit la servire.

5. Se toarna in interiorul “peretelui” de briose amestecul de mascarpne si frute, si se preseaza usor, astfel incat sa ramana cca 25 mm intre suprafata mixturii de mascarpone si pastea de sus a peretelui de briosa. Se aseaza desupra um strat de felii de briosa (nu este nevoie as fie insiropate) si se etanseaza cu marginea de sus a peretelui din briosa.

6. Se acopera cu marginile de film alimentar laste sa depaseasca marginea formei, astfel incat preparatul sa fie complet impacheat in film alimentar. Se aseaza deasupra un capac plat (se poate confectiona dintr-un cartón mai gros) peste care se aseaza o greutate de cca 300 g, sa tina preparatul presat. (Eu am folosit o punga cu apa) si se lasa in frigider peste noapte.

7. Se scoate din frigider, se indeparteaza greutatea si capacul si se scoate preparatul din forma cu ajutorul marginilor de la filmul alimentar. Se serveste rece, stropita cu sucul de fructe ramas dupa insiroparea feliilor de briosa.


No comments:

Post a Comment