Wednesday, 20 July 2016

Strata cu afumatura si carnati

Strata este un preparat american consumat de regula la micul dejun, similar cu quiche sau frittata, ce are in compozitie paine, oua si branza. Se mai pot adauga vegetale si carne. Asha cum sugereaza si numele, ingredientele se aseaza unul peste altul, astfel incat sa formeze straturi.

Exista si varianta propusa in reteta de fata in care ingredientele, in loc sa fie dispuse in straturi, sunt amestecate.

Reteta necesita cel putin 4 ore de odihna in frigider inainte de a fi data la cuptor.

Denumire originala : Ham and Sausage Strata






Bucatarie: SUA
Dificultate: medie
Cantitate: 12 portii
Timp de preparare: 21 min
Timp de gatit: 99 min
Durata totala: 6 ore

Ingrediente:
2 baghete a cate 230 g fiecare
2 linguri de unt nesarat
1 ceapa mare, tocata fin
3 tulpini de telina, curatate si taiate in bucati de cca 12 mm
1 ardei iute (jalapeño)
340 g de carnati de porc, neafumati
450 g de afumatura, (sunca, ciolan afumat, bacon…) taiata in bucati de cca 8 mm
1 (cca.110 g) carnat de porc afumat
1 lingura frunze de cimbru
1 lingura sare kosher
1/2  de lingurita piper negru proaspa rasnit
230 g branza Gruyère, taiata in cubulete de cca 8 mm
1/2 cana de parmezan, proaspat ras
2 oua mari, batute usor
4 cani de fond de pui
1 1/2 cana smantana 12% grasime


Echipament:
2 tavi de copt, pentru preparat crutonele de paine
1 vas din fonta emailata (duch oven)
1 cratita larga, in care se va lasa strata sa stea in frigider.
1 vas ceramic sau din sticla termorezistenta, in care se va coace strata.

Cum am preparat eu:
1.      Se incinge cuptorul la 190C. Se distribue bucatile de paine pe doua tavi de copt, si se aseaza in cuptorul incins, una in treimea de sus, iar cealalta in treimea de jos a cuptorului. Se gatesc cca. 5 minute. Se rotesc tavile in cuptor cu partea din fata in spate, si tava de sus se muta jos iar cea te jos se muta sus, si se gatesc inca 5 minute, pana cand bucatile de paine devin aurii si crocante. Se scot crutoanele de paine din cuptor si se pun deoparte.
2.      Se incinge uleiul intr-un vas din fonta emailata, se adauga untul si se amesteca incet pana cand untul se topeste. Se adauga ceapa, telina si ardeiul iute si se gatesc amestecand continuu, cca 6 minute, pana se inmoaie. Se adauga carnatii neafumati si se gatesc cca 8 minute, pana cand culoarea roz a disparut. Se adauga si se amesteca afumatura, carnatii afumati, cimbrul, sarea si piperul. Se transfera intr-un vas mai mare si se lasa sa se raceasca.
3.      Se adauga branza Gruyère, parmezanul si bucatile de paine. Intr-un ald vas se bat ouale, se adauga fondul de pui si smantana si se amesteca pana se omogenizeaza. Se rastoarna  mixtura de oua peste amestecul de carne si paine. Se preseaza astfel incat lichidul sa se distribue uniform, se acopera cu folie de plastic si se pune in frigider pentru minim 4 ore (cel mai bine peste noapte). Pentru a se uniformiza cat mai bine si sa nu balteasca in lichid, este indicat ca pe durata pastrarii in frigider, compozitia sa ramana presata. Cel mai bine este ca peste folia de plastic se aseaza orizontal, intr-un singur strat, cateva paghete de 1 kg de zahar.
4.      Se incinge cuptorul la 170°C. Se unce cu unt o forma ceramica sau din sticla termorezistenta. Se scoate compozitie de strata din frigider si se transfera strata in vasul ceramic si se niveleaza. Se acopera vasul ceramic cu folie de aluminiu unsa cu unt. Se gateste in centrul cuptorului pentru 30 minute, sau pana cand se fixeaza. Se inlatura folia de aluminiu si se gateste in continuare cca 45 minute, pana cand se rumeneste. Se lasa sa se odihneasca cca 15 minute inainte de a fi servita.

Odata ce este gatita, Strata poate sa stea la temperatura camerei cca. 4 ore. Daca este nevoie, poate fi reincalzita.

NOTE:

Unitati de masura:

-          1 cana = 237 ml
-          1 lingura = 15 ml
-          1 lingurita = 5 ml


 jalapeno pepper  :    Este un ardei iute cu o lungime de cca 5-10 cm. Poate fi verde (in general spre sfarsitul verii) sau rosu (toamna tarziu). Exista si variant conservata, dar care nu ofera aceeasi calitate ca si cei proaspeti. Inlocuitori:  cuaresmeno (similar) OR Fresno chile OR guero chile OR malagueta (ceva mai iuti) OR serrano pepper OR yellow wax chile pepper OR fresh cayenne pepper


Italian sausage :   Sunt carnati de porc, folositi de multe ori ca adaos in sosurile pentru paste. Se prroduc in variantele picanti, medii sau dulci, in functie de cantitatea de ardei iute adaugata in compozitie, si sunt aromatizati cu usturoi si seminte de fenicul.


Eu i-am asimilat cu Carnati de gratar kg Gusturi romanesti de la Mega Image, pe care i-am gasit online la eMag la pretul de 14.89 lei/kg.

 

http://www.emag.ro/supermarket/carnati-de-gratar-kg-gusturi-romanesti-03742/pd/DT3GP3BBM/

 

Sare Kosher – Este o sare de mare nerafinata, de granulatie mare, folosita in bucataria evreiasaca. Bucatarii profesionisti spun ca o apreciaza pentru aroma moderata si pentru structura ei care o face sa adere mai usor la suprafata preparatelor – la un peste in crusta, sau pentru a glazura un pahar de marguerita. Am gasit-o online la magazinul de mirodenii la pretul de 35.07 lei pentru 100g.



Gruyère  Pronuntie:  grew-YARE   Notes:  Este o branza originara in vestul Elvetiei, produsa din lapte crud, cu o meltenabilitate foarte buna, folosita in special pentru fondue, sufleuri, gratin si sandwichiuri firbinti. Se poate gasi sub diferite denumiri, cum ar fi Swiss Gruyère, Beaufort, and Comté.  Substituenti:   Emmentaler OR Jarlsberg OR Appenzell OR raclette OR Swiss cheese.

Am gasit branza Gruyere de France, pached te 200 g la eMag, la pretul de 16.98 RON http://www.emag.ro/supermarket/branza-gruyere-de-france-200g-entremont-93783/pd/D8H8QBBBM/

Sau la Fusion Technique versiunea Elvetiana, la pretul de 150 RON pe kg (la pachete de cca. pentru 2.5 kg).

No comments:

Post a Comment