Friday 15 July 2016

Gogosi din aluat dospit, cu vanilie.

O varianta clasică, prăjită în baie-de-ulei şi servită pudrată cu zahăr, de obicei alături de o cafea cu lapte.

Denumire originala : Vanilla Raised Doughnuts
Reteta originala :  http://www.foodandwine.com/recipes/vanilla-raised-doughnuts



Bucatarie: SUA
Dificultate: medie
Cantitate: cca 16 gogosi
Timp de preparare: 30 min
Timp de gatit: 30 min
Durata totala: 4 ore

Ingrediente:
1 cana (237 ml) de lapte degresat (0.1% grasime)
1 ½  baton de vanile, despicat, semintele din interior razuite
½ de cana (100 g) plus 1 lingura de zahar
28 g de drojdie uscata activa
¼ de cana (60g) margarina
3 galbenusul de la 3 oua mari
2 lingurite de sare de bucatarie
½ de linguruta de praf de copt
½ de linngurita de nucsoara macinata
500 grame de faina, cernuta
apa clocotita
ulei vegetal, pentru prajit

Echipament:
1 craticioara pentru fiert laptele cu vanila
termometru de bucatarie
mixer cu bol, cu carligul pentru aluat montat.
planseta pentru aluat
3 tavi de copt
tava cu pereti inalti sau o cratita mare
hartie de copt
forma pentru taiat gogosi (70 mm diametru) sau forme rotunde pentru biscuiti 70mm + 30 mm diametru.
Gratar metalic
Prosoape de hartie
Cratita mare pentru prajit
Mini tocator pentru prepararea zaharului aromatizat

 Cum am preparat eu:
1.      Se incalzeste laptele intr-o craticioara, impleuna cu semintele de vanilie si o lingura de zahar, la foc mediu, pana cand atinge temperatura de 40.5C (masurata cu un termometru de bucatarie). Se transfera laptele in bolul unui mixer electric la care este atasat carligul pentru aluat. Se adauga drojdia si se lasa sa se hidrateze cca 5 minute, pana cand la suprafata lichidului s-a format un strat de spuma. Se adauga margarina, galbenusurile de ou si restul de zahar si se amesteca la viteza medie pana cand margarina este incorporata. Se adauga sarea, praful de copt si nucsoara. Se reduce viteza si se adauga faina treptat, cate o cana, pana cant aluatul devine ferm, dar inca lipicios (consistenta se regleaza din cantitatea de faina).

2.      Se transfere aluatul pe o planseta de lucru presarata cu faina si se framanta manual; se modeleaza sub forma unui disc si se transfera pe o tava de copt, tapetata cu faina. Se aseaza tava de copt in centrul cuptorului (cuptorul nu este aprins!!!). Se aseaza la baza cuptorului o cratita mare, sau o tava cu peretii inalti si se unple cu apa clocotita. Se inchide usa de la cuptor si se lasa aluatul la dospit circa o ora, pana cand isi dubleaza volumul.

3.      Se tapeteaza doua tavi de copt cu hartie de copt si se presara cu faina. Se scoate aluatul din cuptor si se aseaza pe planseta de lucru. Se intinde intr-o foaie rotunda cu diametrul de circa 30 cm si grosimea de circa 12 mm. Se decupeaza gogosile cu o forma de gogosi de 70 mm (diametru exterior) sau cu doua forme rotunde pentru biscuiti, una de 70 mm pentru conturul exterior, iar cealalta de 30 mm pentru gaura). Se transfera gogosile si “gaurile” pe tavile de copt tapetate cu faina si se reintroduc in cuptor. Se reumple tava cu pereti inalti apa clocotita, se inchide usa cuptorului si se lasa la dospit pentru inca cca. 45 min, pana cand volumul s-a dublat.

4.      Se aseaza un gratar metalic pe planseta de lucru si se acopera cu prosoape de hartie. Se toarna uleiul pentru prajit intr-o cratita larga, intr-un strat de cca 5 cm si se incinge la o temperatura de 185 C. Se adauga 3 sau 4 gogosi odata, se controleaza flacara astfel incat temperatura sa se mentina in limitele 177C - 182C. Se prajesc gogosile pana cand capata o culoare auriu inchis, cate 1 minut pe fiecare parte. “Gaurile” se prajesc in serii de cate 12. Se scot gogosile cu o strecuratoare si se transfera pe gratarul acoperit cu prosoape de hartie pentru a se scurge de grasime.

5.      Se presara gogosile cu zahar aromatizat.

Zahar cu merisoare: durata de preparare 5 min. Se combina intr-un mini tocator ¼ de cana de merisoare deshidratate cu 1/2 de cana de zahar. Se amestca pana cand zaharul se coloreaza in roz iar merisoarele sun complet tocate. Se adauga inca o jumatate de cana ce zahar si se amesteca pana se omogenuzeaza.

Zahar mentolat: durata de preparare 2 ore. Se combina in mini tocator ½ de cana de frunze de menta proaspete cu ½ cana de zahar pana cand zaherul se coloreaza in vere aprins. Se adauca inca ½ de cana de zahar si se amesteca pana se omogenizeaza. Se intinde zaharul pe un platou intins si se lasa sa se usuce la temperatura camerei cca 2 ore, amestecandu-l din cand in cand. Se transfera zaharul in cuva mini tocatorului si se amesteca de 2-3 ori inainte de folosire.

Zahar vanilat: durata de preparare 5 min. Se combina intr-un mini tocator 1 cana de zahar cu semintele razuite dintr-o jumatate de pastaie de vanilie, pana cand semintele de vanilie sunt distribuite uniform.

No comments:

Post a Comment