O varianta clasică, prăjită în baie-de-ulei şi
servită pudrată cu zahăr, de obicei alături de o cafea cu lapte.
Denumire
originala : Vanilla Raised Doughnuts
Reteta
originala : http://www.foodandwine.com/recipes/vanilla-raised-doughnuts
Bucatarie: SUA
Dificultate: medie
Cantitate: cca 16 gogosi
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: medie
Cantitate: cca 16 gogosi
Timp de preparare: 30 min
Timp de gatit: 30 min
Durata totala: 4 ore
Durata totala: 4 ore
Ingrediente:
1 cana (237 ml) de lapte degresat (0.1% grasime)
1 ½ baton de vanile, despicat, semintele din interior razuite
1 cana (237 ml) de lapte degresat (0.1% grasime)
1 ½ baton de vanile, despicat, semintele din interior razuite
½ de cana (100
g) plus 1 lingura de zahar
28 g de drojdie
uscata activa
¼ de cana (60g)
margarina
3 galbenusul de
la 3 oua mari
2 lingurite de
sare de bucatarie
½ de linguruta
de praf de copt
½ de linngurita
de nucsoara macinata
500 grame de
faina, cernuta
apa clocotita
ulei vegetal,
pentru prajit
Echipament:
1 craticioara pentru fiert laptele cu vanila
1 craticioara pentru fiert laptele cu vanila
termometru de
bucatarie
mixer cu bol, cu
carligul pentru aluat montat.
planseta pentru
aluat
3 tavi de copt
tava cu pereti
inalti sau o cratita mare
hartie de copt
forma pentru
taiat gogosi (70 mm diametru) sau forme rotunde pentru biscuiti 70mm + 30 mm
diametru.
Gratar metalic
Prosoape de
hartie
Cratita mare
pentru prajit
Mini tocator
pentru prepararea zaharului aromatizat
Cum am preparat
eu:
1.
Se incalzeste laptele intr-o craticioara, impleuna cu semintele de vanilie si
o lingura de zahar, la foc mediu, pana cand atinge
temperatura de 40.5⁰C (masurata cu
un termometru de bucatarie). Se transfera laptele in bolul unui mixer electric la
care este atasat carligul pentru aluat. Se adauga drojdia si se lasa sa se hidrateze
cca 5 minute, pana cand la suprafata lichidului s-a format un strat de spuma.
Se adauga margarina, galbenusurile de ou si restul de zahar si se amesteca la
viteza medie pana cand margarina este incorporata. Se adauga sarea, praful de
copt si nucsoara. Se reduce viteza si se adauga faina treptat, cate o cana,
pana cant aluatul devine ferm, dar inca lipicios (consistenta se regleaza din
cantitatea de faina).
2.
Se transfere aluatul pe o planseta de lucru presarata cu
faina si se framanta manual; se modeleaza sub forma unui disc si se transfera
pe o tava de copt, tapetata cu faina. Se aseaza tava de copt in centrul
cuptorului (cuptorul nu este aprins!!!). Se aseaza la baza cuptorului o cratita
mare, sau o tava cu peretii inalti si se unple cu apa clocotita. Se inchide usa
de la cuptor si se lasa aluatul la dospit circa o ora, pana cand isi dubleaza
volumul.
3.
Se tapeteaza doua tavi de copt cu hartie de copt si se
presara cu faina. Se scoate aluatul din cuptor si se aseaza pe planseta de
lucru. Se intinde intr-o foaie rotunda cu diametrul de circa 30 cm si grosimea
de circa 12 mm. Se decupeaza gogosile cu o forma de gogosi de 70 mm (diametru
exterior) sau cu doua forme rotunde pentru biscuiti, una de 70 mm pentru
conturul exterior, iar cealalta de 30 mm pentru gaura). Se transfera gogosile si
“gaurile” pe tavile de copt tapetate cu faina si se reintroduc in cuptor. Se
reumple tava cu pereti inalti apa clocotita, se inchide usa cuptorului si se
lasa la dospit pentru inca cca. 45 min, pana cand volumul s-a dublat.
4.
Se aseaza un gratar metalic pe planseta de lucru si se
acopera cu prosoape de hartie. Se toarna uleiul pentru prajit intr-o cratita
larga, intr-un strat de cca 5 cm si se incinge la o temperatura de 185 ⁰C. Se adauga 3 sau 4 gogosi odata, se controleaza flacara astfel incat
temperatura sa se mentina in limitele 177⁰C - 182⁰C. Se prajesc
gogosile pana cand capata o culoare auriu inchis, cate 1 minut pe fiecare parte.
“Gaurile” se prajesc in serii de cate 12. Se scot gogosile cu o strecuratoare
si se transfera pe gratarul acoperit cu prosoape de hartie pentru a se scurge
de grasime.
5.
Se presara gogosile cu zahar aromatizat.
Zahar cu
merisoare: durata de preparare 5 min. Se combina intr-un mini tocator ¼ de cana de
merisoare deshidratate cu 1/2 de cana de zahar. Se amestca pana cand zaharul se
coloreaza in roz iar merisoarele sun complet tocate. Se adauga inca o jumatate
de cana ce zahar si se amesteca pana se omogenuzeaza.
Zahar mentolat:
durata de preparare 2 ore. Se combina in mini tocator ½ de cana de frunze de menta
proaspete cu ½ cana de zahar pana cand zaherul se coloreaza in vere aprins. Se
adauca inca ½ de cana de zahar si se amesteca pana se omogenizeaza. Se intinde
zaharul pe un platou intins si se lasa sa se usuce la temperatura camerei cca 2
ore, amestecandu-l din cand in cand. Se transfera zaharul in cuva mini
tocatorului si se amesteca de 2-3 ori inainte de folosire.
Zahar vanilat:
durata de preparare 5 min. Se combina intr-un mini tocator 1 cana de zahar cu
semintele razuite dintr-o jumatate de pastaie de vanilie, pana cand semintele
de vanilie sunt distribuite uniform.
No comments:
Post a Comment