Nu este chiar Comté
Polenta servita la renumitul restaurant Frantuzesc din Strada Duane (New York),
dar se potriveste de minune pentru un mic dejun acasa, alaturi de cei dragi.
Denumire
originala : Poached Eggs with Sunchokes and Comté Polenta
Bucatarie: SUA / Franceza
Dificultate: medie
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: medie
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 min
Timp de gatit: 30 min
Durata totala: 45 min
Durata totala: 45 min
Ingrediente:
230 g tuberculi de topinambur, spalat foarte bine cu peria sub jet de apa, necuratat de coaja, feliat foarte subtire
3 linguri de unt nesarat
230 g tuberculi de topinambur, spalat foarte bine cu peria sub jet de apa, necuratat de coaja, feliat foarte subtire
3 linguri de unt nesarat
1 cana (240 ml)
lapte integral (3.25% grasime)
½ cana malai
instant
1 ½ cana (170
g) branza Comté, rasa, plus extra pentru servit
4 oua mari
Crengute de
hasmatuchi si sare cu trufe, pentru servut
NOTE:
Topinamburul (Helianthus tuberosus)
este o planta erbacee perena din familia
Asteraceae, cultivata ca leguma pentru tuberculii sai bogati in inulina.
Mai este cunoscut si sub denumirile: napul de
pamant, mar de pamant, cartofi porcesti, napi porcesti, picioci, trufe, pere
iernatice. Un articol
interesant aici http://sanatate.bzi.ro/topinamburul-arma-impotriva-obezitatii-si-a-diabetului-vezi-9-motive-pentru-a-manca-mai-des-tuberculi-de-topinambur-55753
Comte =
Comté = Gruyère du Comté = Comte Gruyere Pronuntie: kohm-TAY Notes: Este o branza din lapte de vaca produsa in
Franta inca de pe vremea lui Charlemagne (Carol cel Mare, 742 – 814).
Are un gust dulceag, cu o aroma de nuci. Are o
meltenabilitate buna. Substituenti: Gruyère OR Fontina
OR Beaufort OR Emmentaler.
Branza
Comte se gaseste la eMag la pretul de 18.33 RON / 200g (http://www.emag.ro/supermarket/branza-comte-200g-entremont-93781/pd/DKP8QBBBM/)
Hasmatuchi=chervil
= French parsley Pronuntie: CHUR-vil Notes: Este o planta aromata de culoare verde
pal, cu un gust subtil de patrunjel si anason. Se foloseste proaspat. In
stare uscata pierde mult din aroma. Substituenti: smirna OR patrunjel + tarhon OR Frunze de fenicul + patrunjel OR fines herbes (Amestec de ierburi
aromate francez, care contine de regula hasmatuchi, patrunjel, chives si
tarhon.) OR patrunjel
+ marar OR tarhon (Ca si hasmatuchiul, tarhonul este un bun aromatizant pentru
otet.) OR chives (in special cu oua) OR marar (deasemeni bun pentru aromatizat
otetul)
Sare cu trufe
Notes: Este un condiment perfect pentru
asezonarea pastelor (se adauga in apa in care fierb acestea) si pentru carnea
la gratar. Asezoneaza cu un plus de caracter omlete, risotto, carne de pasare
si carne alba. Presarati cateva graunte de sare peste o salata de rata,
ciuoerci sau pui Alfredo. Delicios peste cartofi de casa sau piure de telina.
Se poate comanda online de pe diferite siteuri la preturi variind in jurul
sumei de 60 de lei /100 g (http://www.delicecorner.ro/trufe/specialitati-din-trufe/sare-trufe)
Echipament:
1 tigaie (sau cratita) de marime medie, adanca, cu capac
1 tigaie (sau cratita) de marime medie, adanca, cu capac
1 castron
1 ceaun pentru mamaliga.
4 cescute de cafea in care se sparg
ouale inainte de a le rasturna inapa clocotita.
1 spumiera
1 farfurie intinsa
pentru scos ouale dup ace s-au facut
Prosoape de
hartie
Cum am preparat eu:
1.
Se combina intr-o tigaie de marime medie, mai adanca si
prevazuta cu capac feliutele de tapinambur cu 1 lingura de unt si se amesteca
la foc moderat pana cand untul s-a topit. Se adauga ½ de cana de apa, se
asezoneaza cu sare si piper si se aduce la stadiul de fierber. Se acopera cu
capacul, si se gateste la foc moderat cca 8 – 10 minute, pana cand lichidul s-a
evaportat si tapinamburul s-a inmuiat si a capatat o culoare maro deschis. Se
transfera feliile de tapinambur intr-un castron. Se sterge tigaia cu servete de
hartie. Se umple tigaia cu apa si se aduce la fierbere.
2.
Se pune 1 cana de lapte intr-un ceaun, se sareaza si se
aduce la fierbere. Se adauga malaiul si se gateste la foc moderat, amestecand
continuu, cca 5 minute, pana cand s-a legat. Se adauga 1 ½ cana de branza rasa
si cele 2 linguri de unt ramase si se amesteca pana se obtine un amestec
cremos; daca mamaliga este prea vartoasa, se pot adauga cateva linguri de apa.
3.
Se sparg oule in cescute de cafea. Se regleaza flacara la
tigaia cu apa clocotita cat apa sa bolboroseasca incet (simmer) si se torna cu
grija ouale, unul cate unul. Se regleaza flacara pana cand apa se linisteste si
se gatesc ouale cca 4 minute, pana cand albusul s-a coagulat complet, iar
galbenusul s-a fixat. Se transfera ouale cu o spumiera pe o farfurie tapetata
cu prosoape de hartie.
4.
Se distribuie mamaliguta in 4 farfurii adanci. Se aseaza
deaupra ochiurile romanesti, scurse de apa. Se presara cu hasmatuchi, branza
rasa si sare cu trufe si se servesc calde.
Se
imprieteneste bine si repede cu prospetimea unui Beaujolais.
No comments:
Post a Comment