Saturday, 16 July 2016

Ochiuri romanesti cu topinambur si mamaliguta.


Nu este chiar Comté Polenta servita la renumitul restaurant Frantuzesc din Strada Duane (New York), dar se potriveste de minune pentru un mic dejun acasa, alaturi de cei dragi.

Denumire originala : Poached Eggs with Sunchokes and Comté Polenta




Bucatarie: SUA / Franceza
Dificultate: medie
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 min
Timp de gatit: 30 min
Durata totala: 45 min

Ingrediente:
230 g tuberculi de topinambur, spalat foarte bine cu peria sub jet de apa, necuratat de coaja, feliat foarte subtire
3 linguri de unt nesarat
1 cana (240 ml) lapte integral (3.25% grasime)
½ cana malai instant
1 ½ cana (170 g) branza Comté, rasa, plus extra pentru servit
4 oua mari
Crengute de hasmatuchi si sare cu trufe, pentru servut

NOTE:

Topinamburul (Helianthus tuberosus) este o planta erbacee perena din familia Asteraceae, cultivata ca leguma pentru tuberculii sai bogati in inulina. Mai este cunoscut si sub denumirile: napul de pamant, mar de pamant, cartofi porcesti, napi porcesti, picioci, trufe, pere iernatice. Un articol interesant aici http://sanatate.bzi.ro/topinamburul-arma-impotriva-obezitatii-si-a-diabetului-vezi-9-motive-pentru-a-manca-mai-des-tuberculi-de-topinambur-55753

Comte = Comté = Gruyère du Comté = Comte Gruyere  Pronuntie:  kohm-TAY  Notes:  Este o branza din lapte de vaca produsa in Franta inca de pe vremea lui Charlemagne (Carol cel Mare, 742 – 814).  Are un gust dulceag, cu o aroma de nuci. Are o meltenabilitate buna.  Substituenti:   Gruyère OR Fontina OR Beaufort OR Emmentaler.
Branza Comte se gaseste la eMag la pretul de 18.33 RON / 200g (http://www.emag.ro/supermarket/branza-comte-200g-entremont-93781/pd/DKP8QBBBM/)


Hasmatuchi=chervil = French parsley   Pronuntie:  CHUR-vil  Notes:   Este o planta aromata de culoare verde pal, cu un gust subtil de patrunjel si anason.  Se foloseste proaspat. In stare uscata pierde mult din aroma.  Substituenti:  smirna OR patrunjel + tarhon OR Frunze de fenicul  + patrunjel OR fines herbes (Amestec de ierburi aromate francez, care contine de regula hasmatuchi, patrunjel, chives si tarhon.) OR patrunjel + marar OR tarhon (Ca si hasmatuchiul, tarhonul este un bun aromatizant pentru otet.) OR chives (in special cu oua) OR marar (deasemeni bun pentru aromatizat otetul)



Sare cu trufe    Notes:   Este un condiment perfect pentru asezonarea pastelor (se adauga in apa in care fierb acestea) si pentru carnea la gratar. Asezoneaza cu un plus de caracter omlete, risotto, carne de pasare si carne alba. Presarati cateva graunte de sare peste o salata de rata, ciuoerci sau pui Alfredo. Delicios peste cartofi de casa sau piure de telina. Se poate comanda online de pe diferite siteuri la preturi variind in jurul sumei de 60 de lei /100 g  (http://www.delicecorner.ro/trufe/specialitati-din-trufe/sare-trufe)

Echipament:
1 tigaie (sau cratita) de marime medie, adanca, cu capac
1 castron
1 ceaun pentru mamaliga.
4 cescute de cafea in care se sparg ouale inainte de a le rasturna inapa clocotita.
1 spumiera
1 farfurie intinsa pentru scos ouale dup ace s-au facut
Prosoape de hartie

Cum am preparat eu:
1.      Se combina intr-o tigaie de marime medie, mai adanca si prevazuta cu capac feliutele de tapinambur cu 1 lingura de unt si se amesteca la foc moderat pana cand untul s-a topit. Se adauga ½ de cana de apa, se asezoneaza cu sare si piper si se aduce la stadiul de fierber. Se acopera cu capacul, si se gateste la foc moderat cca 8 – 10 minute, pana cand lichidul s-a evaportat si tapinamburul s-a inmuiat si a capatat o culoare maro deschis. Se transfera feliile de tapinambur intr-un castron. Se sterge tigaia cu servete de hartie. Se umple tigaia cu apa si se aduce la fierbere.

2.      Se pune 1 cana de lapte intr-un ceaun, se sareaza si se aduce la fierbere. Se adauga malaiul si se gateste la foc moderat, amestecand continuu, cca 5 minute, pana cand s-a legat. Se adauga 1 ½ cana de branza rasa si cele 2 linguri de unt ramase si se amesteca pana se obtine un amestec cremos; daca mamaliga este prea vartoasa, se pot adauga cateva linguri de apa.

3.      Se sparg oule in cescute de cafea. Se regleaza flacara la tigaia cu apa clocotita cat apa sa bolboroseasca incet (simmer) si se torna cu grija ouale, unul cate unul. Se regleaza flacara pana cand apa se linisteste si se gatesc ouale cca 4 minute, pana cand albusul s-a coagulat complet, iar galbenusul s-a fixat. Se transfera ouale cu o spumiera pe o farfurie tapetata cu prosoape de hartie.

4.      Se distribuie mamaliguta in 4 farfurii adanci. Se aseaza deaupra ochiurile romanesti, scurse de apa. Se presara cu hasmatuchi, branza rasa si sare cu trufe si se servesc calde.

Se imprieteneste bine si repede cu prospetimea unui Beaujolais.

No comments:

Post a Comment