Tuesday, 19 July 2016

Sandwich cu frittata cu branza si ierburi aromate


Frittata, in limba italiana, inseamna “prajit”. Este un preparat din oua, oarecum similar cu omleta sau quichul frantuzesti, la care pot fi adaugate carne, branza, vegetale sau paste.

Frittata este un preparat foarte versatil, intodeauna existand cel putin un ingredient optional (carne, branza,…) care, spre deosebire de omleta, se amesteca de la inceput cu ouale crude. In cazul omletei adaosurile se aseaza deasupra omletei cand aceasta este apropape gatita, si urmeaza a fi imoaturita.

Pentru fritatta ouale se bat mai viguros, pentru a incorpora mai mult aer, pentru a permite a permite incorporarea ingredientelor adaugate si pentru a fi mai pufoasa.

Frittata se gateste la o flacara cat mai mica, mult mai incet decat omleta, de regula cam 15 minute, pana cand partea de jos s-a fixat, iar partea de sus este inca negatita. Frittata nu este impaturita precum omleta, ci este intoarsa in tigaie, se introduce sub grillul incins, sau se baga la cuptor pentru cca. 5 minute.

In reteta de azi se folosesc trei tipuri de branza (branza de capra, parmezan si  Gruyère) si ierburi aromate (patrunjel si chives) care vor produce o frittata cremoasa cu o aroma proaspata.

Denumire originala : Three-Cheese-and-Herb Frittata Sandwiches







Bucatarie: SUA / Italiana
Dificultate: medie
Cantitate: 6 portii
Timp de preparare: … min

Timp de gatit: … min
Durata totala: 45 ora

Ingrediente:
2 linguri de unt nesarat
2 linguri se ulei de masline extravirgin
2 cepe mici, tocate marunt
1/2 de lingurita de cimbru tocat
Un praf de ardei iute macinat
1 frunza de dafin
Sare Kosher
Piper negru proaspat rasnit
10 oua mari
1/2 cana parmezan ras fina
1/3 cana de patrunjel tocat
1/3 cana de chives tocat
85 g de branza Gruyère
3 cani de frunze tinere de rucolq
1 1/2 linguri de otet din vin rosu
6 bagel (sau colacei sau chifle pentru burgeri), taiati in jumatate si usor prajiti.
Unt la temperatura camerei, pentru intins pe paine.
2 rosii de marime medie, feliate subtire
12 (170g) felii de prosciuto feliat subtire
12 frunze mari de busuioc, maruntite cu mana


NOTE:

Unitati de masura:

-          1 cana = 237 ml
-          1 lingura = 15 ml
-          1 lingurita = 5 ml

 

Sare Kosher – Este o sare de mare nerafinata, de granulatie mare, folosita in bucataria evreiasaca. Bucatarii profesionisti spun ca o apreciaza pentru aroma moderata si pentru structura ei care o face sa adere mai usor la suprafata preparatelor – la un peste in crusta, sau pentru a glazura un pahar de marguerita. Am gasit-o online la magazinul de mirodenii la pretul de 35.07 lei pentru 100g.



Gruyère  Pronuntie:  grew-YARE   Notes:  Este o branza originara in vestul Elvetiei, produsa din lapte crud, cu o meltenabilitate foarte buna, folosita in special pentru fondue, sufleuri, gratin si sandwichiuri firbinti. Se poate gasi sub diferite denumiri, cum ar fi Swiss Gruyère, Beaufort, and Comté.  Substituenti:   Emmentaler OR Jarlsberg OR Appenzell OR raclette OR Swiss cheese.

Am gasit branza Gruyere de France, pached te 200 g la eMag, la pretul de 16.98 RON 


Sau la Fusion Technique versiunea Elvetiana, la pretul de 150 RON pe kg (la pachete de cca. pentru 2.5 kg).




Bagel – Este un preparat de panificate provenit din bucataria evreiasca, facut din aluat dospit in forma de covrig, care este intai fiert in apa pentru un timp scurt, iar apoi copt in cuptor. Se obtine un produs cu un miez dens, si cu o coaja crocanta. Poate fi acoperit cu o crusta de seminte (de obicei mac, floarea soarelui sau susan).






Razatoare -  alegeti-o pe cea mai buna!

Microplane 34006 4-Sided Box Grater – Recomandata de COOK’S ILLUSTRATED, am gasit-o pe Amazon la pretul de 34.93 USD

https://www.amazon.com/Microplane-34006-4-Sided-Box-Grater/dp/B000W8AMOO?ie=UTF8&tag=cioequippilot-20

sau la Fusion Technique la pretul de 230 RON

http://www.ft-shop.ro/index.php?subcats=Y&status=A&match=all&pshort=N&pfull=N&pname=Y&pkeywords=N&search_performed=Y&q=microplane&dispatch=products.search&page=4


Mandolina : alegeti-o pe cea mai buna!

Mandolina Japoneza Benriner : Mandolina japoneza este considerata a fi una dintre cele mai bune de pe piata,.Mandolina Benriner poate fi folosita pentru o gama variata de legume. Aceasta este prevazuta cu 3 lame (fina, medie, grosiera), ideale pentru toate tipurile de legume. Se gaseste on line la pretul de 200 RON la Koreanfood.ro
sau la lancom.ro la 28.37 EUR, fara TVA

Swissmar Borner V-1001 V-Slicer Plus Mandoline : Recomandata de COOK’S ILLUSTRATED, la 42.18 USD pe Amazon.


Echipament:
1 o tigaie mare (cca. 300 mm diametru), neaderenta, care poate fi introdusa in cuptor.
1 castron mare pentru amestecat ouale.
Spatula de silicon.
mandolina.
razatoare


Cum am preparat eu:
1.      Se curata incinge cuptorul la 246 C. Se topeste untul in ilei de masline intr-o tigaie mare (cca. 300 mm diametru). Se adauga ceapa, cimbrul, fulcii de ardei iute, frunza de dafin sare si piper. Se acopera si se gateste la foc mediu, amestecand din cand in cand,timp de cca 20 min, pana cand ceapa s-a inmuiat si a virat spre maro. Se indeparteaza frunza de dafin.

2.      Intre timp, intr-un castron mare se amesteca oula ecu branza de capra sfaramata in mana, parmezan ras, patrunjel, chives, jumatate din cantitatea de branza Gruyère, 1 lingurita de sare si un sfert de lingurita de piper proaspat rasnit. Se rastoarna mixtura de oua in tigaia in care s-a prajit ceapa. Se gateste la foc mic, minim 5 minute, ridicand marginile pentru a permite amestecului lichid sa patrunda dedesupt si sa se gateasca, pana cand oul incepe sa se fixeze. Se presara cu restul de branza Gruyère. Se transfera tigaia in cuptor si se gateste pentru inca 8-10 minute, pana cand se fixeaza si centrul frittatei. Se deslipeste frittata de pe marginea ticaii cu ajutorul unei spatule de silicon si se scoate pe o planseta de lemn. Se lasa sa se raceasca putin, si se taie in 6 felii.

3.      Intr-un castron de marime medie se amesteca frunzele de rucola cu otet si se asezoneaza cu sare si piper. Se ung jumatatile de bagel cu unt si se umplu cu frittata, rucola, felii de rosie, prosciuto si busuioc. Se aseaza deasupra cealalta felie de bagel, se taie in doua si se serveste calda.



No comments:

Post a Comment