Friday 2 April 2021

GOGOSI CU GEM, COAPTE IN CUPTOR

 Bucte cu gem – buhteln, cornuri sau gogosi pufoase, la cuptor, sunt un fel de chifle din aluat ca de cozonac, umplute cu gem si nuca. In mod traditional sunt umplute cu gem de prune, este o reteta germana. Reteta simpla, veche, pe care am adaptat-o putin pentru o variant ma light.




Preparare: 10 minutes / Timp pentru gatit: 10 minute / Portii: 12

Nutritie

PE PORTIE (cu zahar): 104 kcal, 2.2 g proteine, 2.4 g grasimi (0.6 g grasimi saturate), 18 g carbohidrati, 1 g fibre, 64  mg sodiu

PE PORTIE (cu indulcitor): 87 kcal, 2.2 g proteine, 2.4 g grasimi (0.6 g grasimi saturate), 14 g carbohidrati, 1 g fibre, 64  mg sodiu

Ingrediente

 Spray de ulei de masline pentru gatit

 80g (½ cana) faina de grau integrala

 75g (½ cana) faina cu auto-crestere

 60g (¼ cana) zahar fin sau inlocuitor de zahar

 1 ou (50g)

 80ml (1⁄3 cana) lapte low-fat

 40g margarina light topita si racita.

 1 lingurita extract de vanilie

 3 linguri de gem de zmsura sau de capsuni fara adaos de zahar

 Zahar pudra pentu servit

1. Se incinge cuptorul la 180°C (cu ventilatie fortata). Se unge cu spray de ulei o forma de copt cu 12 cupe x 30 ml (patty pan tins). (Vezi “sfaturi”, daca nu aveti o astfej de tava).




2. Se amesteca, intr-un bol, cele doua calitati de faina si zaharul. Separat se bate oul cu lapte, margarina si vanilie. Combine flours and sugar in a medium bowl. Se incorporeaza mixtura de ou in amestecul de faina si zahar.

3. Se pune aluat in cupele formei de copt, astfel incat sa fie umplute pe jumatate. Se pune in fiecare forma, peste aluat, cate o lingurita de gem. Se umplu formele cu aluatul ramas si se niveleaza.

4. Se coc in cuptorul incins timp de 10 minute, sau pana cand s-au copt (se testeaza cu scobitoarea) si rumenit. Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca in tava timp de 5 minute. Se scot din tava, se aseaza pe un gratar metalic si se pudreaza, calde, cu zahar pudra. Se servesc calde, sau la temperatura canerei.

Pot fi pastrate in congelator, timp te 3 luni, in pungi vidate. Pentru a le reincalzi, se invelsc in folie de aluminiu si coc in cuptor la 150 °C (cu ventilatie fortata) timp de 5-10 minute.


Sfaturi

Faina cu auto crestere se obtine extrem de simplu: Se amesteca:

110 g faina alba obisnuita

3 g praf de copt

putina sare

Multiplicati cantitatea dupa necesitati

Cum se modeleaza Buctele cu gem – buhteln

Ungem masa cu putin ulei, rasturnam aluatul. Il rupem in doua bucati, apoi facem bilute din acesta.

Am obtinut 12 bilute mari de aluat. Se pot obtine 15-20 de bile mai mici daca doriti.

Luam o bila de aluat, o intindem, punem umplutura si apoi adunam marginile, le strangem foarte bine si dam forma rotunda, ca o chifla.

Punem biluta intr-o tava tapetata cu hartie de copt. La fel procedam si cu restul de aluat de aluat si umplutura. In mod normal se asaza intr-o cratita sau forma cu peretii inalti. Se pot aseza buctele in forma de floare pe o tava rotunda, de pizza. 


No comments:

Post a Comment