Scone este un preparat care s-ar situa intre biscuiti si chec,
adica un aluat copt in cuptor, facut din faina de grau sau de ovaz, grasime
(unt sau margarina) si praf de copt ca agent de crestere. Este usor indulcit si
de regula decorat cu o glazura din galbenus de ou sal pasta de zahar.
Pronuntat “Skon” sau “Skoan” este un
preparat care in mod traditional este asociat cu Scotia, Irlanda si Anglia. Nu
se stie sigur careia dintre cele trei member ale Regayului Unit ar trebui sa i se
acorde drepturie de autor, dar prima
mentiune documentara vine din anul 1513 dintr-un poem al unui poet scotian.
Denumirea de “Scone” ar putea veni de
la “Stone (scone) of Destiny”, locul unde erau incoronati regii Scotiei. Sursa: Diabetic Living, January 2016
Preparare:
15 minute
Total : 25 minute
Numar de portii: 15
Nutritie
Pe portie : 447 kJ (107 kcl), 3 g proteine,
2 g grasimi (0.6 g grasimi staurate) 19 g carbohitrati, 2 g fibre
alimentare, 145 mg sodium.
Ingrediente
·
160g (1 cana) faina integrala
·
115g
(¾ cana) faina alba
·
2
lingurite praf de copt
·
1 ligura de zahar tos, fin
·
Coaja rasa de la ½ de lamaie
·
40g margarina light
·
125g afine
·
185ml
(¾ cani) iaurt (sau lapte batut)
Glazura de lamaie
·
60g (1⁄3 cana) zahar pudra
·
Coaja
rasa de la ½ de lamaie plus extra pentru ornat
·
2-3
lingurite suc de lamaie
Preparare
1. Se incinge cuptorul la 200°C. Se
tapeteaza o tava de copt cu hartie de copt.
2. Se amesteca cele doua sortimente de faina si praful de
copt si se cerne amestecul intr-un castron. Se adauga zaharul si coaja rasa de
lamaie si se amesteca astfel incat componenetele as se distribuie uniform. Se adauga
margarina si se svarama cu varful degetelor, amestecandu-se cu faina, astfel
incat as se obtina o textura sfaramicioasa (ca pentru un aluat fraged pentru tarte). Se adauga afinele si se amesteca usor pentru a se distrinui uniform. Se
adauga iaurtul si se amesteca cu o spatula pentru a se incorpora.
3. Se scoate aluatul pe o suprafata presarata cu faina
si se modeleaza cu mana, sau cu un rulou intr-um dreptunghhi de 14 x 22 cm, cu
grosimea de cca 2 cm. Se aseaza pe tava tapetata cu hartie si se taie aproape
complet, cu un cutit zimtat, in 15 felii, dar cu grija pentru a nu se desprende feliile una
de alta. Se introduce tava in cuptor
si se coace timp de 20-25 minute, sau pana capata o culoare aurie. Se scoate
din cuptor si se lasa sa se raceasca.
4. Intre timp se prepara glazura din pasta de zahar. Se
cerne zaharul pudra intr-un castonel. Se adauga coaja rasa de la ½ de lamaie si
suc de lamaie, ata cat este nevoie sa se obtina o pastra omogena. Se toarna galzura
peste scone si se orneaza co coaja rasa de lamaie. Se rupe in felii si se
servete.
Sfaturi.
No comments:
Post a Comment