Friday 31 July 2020

INGHETATA CU BISCUITI ANZAC

Biscuitii Anzac s-au născut, se pare, în Scoţia, iar de aici au fost preluaţi de emigranţii din Australia și Noua Zeelandă. Au devenit însă celebri în Primul Război Mondial, când făceau parte din rația soldaților care alcătuiau corpul militar expediționar venit din Australia și Noua Zeelandă, corp care a luptat inițial în bătălia de la Gallipoli. De aici și numele lor – Anzac, prescurtare de la Australian and New Zeeland Army Corps. Inițial, biscuiții erau pregătiţi în gospodăriile australiene și neozeelandeze, de unde erau expediaţi soților, copiilor, fraților aflați la mii de kilometri și angajați în luptele de pe frontul european. Dincolo de faptul că erau un aliment consistent, durabil, biscuiții mai purtau și un mesaj personal, sentimental, acela al familiilor de acasă, care se gândeau la ei și-i așteptau să se întoarcă de pe front în bune condiții. Trimiși în cantități mari, biscuiții au fost integrați oficial în rația soldaților. În luptele de la Gallipoli, în care corpul ANZAC a suferit mari pierderi, s-a născut legenda, dar s-a și adoptat numele Anzac pentru acești biscuiti, denumiți inițial biscuiții soldaților. Ei devin un simbol al jertfelor militarilor din corpul ANZAC, dar și al legăturii permanente între cei de pe front și familiile lor. Sursa: Diabetic Living, January 2016



Preparare: 15 minute plus 15 minute racier si 3 ore congelare

Total :  20 minute

Numar de portii: 12


Nutritie

Pe portie : 604kJ (144 kcal), 4 g proteine, 3.9 g grasimi (1.4 g grasimi saturate), 18 g carbohidrati, 2 g fibre alimentare, 59 mg sodiu.

Ingrediente

 

Golden Syrup

·           3 Linguri de apa

·           ½ cana (115 g) zahar

·           1 ¼ cana (310 ml) apa clocotita

·           2 ½ cana (500 g) zahar

·           1 felie de lamaie

 

Biscuiti Anzac

·           90g (1 cana) fulgi de ovaz

·           80g (½ cana) faina integrala

·           3 linguri zahar brun

·           1 lingurita praf de scortisoara

·           40g margarina light, topita

·           1 lingura “Golden Syrup”

·           1 lingura suc de mere

·           1.2 L Inghetata de Vanilie

·           Fructe de padure proaspete, pentru ornat (optional)

 

 

Preparare

 

1. “Golden Surup” este un sirop de zahar vascos, cu o culoare de chihlimbar, obtinut in procesul de rafinare al zaharului, sau in urma unei reactii chimice dintre zaharul dizolvat in apa si un acid. Daca aveti, din intamplare, Golden Syrup procurat din comert, atunci sariti peste acest pas. Daca nu, iata cum se poate produce in casa

(https://www.internationaldessertsblog.com/make-golden-syrup/):

 

Se pun intr-o craticioara 3 linguri de apa si o jumatate de cana de zahar. Se amesteca pana cand apa este absorbita. Se incalzeste pe foc mic pana cand se obtine un lichid de culoare aurie. Se toarna 1 ¼ cana de apa clocotita, foarte incet si cu mare grija sa nu va opariti. Se adauga 2 ½ cana de zahar si se lasa pe foc mic, amestecandu-se sa se dizolve zaharul, pana se obtin clocote mici. Se adauga o felie de lamaie. Se reeduce focul la mínimum si se lasa sa fiarba, fara capac, timp de 45 de minute. Se pun cu o lingura cateva picaturi pe o farfurie rece pentru a se testa vascozitatea. Daca este destul de gros (cam la consistenta mierii de lalbine), se ia de pe foc, se lasa as se raceasca putin si se pune in borcane sterilizate. Se pastreaza in borcane inchise etans, timp de ani de zile. Poate fi folosit la diverse preparete de patiserie, cocktailuri, indulcitor pentru ceai, limonade, si oriunde este nevoie de un indulcitor care sa se dizolve usor.

 

2. Se incinge cuptorul la 170°C. Se tapeteaza o tava de copt cu hartie de copt.  Se amesteca intr-un castron fulgii de ovaz, faina, zaharul brun si praful de scortisoara. Se adauga margarina, siropul de zahar si sucul de mere. Se amesteca rapid cu varful degetelor cat sa se combine toate ingredientele,  dar aluatul sa ramana sub forma de granule care se separa usor unele de altele.

 

3. Se preasara granulele de aluat pe tava pregatita si se coc in cuptor timp de 15-20 minute, sau pana cand granulele de biscuite se rumenesc. Se scot din cuptor si se lasa as se raceasca timp de 15 minute. Se pune deoparte intr-un container cu capac etans cam o jumatate de cana de granule de biscuit.

 

4. Intre timp, se transfera inghetata intr-un castron suficien de mare si se lasa timp de 10 minute pentru a se inmuia putin. Se amesteca cu o spatula pana devine cremoasa. Se adauga granulele de biscuit si se amesteca pana se distribuie uniform in masa de inghetata. Se 6transfera intr-un container rezistent la congelator, se acopera si se congeleaza timp de 2-3 ore.

 

5. Se scoate din congelator cu 5 minute inainte de a fi servita, se distribuie in boluri individuale si se presara cu granulele de biscuit pe care le-am pus deoparte. Se orneaza optional cu fructe de padure proaspete.

 

 

Sfaturi.

1. Inghetata se poate pastra in congelator timp de 1 luna.

2. Daca vrem sa avem biscuiti Anzac, dupa pasul 1, se pot forma biscuiti care se coc in cuptor pana s-au rumenit.


No comments:

Post a Comment